Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv Mark McPherson vyšetřuje vraždu Laury Huntové, jejíž tělo bylo nalezeno u ní v bytě. Tato krásná, úspěšná mladá žena nejspíše zemřela v pátek v noci za velmi podivných okolností. Podezřelými jsou její bývalý milenec, arogantní novinář Waldo Lydecker, současný snoubenec a playboy Shelby Carpenter a přítelkyně Ann Treadwellová. Všichni k Lauře shlížejí s neskrývaným obdivem, přesto musí McPherson z každého stále doslova "dolovat" nové důležité informace...

Film patřící mezi nejlepší tituly žánru noir (takzvaného černého filmu) natočil hollywoodský režisér Otto Preminger podle úspěšného kriminálního románu spisovatelky Very Casparyové. Téma posedlosti krásou podpořil jakousi chladnou elegancí, temným laděním, stíny a častým deštěm. Vedle svižných dialogů, v nichž nechybí cynický humor, pomáhá atmosféru napětí působivě dotvářet černobílá kamera (za níž stál Joseph LaShelle) oceněná Oscarem. Krásou oslňující Lauru ztělesnila herečka Gene Tierneyová (Láska není hřích, Noc a město, Smrtelný hřích), Marka McPhersona ztvárnil Dana Andrews (Jízda do Ox-Bow, Nejlepší léta našeho života). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Laura je prímovní variace na noir strunu. Tentokrát žádné hrátky se světly a stíny, ale detektiv McPherson kope míč do správné brány. Cynismus a suché hlášky z něho jen kapou a to je voda na můj divácký mlýn. Jestli se něčím Laura liší od jiných černých filmů, je to především kult ženské přitažlivosti, na němž je celý děj postavený. Jednotlivé charaktery se okolo Gene Tierneyové točí jako můry okolo lampy. A nejedna se při tom spálí. Je to logické, musím uznat, že i po sedmdesáti letech je to pořád kost. Preminger navíc režíruje dost chytře. Málokdo by si ve čtyřicátých lajzl zařadit v po první třetině filmu tak dlouhou retrospektivu. Režisér ale přesně věděl, co dělá a k čemu mu to bude. ()

Gianni_B 

všechny recenze uživatele

NOIR FILM KOKOŘÍN 2013. Existuje několik filmů-noir, které bych pustil někomu, kdo by se chtěl dozvědět, co že to ten noir vlastně je. Laura mezi ně určitě patří. Způsob vyprávění se navíc nedrží žádných zažitých schémat, tím spíš je Laura mezi filmy svého druhu opravdovým klenotem. A to takovým klenotem, že se stal zřejmou inspirací (tedy jednou z inspirací) pro seriál Twin Peaks. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi nadcasovy klenot zo zanru noir filmov, presne to je Laura. Ide tu o klasicku kriminalku : vysetrovanie vrazdy Laury Hunt. A vsetko sa toci okolo tohoto tematu. Rezia, herecke vykony, dialogy, dejova linia, praca s kamerou .. vsetky atributy. Takze par slov ku kazdemu atributu. Reziser Otto Preminger natocil vskutku uchvatny noir, vidno skusenu ruku rezisera a precizne budovanu atmosferu. Tu musim len chvalit. Hlavny detektiv Mark McPherson je citovo vyhraneny, a kludne moze svojou postavou konkurovat noirovej ykone akou bol Robert Mitchum /ano, Robert Mitchum je pre mna prava noirova ykona, zadny precenovany Hampry Bogart/. Ostatne postavy - Gene Tierney, filmovy Waldo Lydecker, Anne Treadwell ... su spravne cynicke, a vedu cynicke dialogy, ktore obcas hranicia s humorom. K zaujimavemu zvratu dojde asi v polke filmu, je to fakt prekvapive a oplati sa kvoli tejto scene film sledovat. Samozrejme, tempo ani po tomto zvrate nepolavi, a divak sa teda nebude nudit. nejsu tu sice klasicke prvky noiru - prehnity svet korupcie, intrig a politiky, ale aj tak film ma stale aj po 70 rokoch cim zaujat. Pritmie, vecne potemnela atmosfera /dazd/, expresivna praca so svetlom, vecne temna atmosfera. Herecke vykony su taktiez na urovni, tam sa ich divak nabazi plnym priehrstim. Takze Laura je dalsi filmovy klenot noir filmu - ano, najlepsie noiry sa tocili v USA v 40. a 50. rokoch 20. storocia. Ano, stale tvrdim, ze francuzske koniny Motyl na rameni s Vino Lenturom treba splachnut do hajzlu /pri vsetkej ucte k panovi menom Vino Lentura/. Takze Damy a Pani, nadherny noir v plnej nadhere a krase : 100 % ()

reqiuem 

všechny recenze uživatele

Laura......s tim jménem přichází osudový myšlenky a s tim vzhledem ještě osudovější činy-ukázková práce toho, proč je noir tím, čím je a proč se v něm topí všichni, kdo maj rádi přechytračelý týpky s cigaretou u pusy a nekonvenčnim jednánim a na druhou stranu ženský, jejichž korzet by jste mohli sjet na lyžích(RD) a při tom podobnejch mnohdy ještě záludnějších vlastností než jsou ty těch nejciničtějších pomatenců zaslepených láskou k nim.. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ve vlastním bytě byla brutálně zavražděna mladá, krásná žena. Vyšetřování případu se ujímá detektiv McPherson, který svým cynismem dokonale hutní atmosféru, už tak dost napjatou. Postupně odhaluje lháře, jednoho po druhém, zjišťuje skutečnou totožnost oběti a dává nahlédnout do minulosti půvabné krásky. Výborná detektivka, skvěle natočená, výtečná hudba. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (12)

  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkým filmovým institutem na 4. místo v Top 10 kategorie mysteriózní. (TheDude)
  • Původně začal snímek točit režisér Rouben Mamoulian, vystřídal ho ale Otto Preminger, který zničil všechny do té doby natočené scény. (Epistemolog)

Reklama

Reklama