Reklama

Reklama

Anatomie vraždy

  • USA Anatomy of a Murder (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film líčí případ pomstěného znásilnění. Jeho hrdinou je venkovský advokát Paul Biegler, který převezme obhajobu poručíka Maniona, obviněného z vraždy muže, který znásilnil jeho vyzývavou ženu Lauru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o slušnú kriminálku s príchuťou starého dobrého noir. Akoby to bol prequel Dvanástych rozhnevaných mužov ktorý ako porota dostávajú nespočetné množstvo informácií o trestnom čine. Kamera a soundtrack vystihujú presne to obdobie 50tych rokov. Za absolútny vrchol tejto snímky považujem herecký výkon Jamesa Stewarta. Jeho charakter a dlhé monotónne dialógy ma nenudili ani sekundu. Hneď na začiatku mi prišiel sympatický a obľúbil som si ho. Síce to pokladám za zdarilé dielo no prílišné nafúknuté nerealistické a hlavne nelogické súperenie troch právnikov v súdnom procese proste aj na ten rok vôbec nefungovali. Tak to na súde nefunguje teraz a nefungovalo nikdy. Keby to malo troška vážnejší a temnejší tón ako napríklad už v spomínaných rozhnevaných mužoch hodnotenie by išlo určite nahor lebo je to dobrý film skvele spracovaný iba tá nereálnosť ma hlavne pri konci doslova frustrovala. Byť v porote určite by som hlasoval naopak ako porota. Lebo hoci ukázali proti vrahovi vážne motívy .. vinný bol aj tak. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Společně se Svědkem obhajoby zřejmě nejzábavnější film ze soudního prostředí, ale oproti Wilderovi mě Preminger nedokázal tolik uspokojit i v rovině napětí. Celých těch 160 minut sice uběhne jako voda (hlavně díky skvělému Stewartovi), jenže jsem na konci neměl pocit, že jsem byl svědkem i něčeho osudového. Anatomie vraždy tak pro mě zůstává "jen" výborně odvedeným řemeslem. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

První hodina je naprosto zbytečná a nudná, nebýt Ellingtonovy hudby, film bych pohrdavě vypnula. Přesunem do soudní síně začíná napínavá konverzačka. Ale než se k ní film prokouše, je k uzoufání nudný. To si skutečně mnohem raději pustím neskonale zábavnější kriminálku ze stejného roku Marie-Octobre . ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Výborný, i když asi o malinko delší, než by bylo potřeba. Dvě nejlepsi věci jsou, že divák je tu vlastně v roli porotce, nemá ani o kousek víc indicií než oni. Otázka není, zda to udělal (samozřejmě udělal), ale v jakém duševním stavu. Co se týče mne, já bych mu dal "murder in the first degree"... Jeho vdova by si myslim už i bez něj poradila. Od filmu z 50 let člověk čeká, že to bude trochu prkenné, bude se to vyhýbat zmínkám o sexu a nebude to moc vtipné... No a pravý opak je pravdou, zejména dialogy se soudcem jsou naprosto super, stejně tak ty s vojákovou poněkud frivolní ženou. Dneska by tohle už nešlo natočit ani omylem. Celá ta právnická amorálnost a vtipný cynizmus, ale i pohled na ženu, která "si o to říkala" a absence cernošských hlavních postav (jsou tam jen tři jako hudebníci v klubu). ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Další (kolikátý už) skvělý příběh ze soudního prostředí. Jako právník se zde ukazuje James Stewart, jenž nechal vzpomenout na dvacet let starou záležitost - Pan Smithe. Kdo jiný by taky mohl lépe zahrát právníka, než muž s ksichtem Jimmyho Stewarta. Přestože film může mít nějaké drobné mouchy, co se týče logičnosti či realističnosti, pro nás milovníky "good old movies" se jedná o povinnou záležitost, a tyto mušky velkoryse přehlížíme. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (17)

  • Film je podľa Amerického Filmového Inštitútu 7. v rebríčku 10 Najlepších drám zo súdnych siení. (fishki)
  • Film bol zakázaný v Chicagu. (fishki)
  • Režisér Otto Preminger nemal rád flashbacky, takže vo filme žiadne neuvidíme. (fishki)

Reklama

Reklama