Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (229)

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem neviděl už léta a rád jsem se na něj po dlouhé době podíval. A ejhle, na to, že je to 30 let staré, to vůbec není zlé. Trapných momentů je tu pomálu, režie je jednoduchá, ale funkční a ten polský herec je velmi příjemným překvapením. Škoda že před několika lety zemřel. Celkově velmi slušná krimi, která až na pár vyjímek dobře vzdoruje zubu času. A ty dnešní kraviny s přehledem převálcuje. PS: Mohl by mi někdo prosím vysvětlit, jak je možné, že u 30 let starého filmu, jsou líp udělané postsynchrony, než dnes u kteréhokoliv pořadu české televize? No, asi jsou záhady na které průměrný občan téhle republiky nikdy nepřijde... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu film ohromí syrovostí a svíravou reálností určitých (zejména znásilňovacích) scén, na druhou stranu je pokažen pár věcmi. Mám-li se v mísit do diskuze na zdejších stránkách, zda byl Buchvaldek dobrý herec či dřevo, kloním se spíš k druhé možnosti. Ve snímku působil jako mírně oživlá mrtvola, která načuřená, že ji nenechali v klidu hnít na hřbitově, mechanicky a s neměnnou intonací odříkává naučený text za minimálních pohybů. Tím velmi připomíná legendární herecký výkon Švorcové v Ženě za pultem. Navíc s ním nebylo cosi v pořádku... žena se mu přijde svěřit s traumatizujícím zážitkem, že byla znásilněna, a on místo aby to ocenil její odvahu, vyčiní jí, že nepřišla dřív, neustále se při rozhovoru s ní lehce přiblbe usmívá a oči mu sklouzávají do jejího výstřihu. Neuvěřitelné. Nebo ty vtípky, kdy po převzetí případu dává příkazy kolegovi, aby v kartotéce vyhledal podezřelé muže, on se zeptá, pravda trochu hloupě: jenom muže? A Buchvaldek: Ženy bych v tomto případě vyloučil! Myslím, že Brabcova zdánlivě neotřesitelná pozice nejhoršího českého vyšetřovatele dostala pořádných pár štulců! Taky mi přišlo poněkud laciné, jak na začátku zabrání železničář doběhnout budoucím stopařkám vlak za výkřiku: holky bláznivý, zachránil jsem vám život! No a vrcholem byla scéna, policajti mají obklíčený barák, kde se skrývá podezřelý, což poznají jednoduše podle zaparkované ávie a podle toho, jak si Obermajerová může oči vykroutit, aby Buchvaldkovi naznačila, že ten vrah stojí vedle ní. A přesto nechají Tomáše Holého po plastické operaci klidně vejít dovnitř, né že by mu řekli, ať tam nechodí. Ba ne, možná ta úplně poslední scéna byla ta nejméně uvěřitelná... Nebo ne, možná to takhle fakt chodilo. Příslušníci VB holt měli názor, kluků v ČSSR běhá spousta, ale takováhle příležitost zastřílet si se vyskytuje jen párkrát za život. ()

Reklama

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Film natočený na základě skutečných událostí i když pro filmové účely poněkud dramaticky upravený (podobně jako pozdější Bolero, které se skutečnými událostmi také nechalo jen inspirovat, ale doslovně se jich nedrželo). Myslím, že nadosmrti budu mít v mysli vyritou scénu znásilnění "princezny Arabely" Jany Nagyové a její následnou vraždu... Díky tomuhle filmu jsem pochopil, proč mě jako malému zakazovali rodiče koukat do noci na televizy (jéžiš voni vojely a uškrtily Arabelu... s tím se dětská duše špatně smiřuje) a taky jsem pochopil, proč mé sestře zakazovali stopovat. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zhollywoodštěná verze skutečného případu vyniká především skvělým obsazením a naturalistickými scénami znásilnění, odvážnými i na dnešní dobu. V pozdních sedmdesátkách musely mít ještě větší sílu. Jindřich Polák vtiskl filmu nepříjemně realistickou atmosféru, ale jaksi neměl s čím pracovat. Scénář je zoufale přímočarý a tak se opřel o herce. Z nich mě zaujal výborný Marek Perepeczko a především pragmatická Jana Janěková. Kriminalisté se moc nepředvedli a Arebela s Xénií neměly dost prostoru. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Případ se odehrál kousek od místa, kde jsem tehdy prázdninoval, ale vše bylo jinak, než si pak filmaři upravili. Marek Perepeczko do role dobře pásl, a zahrál ji tak, že režisér Jindřich Polák si určitě mnul dlaně spokojeností. Jaroslava Omemaierová film nekazila, odvedla co se po ní jako po herečce chtělo. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Vůz, kterým jezdil Charvát (Marek Perepeczko), je nákladní automobil značky Roman R 8.135 F. Stejným jezdil skutečný vrah Miroslav Somora. (Kirman)
  • Približne v 21.minute, keď si Charvát (Marek Perepeczko) prisadol k dievčaťu (Libuše Kosová) v krčme a zapálil si cigaretu a následne si pre dievčinu príde jej priateľ (Jiří Reichert), môžeme na stene vidieť plagát 85. Výročie Sparta ČKD Praha 1893-1978 a pod ním kalendár na rok 1978. Príbeh zavraždených stopárok sa ale odohrával v roku 1976. (Raccoon.city)
  • Ačkoli Marek Perepeczko, který se věnoval kulturistice, na první pohled působil velmi robustně a brutálně, jeho povaha byla naprosto odlišná. Projevilo se to ve scéně, kdy měl Martu (Dagmar Patrasová) škrtit. Odmítal ji pořádně stisknout. Po její drobné slovní provokaci ji stiskl tak, že měla na krku otlaky několik dnů. (Dinsberg)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama