Reklama

Reklama

Anatomie vraždy

  • USA Anatomy of a Murder (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film líčí případ pomstěného znásilnění. Jeho hrdinou je venkovský advokát Paul Biegler, který převezme obhajobu poručíka Maniona, obviněného z vraždy muže, který znásilnil jeho vyzývavou ženu Lauru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ta dramata ze soudní síně jsou prostě skvělá. Alespoň v tomhle případě to opět platí. Vůbec nejde o to, aby divák viděl, jak k vraždě došlo, jde hlavně o to, jak je popsána, a to naprosto stačí. Je to silné, protože obhájci to silným dělají. Skvělé herecké výkony, kdy James Stewart opět ukazuje, jakou legendou byl. Na toho člověka bych se mohl dívat pořád. Preminger vše ještě podtrhává výbornou režií. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Soudní drama, které jde zcela proti konvencím žánru. Budu li mírně spoilovat, tak na Anatomy of a Murder je fasciunjící ta nejistota na konci, jak to vlastně bylo. Neslyšíme standardní holywoodské scény s patetickými proslovy na závěr, nečekanými zvraty, či divácké zadostiučinění (například dopadlo to špatně, ale divák zná narozdíl od postav pravdu). Tohle je hra, ve které klamou všikchni, aby dosáhli svého cíle. Jen to nikdy není řečeno, natož vysvětleno. Z určitého pohedu tak můžeme fandit i obžalobě, která má na začátku jednoznačný případ úmyslného zabití, ale lstivý James Stewart jim to zcela naruší. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom hrá hlavnú úlohu "nezadržateľné nutkanie" obžalovaného a nezabudnuteľný argumentačný súboj v súdnej sieni medzi J. Stewartom a G. C. Scottom. Pootvorenie dvierok do sveta jurisdikcie a zároveň i krásny obraz toho, ako fungovala a stále funguje spravodlivosť (nielen v Amerike). 85/100 ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Výborný, i když asi o malinko delší, než by bylo potřeba. Dvě nejlepsi věci jsou, že divák je tu vlastně v roli porotce, nemá ani o kousek víc indicií než oni. Otázka není, zda to udělal (samozřejmě udělal), ale v jakém duševním stavu. Co se týče mne, já bych mu dal "murder in the first degree"... Jeho vdova by si myslim už i bez něj poradila. Od filmu z 50 let člověk čeká, že to bude trochu prkenné, bude se to vyhýbat zmínkám o sexu a nebude to moc vtipné... No a pravý opak je pravdou, zejména dialogy se soudcem jsou naprosto super, stejně tak ty s vojákovou poněkud frivolní ženou. Dneska by tohle už nešlo natočit ani omylem. Celá ta právnická amorálnost a vtipný cynizmus, ale i pohled na ženu, která "si o to říkala" a absence cernošských hlavních postav (jsou tam jen tři jako hudebníci v klubu). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Velice podařené soudní drama s místy slušným nadhledem a vtipem, jindy dost dramatické a většinou hodně přitažené za vlasy (skoro vše co dělá obhajoba, nevím nevím zda by to obvzláště tehdy prošlo), které je známé na svou dobu skandálními věcmi typu "kalhotek". Především, ale se skvělými herci v čele se Stewartem, který bez problému uhraje i poměrně laciné scény kdy se musí zbytečně čertit či hrát hodně emočně. Těch 160 minut nudných není, přesto tu je pár scén, které by dnes patřily spíše na DVD do položky "Vystřižené scény". ()

Galerie (56)

Zajímavosti (17)

  • Film je podľa Amerického Filmového Inštitútu 7. v rebríčku 10 Najlepších drám zo súdnych siení. (fishki)
  • Otec Jamesa Stewarta bol tak urazený filmom, že nabádal ľudí aby ho nepozerali. (fishki)
  • Film je podle knižního bestselleru z roku 1958, jehož autorem je Robert Traven, což je pseudonym michiganského soudce, který tvrdil, že příběh je smyšlený, přestože podrobnosti v románu připomínají skutečnou vraždu z roku 1952 v Michiganu. (Zetwenka)

Reklama

Reklama