Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozuzlení této detektivky je klasicky "Christieovské", tedy napsané v duchu anglických "křížovkářských" detektivek, v nichž ani tak nejde o pravděpodobnost či uvěřitelnost, ale o skládání tajenky na základě drobných nápovědí, které autorka dovedně vložila do jinak zdánlivě jasného a přehledného příběhu. Motiv i způsob vraždy jsou tudíž i zde patřičně překombinovány a ve své složitosti naprosto nepravděpodobné. Vymyšleno je to celé ovšem božsky a natočeno tak, že se složitost a překombinovanost daří skrýt za skvělé herectví a výborně vybudovanou atmosféru. David Suchet je i zde bezchybný už tradičně, kromě něj je ovšem nutné zmínit i výborný herecký výkon Elisabeth Dermot Walshové v roli Elinor Carlisle. Její, velmi plasticky a životně ztvárněné postavě, plné emocí, strachu, bolesti, ale také noblesy a velkorysosti, takřka nebylo co vytknout. Rozhodně by se takový herecký výkon neztratil ani na velkém plátně. Celkový dojem: 80% ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poklidný díl z anglického venkova s odsouzenou k smrti, kterou musí Poirot vyrvat oprátce - samozřejmě že se mu to podaří. Tahle série je pro mě osobně tou relativně nejslabší - tady tu čtvrou hvězdu zachraňuje pouze má oblíbenkyně Kelly Reillyová, které to tady neskutečně sekne a taky jedna hororová scéna jak z Indiana Jonese... ()

Reklama

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Temně staroanglická atmosféra. Arogance Belgičana si opět zaslouží uznalý pokyv hlavou... Je fakt, že mi hlavní podezřelá alias Elinor byla od začátku velmi sympatická a za travičku bych ji nepovažovala:). Jo, zaškrtit vlastnoručně rukama, to možná:). Válka růží a zamilovaný doktůrek (sympaťák od pohledu, hrál v Hornblowerovi) jsou třešničkou na dortu. Jinak aby nebylo mejlky, mi tento díl připadal na herculovské poměry velmi přímočarý, ale možná právě proto ve mně zanechal velmi příznivý dojem. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný cypřiš má opravdu velmi temnou atmosféru a velmi kvalitní zápletku. Nebojím se ho tedy označit jako jednoho z nejlepších Poirotů. Minimálně do 3/4 filmu jsem si poprvé myslel, že tento případ nestihne vyřešit a nebo, že opravdu nenajde jiné řešení. Nejsem si jistý, jestli to takhle dokázala schovat samotná Agáta, nebo vzniklo dokonalé dílo vymykající se těm předešlým z rukou pana režiséra. ... Nemocná teta, morfium, poprava za 5 dnů, krásná Mary, lososový sendvič. ()

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkně zpracovaná detektivka, spousta zajímavých osob a charakterů, neprávem obviněná mladá žena,která má ale štěstí v neštěstí,že Poirot má velký smysl pro spravedlnost a urputně jde za tím,aby byl usvědčen pravý vrah a mladou ženu zachrání před šibenicí za pět minut dvanáct. Zde šlo doslova o vteřiny. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se ve vesnici Hambleden, která se nachází v anglickém hrabství Buckinghamshire, a také v hospici Sue Ryder, který se nachází ve vesnici Nettlebed, kde se nacházelo i sídlo Laury Welman (Diana Quick). (Trajektt)
  • Poirot (David Suchet) se v tomto příběhu v novinách dočte o smrti slavného amerického skladatele George Gershwina. Zde se tvůrci televizní adaptace dopustili nepřesnosti, neboť podle Poirotových Timesů Gershwin zemřel v září 1937, leč ve skutečnosti se to stalo už 11. června téhož roku. Agatha Christie sama ve své knize Gershwina nezmiňuje. (PhillM.)

Reklama

Reklama