Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Viděla jsem vraždu (S12E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Hallowe'en Party (více)

Ariadne Oliverová se vypravila navštívit svou známou, aby jí pomohla s organizací dětského večírku. Během příprav je zasypána dotazy dětí ohledně svých knih. Dívka jménem Joyce začne tvrdit, že ona sama nedávno viděla vraždu, ale nikomu o tom neřekla, protože si až později uvědomila, že šlo o vraždu. Nikdo nebere Joyce vážně, ale zanedlouho je děvče nalezeno utopené v nádobě s vodou. Ariadne Oliverová se neztotožňuje se všeobecným názorem, že šlo o čin neznámého šílence, a žádá o pomoc Hercula Poirota. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tomto příběhu je nesmírně krásné, jak se mu daří pojmout hororovou atmosféru, a to v podstatě jen díky noci, troše mlhy a správným záběrům. Tohle mu dává hodně navíc, stejně jako rozuzlení, které je podáno velmi temně a šíleně, což má na diváka ten správný efekt. Tyhle poslední díly jsou nesmírně propracované a povedené. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasický Poirot. Tentokrát jde ale o vraždu dítěte za podivných okolností, což příběhu dodává zajímavou atmosféru. Navíc je příběh zajímavý tím, že se v něm objevuje spisovatelka píšící o finském detektivovi, jehož jméno mi teď vypadlo, že mi trochu autobiografie? S také zmínka o Československu potěšila. A zločin současný provázaný s zločinem minulým, v tomto díle jsem byl prostě spokojen. ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle to má být! Vrah má zabíjet i malé nevinné fakany a to nejlépe tak, že jim do chřtánu jako vepříkům narve jablíčko a hlavinku chvilku podrží pod vodou. A když k něčemu podobnému dojde, tak Hercule nelení a opět se jako host přisere k nějakým zbohatlíkům, aby jim dával rady ohledně života a při každé další vraždě zmínil pranostiku (třeba tu s tím štírem). Vrah byl dopaden, Hercule nebyl zabit a ta spisovatelka získala další podněty pro svou budoucí brakovou tvorbu! 93% ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z mých oblíbených epizod z pozdějších řad se skvělou strašidelnou atmosférou ponurého anglického venkova. Máme zde novou vraždu, která je spojená s údajnou vraždou z dřívějška, máme tu tři potenciální kandidáty na onen dřívější zločin, takže je tu docela solidní množství informací, máme v nich i slepou odbočku vyšetřování (utopená učitelka), která mi ale nevadí, spíš přispívá k dojmu komplexnosti vyšetřování (při detektivní práci se nutně některé stopy ukážou jako liché), vzhledem k faktu, že nevíme, která z těchto vražd byla důvodem nové vraždy, tak není nikdo, koho bychom mohli s určitostí vyloučit z okruhu podezřelých, každý teoreticky mohl mít motiv k vraždě alespoň jedné z těch tří osob. Jsou tady některé scény, které šustí papírem (oběť v závěru) nebo pochybných reakcí postav (vražedkyně se v momentě rozhodne zabít svědkyni údajné vraždy, i když oběť je známá jako vyhlášená lhářka, navíc malé dítě by sotvakdo bral vážně i bez toho lhaní - asi panická reakce provinilého člověka?). Je tu přítomná i jistá míra předvídatelnosti (zahradník je hned na začátku uvedený jako jediná osoba, která má alibi na dobu vraždy, což v detektivce vždycky zavání, takže jsem jeho podíl na vraždě trochu čekal), nicméně v celkovém součtu prima detektivní podívaná. A tentokrát i akční Poirot, který se učí od specialistů... ()

chlievik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutočne vynikajúca atmoška, krásny a temný anglický vidiek, hudba v pozadí, doslova "cintorínová" scenéria, šialené prostredie, smutná, osamelá a uzavretá záhrada, strašidelný Halloweensky večierok nič netušiacich detí, jesenné lístie, súmrak dňa, a hororové prestrihy do noci, búrky a blesky, a medzi tým všetkým bylinkový čaj, uzdravujúca sa Ariadne, a ladne vraždené deti. Vymyslel som niekoľko možností, ale presnú verziu rozuzlenia som neuhádol. Detaily som si pozrel niektoré až na druhýkrát cez archív, niektoré mi ušli, a to je vždy ten pravý Poirot, keď ma "dostane" a neprídem im na uzol, v tom je to čaro, to krásno, tie kombinácie uhádnem len čiastočne a potom ma vždy niečim prekvapia, v tom je epizóda Poirota kvalitná, keď to ostáva zatemnené až do posledného momentu. Vizuálne je to tiež veľmi dobrá epizóda, najma žltá, zelená, hnedá, béžová, oranžové tekvice a mŕtve vrany zavesené na stromoch, plus akoby tu a tam sa prenesie kamera do ríše snov, do akejsi psychedélie, ako v obrazoch od Van Gogha, ktoré padajú do jednej strany, tu a tam obrazy snímané nakrivo.... Moja mama akurát hraje na PC nejakú hru, vo vedľajšej izbe, a cinká to vždy keď trafí trojkombináciu, nejaké guličky, Poirot už skončil, ale ja stále počujem v tých cinknutiach akoby spev detí: 'Chnip chňap dráčik, chnip chňap dráčik, neber veľa už máš dosť, veď chamtivosť nie je cnosť, chnip chňap dráčik...' :)) Jedna z najlepších epizód. A pozeral som ju akurát dnes na Halloween. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Děj, včetně závěrečného rozuzlení, prošel mnoha úpravami, které bychom v knize hledali marně. Jedno z nejdiskutovanějších témat pod tímto dílem je jméno Olgy Seminoffové (Vera Graziadei), která v knize nepochází z Československa, ale z Hercegoviny. (alanwilder)
  • Literární předloha umisťuje děj do 60. let 20. století. Seriálová adaptace je však z období 30. let. (alanwilder)

Reklama

Reklama