Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V dobrodružném snímku Pevnost Alamo se setkává Oscarem oceněný Billy Bob Thornton (Nejlepší převzatý scénář, Smrtící bumerang, 1996) s Dennisem Quaidem (Traffic) a Jasonem Patricem (Spáči). V tomto impozantním výpravném snímku spolu tvoří skvělý tým. Na jaře roku 1836 se ze všech sil snaží po 13 dní bránit malou texaskou pevnost. Má však méně než 200 obyčejných mužů šanci proti neuvěřitelné převaze tisíců vojáků vedených mexickým diktátorem? Tento příběh, založený na skutečné události, líčí odvážné volání po nezávislosti a hrdinský boj za svobodu! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak nejdřív hodnocení a pak malý historický exkurz, protože jak koukám, vetšina lidí moc netuší, o co v tomhle filmu vlastně šlo. Film je složený ze dvou typů děje - bitev a nudy. Bitvy jsou fajn, dobře udělané (až na pár záběrů z výšky, kde je vidět, že někteří komparzisté se flákají, namísto aby bojovali), historicky věrné a zábavné. Jen v nich chybí taková ta brutalita, kterou skvěle ztvárnil třeba Mel Gibson ve Statečném srdci nebo Patriotovi. Co se týče nudy, tak ta je nudná. Bohužel je poměr bitev k nudě asi tak 1:5. - půlhodiny se kecá, jaké byly bitvy dřív a jaká bude tahle a pak je pár minut boje. Historická vsuvka: Bitva o Alamo je součástí texaské války o nezávislost (nebo revoluce, chcete-li). Odehrává se krátce poté, co Texasani vyhnali mexickou armádu a vyhlásili nezávislost, načež Mexičani vytáhli dobýt Texas zpět. Alamo v březnu 1836 po boji proti hrstce obránců dobyli (po 12 dnech a šílených ztrátách), ale nebylo jim to moc platné. O něco později je rozdrtil pozdější texaský prezident Sam Houston a tím ztratili Texas definitivně. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

První půlhodinu to kvůli pomalému tempu vypadá na spíše průměrnou podívanou, jenže pak ten film má ty pravé grády a konají se velmi solidní bitvy. Navíc tu hrajou velmi slušní herci (Dennis Quaid a Billy Bob Thornton) a celkově je to prostě dobrý film. Nicméně kdyby byl zbaven o dobře zahranou, ale podle mě zbytečnou postavu Jasona Patricka a ještě bylo sestříháno několik minut ze začátku, bylo by to určitě lepší. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá poctivá prácička, kde bojujú medzi sebou herci a štatisti a nie digitálni pajáci a bojuje sa medzi skutočnými stavbami a nie pred zeleným plátnom. Celý film šľape od začiatku do konca a predovšetkým samotné dobýjanie Alama je veľmi presvedčivou vojnovou sekvenciou. Na druhú stranu tu však máme biele postavy, ktoré si pri ohníčku rozprávajú o tom, ako vyvraždili indiánsku dedinu, nazývajú Černochov majetkom a Mexičanov vraždia ako mulice. Ale keďže na strane mexickej armády je psychopat, čo považuje vlastné vojsko za "kŕdel kuriat" a Amíci chcú založiť Texas, tak sme nútení držať práve im. Bohužiaľ scenár tento aspekt histórie nijako netematizuje a nemal som pocit nejakej aktualizácie, proste veci sú tak ako sú a basta. Možno Gaghan chcel byť kritický a jeho kolegovia nie, neviem. Herci sú výborní, ale zase nikto nepôsobí vo svojej úlohe ako sympaťák, snáď možno ešte Quaid, a neviem, či to bol zámer, ale asi skôr nie. 70% ()

sharky 

všechny recenze uživatele

70%. Golfista to napsal naprosto přesně:" Američani zrovna nemilují pohledy do vlastní historie ve kterých ani tak nevlají hrdé americké vlajky, ale spíš bojují špinaví a unavení vojáci a vzbouřenci." Já to mám radši bez těch vlajek a fanfár. Na jedné straně se skvělým unaveným stárnoucím crocketem- thortonem, který se začíná bát a nadruhé straně hrůzostrašný tyranský generál santa anna (v reálu mimochodem spoluvynálezce žvýkačky), který vraždí ženy i děti. Ti dva jsou skvělí a drží film nad hladinou průměru - nízko - ale drží. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Viem, že to asi nieje na čisté 4*, skôr 3,5*, možno keby bol film o 20 až 30 minút kratší, bolo by to na čisté 4*. Niektoré scény boli dosť naťahované a niektoré tam ani nemuseli byť, ale dá sa to odpustiť, lebo Billy Bob to tam celé zachraňoval (Billy je čím ďalej lepším hercom) . Je to film na dlhšiu chvíľu, ale ku koncu bojové scény celkom potešia. 72%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Z rozpočtu bolo nakoniec ešte ušetrených 82 000 $. (Smok)
  • Natáčanie filmu trvalo 7 mesiacov. (Smok)

Reklama

Reklama