Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (438)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dej tohto filmu s neobyčajnými zápletkami sa odohráva v neďalekej budúcnosti. Nacistickí dôstojníci, ktorým sa podarilo uniknúť pred spravodlivosťou, sa skrývali a užívali omladzovacie pilulky. Tak sa dočkali doby, keď je možné cestovať časom, a vymysleli plán. Z washingtonského múzea ukradnú vodíkovú bombu, dopravia ju Hitlerovi do roku 1944, a tak zvrátia priebeh druhej svetovej vojny. Hitler odmietne pomoc nacistov, neverí im a niektorých aj zlikviduje. Omylom totiž pristáli o tri roky skôr - je 8. decembra 1941. Hitlerove vojska stoja pred Moskvou a Japonci ukončujú prípravy na Pearl Harbor. Strašné je, že vo filme veci nedopadnú presne tak ako sa očakávalo alebo plánovalo. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V skutku originálny nápad. Sci-fi komédia o cestovaní časom nakrútil režisér Jindřich Polák. Dej filmu s množstvom neobyčajných zápletiek sa odohráva v neďalekej budúcnosti, kedy bude možné cestovať "časopriestorom". Cestovná kancelária Univerzum usporadúva pre turistov lety strojom času, ktorý je podľa ich historických záľub dopraví do zvoleného dátumu v minulosti. Služieb kancelárie využijú aj traja starí nacisti, ktorí sa chcú zmocniť rakety a pristáť v roku 1944. Radi by totiž Adolfovi Hitlerovi dodali vodíkovú bombu a zmenili tak dejiny. Na naše lúky a háje slušná sci-fi, keď Star Trek bol ešte veľmi ďaleko od nás. Inteligentný nápad i zápletka, slušné herecké výkony, vzhľadom k menám snáď nešlo ani nič iné očakávať. Scény z minulosti nadštandardné. Výborný Československý film. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Cítiť, že to Macourek nepísal sám a že to nebol Vorlíček, kto mu s tým pomohol. Nie len že je tu všetko pekne podoťahované, nechýba tomu ani riadne dramatický záver a správna pointa. Vďaka Petrovi Kostkovi to naviac celé funguje ešte o čosi lepšie. V rámci českej komédie absolútna tutovka, v rámci českých sci-fi komédií možno to vôbec najlepšie, čo bolo natočené! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* Zlatá sedmdesátá léta byla navýsost plodná na sci-fi komedie a Macourek je uměl opravdu psát a normalizační doba tomu nahrávala, protože to nebylo nic proti ničemu. Tahle podle mě patří k tomu slabšímu, takže víc než silnější 3 hvězdičky dát nemůžu, i když si uvědomuju jaké komedie se točí dnes. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Knihy Josefa Nesvadbu mám rád a niekoľko z nich ostalo v mojej knižnici aj po opakovaných čistkách. Predchádzajúce nemôžem povedať o Jindřichovi Polákovi, ani o Petrovi Kostkovi. Moje sklamanie z filmu, ktorý som si opakovane pozrel iba pre potvrdenie pôvodných dvoch hviezdičiek, bolo naplnené. Považujem ho za bezvýznamný film, ktorý sa iba obtrel o tematiku sci-fi a na komédiu by musel obsahovať násobky vtipných dialógov a situácií, než v skutočnosti obsahuje. Naďalej obhajujem právo, ktoréhokoľvek užívateľa udeliť tomuto filmu ľubovoľný počet hviezdičiek, aj keď takýto počin nedokážem pochopiť. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • V roku 2011 česká hudobná skupina Kohút plaší smrť nahrala pieseň "Zítra ráno vstanu a opařím se čajem," priamo inšpirovanú týmto filmom. (Raccoon.city)
  • Ve scéně, kdy se převrhne "biorozpouštěč" do vany s mrtvým Karlem Burešem (Petr Kostka), zůstane na dřevěném obkladu skvrna. V dalším záběru už tam není. (Chegi)
  • Když zabiják Kraus (Vladimír Menšík) vyjíždí svým mercedesem z půjčovny, je před ním na ulici zaparkován prototyp Škoda Supersport SPZ ACI-10-36. Později bylo toto auto upraveno Theodorem Pištěkem, přelakováno na černo a zahrálo si titulní roli ve filmu Upír z Feratu (1981). Poté se ještě objevilo (ve stejném provedení) ve snímku Velká filmová loupež (1986). Později bylo vystaveno v továrním muzeu v Mladé Boleslavi. (Stejšn)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama