Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Viděla jsem vraždu (S12E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Hallowe'en Party (více)

Ariadne Oliverová se vypravila navštívit svou známou, aby jí pomohla s organizací dětského večírku. Během příprav je zasypána dotazy dětí ohledně svých knih. Dívka jménem Joyce začne tvrdit, že ona sama nedávno viděla vraždu, ale nikomu o tom neřekla, protože si až později uvědomila, že šlo o vraždu. Nikdo nebere Joyce vážně, ale zanedlouho je děvče nalezeno utopené v nádobě s vodou. Ariadne Oliverová se neztotožňuje se všeobecným názorem, že šlo o čin neznámého šílence, a žádá o pomoc Hercula Poirota. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

strom-z 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Eh.. poor kids! Musím říct, že novější Poiroti mi celkově připadaj prostě lepší než ti starší (před tímhle jsem koukal na Vraždu na golfovém hřišti, a to bylo neskonale slabší, ještě plný melodramat..), tohle se rozjíždí pomalu, ale že to v samotnym závěru nabere na intenzitě (tim rozhodně nemyslim scénu v zahadě, která je jak z céčkovýho počinu, ale naštěstí mnohem lepší to, co přijde po ní).. Některý herecký výkony v závěrečný scéně (sledováno v originále!) mě dost příjemně překvapily, vydařenej je i drobnej epilog, kde paní Oliverová (kterou mám minimálně stejně rád jako Hastingse) docela vystihla moje pocity. Možná jeden z nejlepších dílů. 85%. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S12E02. Behem halloweenskeho vecirku na venkovskem sidle, aby se pochlubila pred madam Oliverovou, pronese jedna divka, ze kdysi videla vrazdu. A vzapeti je nalezena mrtva. Poprve je zavrazdeno dite, coz neni moc bezne. Navic je dil opravdu misty lehce hororovy, aby dostal svemu dusickovemu podzimnimu obdobi. Rikal jsem si, ze bych snad takhle na venkove radsi ani nechodil vecer ven :) Zadne lampy, vsemozna stromova podloubi, aleje, pruchody strasidelnymi branami kdovikam.... K tomu zminky o carodejnictvi a jeden z pritomnych si cte Poeuv Zanik domu Usheru. Atmosfera se podle me povedla a i zlocin je rozvetveny a sikovne kamuflovany. Snad jen ta scena pri mesicnim svitu a radoby sebeobetovani mi uplne nesedla, ale je fakt, ze v realu jsou takovi blazni a stava se to :) Vlastne to k tomu docela sedi, protoze i pachatel je svym zpusobem psycho :) ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrci opět nezklamali a nabídli hodinku a půl poctivé filmařiny, plné výborného herectví, v čele se stále skvělým Davidem Suchetem. Tradiční je ovšem i moje brblání na adresu předlohy. Ta sice rozhodně nepostrádá některé velmi originální nápady, ale v celku opět působí dosti násilně. To je ostatně dobře vidět právě v "naší" filmové adaptaci (to, že papír snese víc než filmový pás, ostatně není nikterak originální postřeh). Ač se herci snažili sebevíc, scéna "oběti" v závěru je pravděpodobná asi tolik, jako universitní skripta uložená v knihovničce mé babičky... celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: Klariska (já to říkám pořád, že dabovaný Suchet je bezmála poloviční ;o) ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No jo, Ariadne Oliverová (v podání nesnesitelné Zoe Wannabeactress) je sice nejprotivnější postavou v dějinách detektivky, takže se člověk vždycky (samozřejmě marně) těší, že obětí zločinu se stane právě ona, ale zde aspoň onemocní a je odklizena na lůžko. Poirot tak má dost prostoru a času rozjet koncert svých šedých kamarádek. Je to takové zahradní drama, s chudinkou au-pair z Československa, ovšem s ruským jménem. Stručně, je to klasika, kde jde o dědictví, ne-falešné dokumenty, malé venkovské sídlo a dušičky. A zdrcující Poirotovu kritiku anglosaské tradice Halloweenu. "V Belgii lidé na Dušičky zapalují na uctění památky zemřelých svíčky, mon ami." ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Správne zamotané a na konci bezchybne rozmotané. Spústa očividných pomôcok a dokonale do seba zapadajúcich súčastí hry sa spojí až na úplnom konci pri Poirotovom hororovom, ale skutočnom príbehu. Aj pri druhom pozretí po pár rokoch som sa dokázal v indíciách stratiť. (27.7.2013) –––– Tak ani na tretíkrát táto kriminálka nestráca nič zo svojej záhadnosti. (17.1.2016) –––– Jak nesymetrické! –––– Staré hříchy vrhají dlouhé stíny, madam. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Literární předloha umisťuje děj do 60. let 20. století. Seriálová adaptace je však z období 30. let. (alanwilder)
  • Děj, včetně závěrečného rozuzlení, prošel mnoha úpravami, které bychom v knize hledali marně. Jedno z nejdiskutovanějších témat pod tímto dílem je jméno Olgy Seminoffové (Vera Graziadei), která v knize nepochází z Československa, ale z Hercegoviny. (alanwilder)

Reklama

Reklama