Reklama

Reklama

Četnické humoresky

(seriál)
  • angličtina Cops and Robbers (více)
TV spot 6
Česko, (2001–2007), 53 h 46 min (Minutáž: 57–105 min)

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Tomáš Töpfer, Petr Kostka, Ivan Trojan, Zdeněk Junák, Stanislav Zindulka, František Švihlík, Erik Pardus, Jan Apolenář, Alena Antalová, Libuše Šafránková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Český seriál Četnické humoresky, který v brněnském studiu České televize vyrobila tvůrčí skupina Josefa Souchopa a Dariny Levové, zavede diváky do období první republiky, kde se seznámí se sympatickými příslušníky brněnské četnické pátrací stanice, předchůdkyní dnešní kriminální služby, i s policejním psem Argem a fenkou Kikinou, a samozřejmě budou sledovat vážné i nevážné kriminální případy, tak jak je muži zákona museli tehdy řešit. (Česká televize)

(více)

Videa (28)

TV spot 6

Recenze (582)

shyster 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem poslední "série", kterou již nenatočil A.Moskalyk, takže se může stát, že moje hodnocení se ještě změní. Ale jinak na televizní tvorbu kvalitní zábava, která mě dokázala udržet po všechny páteční večery. Nejspíš prvních 13 dílů bylo nejlepších. Tomáš Topfer a Ivan Trojan tu byli výborní a nádherně se doplňují. Kriminální zápletky taky obstojí. Jediné, co mě občas vadilo, byla někdy až moc přeslazené scény. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí prvních tří dílů nové řady seriálu musím snížit hodnocení na 3*. Paní Moskalykové se režijně nedaří zdaleka tolik jako jejímu otci a čím míň se děj nových epizod týká samotných četníků, tím víc tu přibívá přehrávání, "lidovosti" a "komediálnosti", která začíná být spíš smutná než veselá. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Sám si vařím, sám si peru, že se na to... totiž hodím." Četnická práce musí být snem každého mladého svobodomyslného muže - v práci v uniformě, v době pohotovosti v uniformě, ve volnu v uniformě a ještě k tomu bydlení v práci pod dohledem nadřízených. Já bych tedy v té době patrně toužil dělat něco jiného. Nicméně kdybych měl možnost sloužit společně s vrchním strážmistrem Arazimem, štábním strážmistrem Jarým nebo alespoň se strážmistrem Zahrádkou, tak bych se možná taky vydal po stopách zločinu, protože v této společnosti se dá o solidní zábavu zakopnout a v tomto ohledu já klopýtám strašně rád. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Skvěle! I u nás se zjevil výtečný seriál, ani moc nepřekvapí, že dobový, pravda, že někdy až moc tlačí na pilu v oblasti politické a trošku nám tu první republiku glorifikuje. Ovšem vrcholem jsou jednotlivé kriminální případy, ať už ty "malé", nebo Velké a hlavně skvělé postavy, od Bédi přes Éterickou Andělku až po Zahálku . U třetí série bohužel došlo k poklesu kvality z jediného důvodu - už to není v první řadě o detektivních případech a o osudech hrdinů v rovině druhé - ale naopak a to nefunguje, poslední díl se pak alespoň snaží předvedené napravit. Škoda, že chybí doslov o osudech hrdinů za války, jako např. tv film o Béďovi a Arazimovi by vůbec nebyl k zahození. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po re-zhlédnutí je jasný, že nejvíc se mi líbily díly úplně první, když se ještě přes celej díl neřešily furt nějaký baby a vdavky, jen sem tam krátkej závan šarmu v podobě Ludmily nebo příjemně obyčejný lásky Toníčka a Anděly. Postupně ale vztahová linka začala potlačovat tu původní - kriminálka říznutá trochou humoru - no a to byla ta chvíle, kdy to začalo jít do kopru. Třeba taková Šiktancová, posedlá touhou furt někoho vdávat a ženit a ty její neustálý kecy "Kdy bude veselka?" "To jste se poškorpili?" "Možná potřebuje trochu popostrčit." "No tak mu do toho sňatku zase trochu pomůžeme." Ty jo, co to je za divnou úchylku? Ať si hledí svýho Šiktance a furt ostatní neotravuje těmahle kydama! Dále nastavovaná kaše v podobě vztahu Ludmily a Arazíma, lehkost a styl z první série vzal roha a zbyla jen obyčejná telenovelní upatlanost. A ten ultra-trapnej prstýnek s věnováním tomu narazil korunu. Šafránková po většinu času nesympatická - a to je co říct - Arazím jednu dobu přímo na odstřel, nějak jsem nežrala jeho přerody ze žlučovitýho chlapa, co furt jen nadává a řve, do podoby hodnýho taťky, co dělá mentora malýmu Ondrovi, nejdřív si Ludmilu strašně chce vzít, v dalším díle o ní nezavadí pohledem, ten člověk asi taky není úplně normální. Kór tady je teda rozdíl mezi sériema ohromnej. Naštěstí herci hodně zachraňujou, všichni četníci i ostatní vedlejší role, parádní výprava i hudba, zajímavý kriminální zápletky i fajn dobová atmosféra. Humor, hlavně ze začátku, je povedenej, nevtíravej. Vypíchnout zaslouží Trojan, z ostatních četníků se mi nejvíc líbil Junák a Pardus a dobře se se svou rolí popral Hartl. Obecně platí, že díly, kde se neřeší primárně navracející se manželé, protahovaný požádání o ruku nebo kecy o svatbě jsou většinou výborný. Škoda no, že se to tak zkazilo. ()

Galerie (582)

Zajímavosti (199)

  • Brněnská pátrací stanice vznikla v areálu bývalých vojenských kasáren. Po skončení 3. řady seriálu byla vojenská kasárna zbořena. (77Ivana)
  • Na rukávu Arazimovy (Tomáš Töpfer) uniformy si můžeme všimnout několika červených "frček", které připomínají hodnosti britské či americké armády. Za první republiky tyto "frčky" označovaly bývalého příslušníka čs. legií a jejich počet odpovídal počtu let, který v nich odsloužil. Se službou v legiích souvisí i to, že bývalí legionáři se oslovovali "bratře" a tykali si bez rozdílu hodnosti. (Chufu)
  • Církev odmítá pohřbít na hřbitově domnělou sebevražedkyni Květu (Květa Fialová). Důvodem je, že na sebevraždu bylo již od středověku nahlíženo jako na vraždu a bylo tak porušeno jedno z biblického desatera „nezabiješ“. Jistý ústupek byl, že sebevrahy začali pohřbívat u vnějších zdí hřbitova. Sebevrah v rodině bylo velké stigma pro celou rodinu, případně i cech. Nařízením Josefa II. bylo pro pohřeb sebevrahů na hřbitově vyhrazeno místo v nejopuštěnějším koutě při zdi. Úpravou zákona v roce 1925 byl tento zákaz zrušen, ale církev tento zákaz de facto zrušila až v roce 1983. Sebevražda je dnes v teologii chápána jako hřích „in foro interno“, tedy jako čin, který na základě výsledků moderní psychologie nelze objektivně posoudit jako vždy hříšný. (sator)

Související novinky

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama