Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (229)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není žádnou velkou českou peckou, ale chválim ho za to, jak jasně, drsně a nekompromisně ukázal, co se může stát naivním ženám. Herecké obsazení je celkem dobré. Zbytek filmu nemá nějak žádné zvraty, pak už žádná zajímavost po ohavném zločinu není. Ve výsledku průměrná záležitost. Hodnotím na 50% = *** ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavé psychologické kriminální drama, které má silné stránky. Slibné je jisté zaměření na samotnou psychologii násilníka, i situační dramatičnost. Bývalý trestanec a současný řidič náklaďáku Charvát (dobrý Marek Perepeczko s hlasem Viléma Bessera) by rád vedl život normálního člověka s rodinným zázemím. Ale do cesty se mu staví mnoho překážek: jeho neschopnost a s tím související frustrace, podezíravost a nepřejícnost jeho okolí. To vše pramení v jeho násilnické chování, se kterým se zmocňuje žen, a které jediné ho uspokojuje. Až se z násilnického znásilňovatele stane během rozpoutaných okolností vrah a později i štvaná zvěř, která si snaží zachránit svůj život a svoji svobodu. Ale naštěstí je tu skvělá socialistická Veřejná bezpečnost v čele s kapitánem Kameníkem (Zdeněk Buchvaldek), který se zakousne do stopy a nedá pokoj, dokud neleží násilník ve vlastní krvavé skvrně. Z dalších rolí: stopující Klímová (půvabná Jana Janěková), která dokáže násilníka využít, Charvátova bytná Jarošová (Jaroslava Obermaierová), mající ze svého podnájemníka přirozený respekt, mladičké stopařky Marta Vaňková (Dagmar Patrasová) a Eva Černá (Jana Nagyová s hlasem Naďi Konvalinkové), oběti násilníka, doktorka Říhová (Jana Gýrová), přirozeně generující profil vraha, vyšetřovatel Horáček (Karel Heřmánek), pomáhající skvělému kapitánovi, a syn bytné Míša Jaroš (Petr Procházka s hlasem Tomáše Holého), rukojmí násilníka. Zajímavé. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Takhle to vždycky začíná. Odbočí se ze silnice ..." Tak návod ke znásilnění stopařek bychom měli. A kdyby se při tom všechny znásilněné chovaly tak, jako pragmatická slečna Klímová, tak to by se to znásilňovalo. Jenže ony křičí, brání se, vyhrožují a to už taková zábava není. Tady to navíc vypadalo docela realisticky a hudba zněla nepříjemně dramaticky, ale to vyšetřování bylo dost slabé. Nicméně kapitána Kameníka musím pochválit za to, jak se během honičky fantasticky přemisťoval v čase a prostoru. Snad jen ze skromnosti nemá tento snímek označení sci-fi. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Docela drsnej a realistickej snímek o šoférovi, co v jednom kuse znásilňuje nebohé stopařky. Celkově mi sice Smrt stopařek připadá dost průměrná, ale jedna scéna mě moc pobavila a hlavně překvapila - a to ta, když padouch znásilní jednu z holek, která celou věc bere až podezřele s klidem a po akci násilníkovi zdělí, že by od něj potřebovala vymalovat..to mě fakt dostalo.. :) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené krimi podle skutečných událostí, kterého se zajímavě zhostil režisér Jindřich Polák. V titulní roli polský herec Marek Perepeczko předvádí solidní studii muže, který vraždí pro svou potřebu, ale ve skrytu duše si je vědom, že udělal něco moc špatného. V rolích obětí Dagmar Patrasová a Jana Nagyová a v roli vrahovi sousedky nic netušící Jaroslava Obermaierová, roli vyšetřovatele ztvárnil zesnulý Zdeněk Buchvaldek. Vyšetřovací postupy i metody jsou celkem autentické, nic moc přehnaného ani nepravděpodobného ve filmu není, až na ten komunistický úlevný závěr po dopadení vraha, je to zručně odvedené krimi. Nevadil lehký odklon od reality skutečných událostí, v rámci zlepšení dramatičnosti filmového děje, jako spíše absence diváckých emocí. U takového filmu jsou potřeba ve velké míře. 60% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Marek Perepeczko (Charvát) ve filmu řídí nákladní vůz. Řídit jej však neuměl, takže při natáčení jen markýroval jízdu a ve skutečnosti seděl v kabině posazené na korbě jiného náklaďáku. (sator)
  • Ve verzi uvedené televizí v roce 2008 chybí scéna s odhaleným prsem, která ve verzi filmu vysílané v roce 1987 byla. (SeanBean)

Reklama

Reklama