Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 10 (2005) (série)


Karty na stole (S10E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Cards on the Table (více)

Obsahy(1)

Vraždit mohli všichni. Který z těch čtyř to byl? Měla to být příjemná partička bridže, změnila se však na nečekané drama, když ji přerušila vražda. Zdálo by se ovšem, že odhalit pachatele bude v tomto případě hračka. Jsou tu čtyři detektivové a čtyři podezřelí. Síly jsou tedy víc než vyrovnané. Jenomže v tom je asi ten háček. Neboť každý z těch zkušených borců má na zavraždění jejich hostitele svůj názor – a možná právě proto se nedokážou pohnout z místa. Naštěstí jedním z těch čtyř je Hercule Poirot. A ten se rozhodně s neúspěchem smířit nehodlá. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S10E02. Opravdu karetni dil. Az me to trochu mrzelo, protoze v bridzi se opravdu nevyznam, takze vubec netusim, k cemu jsou ty papirky na zapisovani a co hraci neustale licituji. Ale nastesti je to natoceno tak, ze to pro pochopeni a uziti si zapletky neni tak podstatne. Dalo by se rict, ze pribeh je tak trochu "osekanych" "Deset malych cernousku" - hostitel pozve do domu lidi, kteri maji nejake tajemstvi (vrazdu) z minulosti. Tedy jen nekteri. Rozdeli hosty do dvou skupin u karet - jednu tvori "cmuchalove" v cele s Poirotem, dale pak inspektor z Yardu (Japp to bohuzel neni), plukovnik tajne sluzby a madam Oliverova, spisovatelka detektivek, ktera se zde objevuje v serii poprve a nikoliv naposled (a slouzi jako jakasi nahrada Hastingse/Lemonove). Druhou skupinu pak tvori dve zeny a dva muzi, z nichz vsichni maji prave nejakeho toho kostlivce ve skrini. A mezi temito skupinami hostitel Shaitana, ktery je nalezen probodnuty. Je to ponekud zvlastni, jelikoz si divak rika, jaktoze nikdo nic neslysel, kdyz je mrtvy v te same mistnosti. Na veskera vysvetleni se ale dostane a odkryvani minulosti zucastnenych je vkusne zakomponovano, takze nezdrzuje. Zajimave je take sledovat, co vsechno si podezreli z dane mistnosti pamatuji, cimz je Poirot psychol. testuje. [spoiler! trochu bych mel vytku k tomu zpusobu, jak "zaridit" nekomu sepsi, protoze tak jak to bylo znazorneno, by to zrejme neslo - uz jen proto, ze ockovani je podkozni a ne nitrozilni, kazdopadne trochu neprijemny pobyt v Egypte by to zpusobit mohlo] ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Hercule Poirot se nikdy nemýlí - naposled to bylo před 28 lety". Přirozeně sebejistý a sebestředný belgický detektiv se opět neomylně pouští do vyšetřování podivné vraždy podivného muže, který na svůj karetní večírek pozval čtyři potenciální vrahy a čtyři možné detektivy. Napínavý a dobře rozehraný snímek ani na chvíli neztrácí své tempo a až do konce je příjemným setkáním se starou klasickou detektivkou. Hudba: Stephen McKeon ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pošilhávání do kalet pši chatlném ošvětlení še může štát ideální šituací plo zločin. :) Mělo to být elegantní setkání se smokingy, večeří, róbami a kartami pod taktovkou poněkud výstředního syrského hostitele. Ten je během večera precizně zakudlován a protože mezi hosty je i jistý slavný detektiv, spisovatelka detektivek a policajt, vyšetřování se rozbíhá vcukuletu. A jak Poirot neochvějně kráčí po stopách vraha, odhaluje, že mrtvý zdaleka nebyl jediný účastník osudného večera s přeplněnou třináctou komnatou. Naopak, někteří ji mají tak nacpanou, že by nejen jablko nepropadlo, ale ani pecka z něj. Rozuzlení Karet na stole je kontroverzní a odvážné – uvážíme-li dobu vzniku předlohy. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Geniálně zpracovaný detektivní případ, v němž opět exceluje David Suchet co by Poirot. Skvělá, byť poněkud krkolomná zápletka, napětí, drama i nečekané rozuzlení. Jen mi nebyla jasné, jaký smysl měla odbočka směrem ke přítelkyni jedné zúčasněných a jeji pokus o utopení. Knihu jsem nečetla. Za mne plný počet. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to vynikající film, jako ostatně všechny detektivky s Poirotem odehrávající se v Egyptě, Sýrii a podobných prostředích, které Poirotovi sluší (nebo na ně odkazujících). Po druhém zhlédnutí ale uberu jednu hvězdu, kvůli trochu nezáživné pasáži rekonstrukce bridžové partie (pro našince španělská vesnice...:) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Příchod Poirota (David Suchet) a dalších hostů na Shaitanův (Alexander Siddig) večírek se natáčel v Leighton House v Londýně. Dům se nachází ve čtvrti Kensington a patřil umělci lordu Fredericovi Leightonovi. Dům je přepychově vybaven suvenýry dovezenými z jeho cest po světě a dnes je zpřístupněn veřejnosti jako muzeum. (JenYu)
  • Postavu Ariadne Oliverové, kterou hraje Zoë Wanamaker i v několika dalších dílech seriálu, stvořila Agatha Christie jako svoji vlastní karikaturu. Paní Oliverovou a slavnou spisovatelku spojuje např. láska k jablkům, mírná nesnášenlivost vůči jejich knižním detektivům a různé další světonázory. Paní Oliverová si získala velkou oblibu mezi čtenáři a vystupuje v několika detektivkách jako partnerka Hercula Poirota (David Suchet), slečny Marplové a Parkera Pynea. (Wishkah)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno