Reklama

Reklama

Téměř dokonalý zločin

  • USA The Gift (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nedávno ovdovělá Annie Wilson (Cate Blanchett) žije se svými třemi dětmi v malém městě v Georgii. Je mezi sousedy známá tím, že má po babičce dar vidět do budoucnosti a umí také vykládat karty. Kdo by nechtěl poznat, co ho čeká? Plynutí času s občasným výletem do budoucnosti v malém městě přetrhne vražda Jessiky King, mladé bohaté nymfomanky, kterou najdou uškrcenou u rybníka. Prvním podezřelým je násilnický rasista Donnie (Keanu Reeves), který tyranizuje svou ženu (Hilary Swank), jíž Annie už dlouho radí, aby od něho odešla. Podezřelých přibývá. Je vrahem Jessičin milenec David (Greg Kinnear)? Nebo Buddy (Giovanni Ribisi), který byl jako dítě sexuálně zneužíván? Nebo je to snad Valerie, která věděla o napjatém erotickém vztahu svého muže k zavražděné? Pomohou zvláštní schopnosti k vyjasnění případu? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (507)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tento film zjevně natočila LPŽ, Liga paranormálních živnostníků. Celý film v podstatě sděluje dvě věci: jak je hlavní hrdinka, vybavená schopností věštit, morálně čistá a jak je její vidění budoucnosti opravdové. Mezi neustálým hračičkováním se Zenerovými kartami se divák dozví, že je to vzorná matka, odvážná žena, oddaná vdova, citlivá kamarádka a jak v městečku supluje psychologa, kněze i policii. To vše samozřejmě jen za velmi malé obnosy (podivné, srovnám-li ji se skutečnými superstar parasféry). A má s tím jen problémy, nebožačka, jeden chlápek ji vyhrožuje vykucháním, jistý klient je vyšinutý násilník, všude samá nedůvěra, výsměch či nevděk. Ona se však nezlomí (následuje SPOILER), a když dojde na spravedlnost, postaví se správně na stranu nevinného, i když jí hrozil vykostěním dětí (KONEC SPOILERU). Zkrátka světice. Po obsahové stránce jde IMHO o film podřadný, po stránce formální o šedý průměr, byť prostý chyb. A jen tak mimochodem, k předvídání budoucnosti neslouží moderní pýthie, karty či křišťálová koule, ale diferenciální rovnice. Slabé **. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pozvolné počáteční tempo nenapovídá zdaleka nic o tom, co bude následovat. Všední jižanské drama matky a tří dětí však ve správný čas naruší „nadpřirozené vlnění“ říznuté detektivkou. Kdo je skutečný vrah se brzy stane otázkou dne a je jenom na vaší prozíravosti, jak dlouho sebou necháte manipulovat. Nerozlišitelnosti pravého pachatele nenapomáhá ani tak lehce béčkový scénář, jako spíše herecké výkony pestrého zástupu hvězd s Blanchettovou v čele. U ní obzvlášť stálo za uplatnění pravidlo „důvěřuj, ale prověřuj“. Vraždila ona, nebo psychicky labilní Budd, nebo ten právník? Byl vůbec nějaký vrah? 75% Zajímavé komentáře: Rex Mundi, numi, Bilky ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film som videl opakovane, a to že som si ho iba pozvoľna vybavoval svedčí o tom, že vo mne nezanechal silné dojmy. Vo viacerých komentároch autori píšu o Samovi Raimim takmer s nábožnou úctou. Mne to meno nič nehovorilo, tak som sa pozrel na jeho profil a vybavil sa mi Lesný duch, ktorý som poslal do odpadu a filmy, ktoré nepozerám. The Gift mohol byť podľa scenára priemernou detektívkou s množstvom klišé. Raimi do neho vniesol hororovú atmosféru, pričom tie ľakačky a duchárinu si mohol odpustiť. Film zdvihla aj podporujúca hudba a najmä výborná Cate Blanchett, Keanu Reevesa a pre mňa neznámy Giovanni Ribisi. V mojich očiach napriek tomu nedosiahol na označenie "vynikajúci film". ()

k212 

všechny recenze uživatele

Není co dodat ... jednoznačně se jedná o top class mysteriózních filmů. Plejáda výborných herců, zajímavý scénář, výtečný režisér, spousta kameramanských a režijních nápadů, kliček, jedinečností. A také divná hudba od Younga. Mám za to, že Raimimu s výše jmenovanými se podařila perfektní předváděčka maloměstského bordelu (Tak trochu S.King). Jen mě přijde trochu za vlasy přitažený český název filmu, nevím co tím chtěl distributor vyjádřit (asi to, že film ani neviděl), ale myslím, že žádný dokonalý zločin se nekoná, byl vykonán v afektu, takže "Dar", by vystihl úplně všechno. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem čekal od Raimiho víc. Téměř dokonalý zločin je formálně i obsahově zdařilý psychologicko misteriózní thriller, ale nic víc. Dobře odvedená práce se slušně vybudovanou atmosférou bez výraznější invence. S Raimiho humorem a nadhledem typickým pro jeho rané počiny Evil Dead a objevujícím se znovu v jeho novém filmu Stáhni mě do pekla zde nenajdeme – tady se Raimi tváří smrtelně vážně. Tuto charakteristiku lze brát samozřejmě i jako pozitivní střízlivost, způsob jak se zavděčit širšímu publiku, které bude spíše schopné číst nezáludně jasnou strukturu filmové řeči, než vyprávěcí konstrukci plnou aluzí, ale mě tohle bohužel nestačí. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (17)

  • Keanu Reeves a jeho filmová manželka Hilary Swank navštívili miestnych poradcov pre manželské zneužívanie, aby pochopili, prečo muži najčastejšie týrali svoje manželky a prečo manželky zostali napriek tomu s nimi. (Arsenal83)
  • Ve scéně v čase 14:30 ve chvíli, kdy Annie Wilson (Cate Blanchett) vchází do dětského pokoje, se mění poloha jejího syna v posteli. V 1. záběru je uprostřed postele, ve druhém je více na levé straně. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama