Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Cornwallská záhada (S02E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Cornish Mystery (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1990, 50 min

Obsahy(1)

Hercula Poirota navštíví rozrušená starší dáma paní Pengelleyová a svěří se mu se svými obavami, že ji chce manžel, jinak ctihodný maloměstský zubař, otrávit. Za motiv považuje jeho lásku k mladé asistentce. Poirot s Hastingsem vyrazí za paní Pengelleyovou do městečka Polgarwithu v Cornwallu hned druhý den, přicházejí však pozdě, paní právě zemřela. Přestože služka i celé městečko podezírají z vraždy manžela oběti, její lékař možnou otravu vylučuje. Poirot s Hastingsem navštíví jak půvabnou asistentku doktora Pengelleyho, tak neteř nebožky Fredu Stantonovou, která nijak nezastírá, že s tetičkou nevycházela dobře. Ta se totiž překvapivě zamilovala do Fredina snoubence Jacoba Radnora. Detektivové z městečka odjíždějí, zanedlouho se tam však vracejí. Na základě podezření z vraždy byla provedena exhumace těla paní Pengelleyové a pitva potvrdila smrtelnou otravu. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný díl s temnější upršenou atmosférou, k tomu ale přeplněn humorem, občas využívajícím i Poirotovu předstíranou neznalost angličtiny použitou v nejvhodnější resp. nejméně vhodnou chvíli (coura, no, to je ta, co není z nejlepších). Co se týče zločinu, tentokrát bude Poirot více hádat než hledat důkazy, protože žádné nejsou. Ale jako belgický buldoček se zakousne a s výzbrojí správného PR agenta (manipulace) a notnou dávkou kongeniality kapitána Hastingse (To je kus!) případ dotáhne k úspěšnému konci. A ještě u toho stihne poškádlit Jappa. ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku příběhu Miss Lemon upozorňuje Poirota na klientku stojící v dešti na ulici Venku je dáma … přechází tam a zase zpátky, pak se dívá nahoru, jsem si jistá, že chce jít dál. Běžte a zadržte ji. Můžete jí sdělit, že Hercule Poirot v tomto období cizí dámy nepožírá … Paane Poirrote ! Mezi další dobré průpovídky jistě patří hodnocení ošetřujícího lékaře zavražděné paní Pengelley z Polgarwith. Je tvrdohlavý jako mezek ten člověk. (o Dr. Adamsovi) Doktor, který nepochybuje není doktor, ale spíš popravčí ! Skromné vysvětlení, jak poznal, že je Freda Stanton zasnoubená : Člověk nemusí být nejlepší detektiv na světě, aby to poznal. Největší poučení plyne ovšem z vysvětlení jazykové libůstky : Co je to ta coura, Hastingsi ? Eei taková dívka, která jaksi není z těch nejlepších, řekl bych. Opravdu protkané dropnými vtípky doslova přehršle a poučením, byly tam dokonce i malé šedé buňky třikrát. O jednu méně než mých hvězdiček :-) ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirotovi se svěří dáma z městečka Cornwall, že ji její manžel chce otrávit. Brzy je opravdu mrtvá a Poirot si to vyčítá. Proto také vydá veškeré úsilí, aby vypátral zločince. A tentokrát ho to bude stát opravdu hodně sil a šedé buňky mozkové dostanou skutečně zabrat. Theme Music: Christopher Gunning, Incidental Music: Fiachra Trench ()

vecnaAmbra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dve hviezdy za upršanú atmosféru a motív ale ten koniec to snáď nie! (SPOILER: ako sám Poirot povedal voči páchateľovi nemal jediný dôkaz a tak chcel získať priznanie výmenou za 24 hodinový náskok? Ktorý páchateľ by priznanie za takých nevýhodných okolností dobrovoľne podpísal, keď sa k ničomu priznať nemusel, mohol jednoducho trvať na tom, že nič nespáchal a nič by sa mu nestalo? A ďalej, tým, že voči páchateľovi nemáme dôkaz, nemáme ani vysvetlenie na základe čoho Poirot svoje podozrenia vydedukoval a potvrdil, nehovoriac o tom, že ešte na konci tá žena v súdnej sieni tiež stále hovorila, že videla ako manžel zavraždenej dáva jed do jedla- zostalo nevysvetlené. Stále som čakala na nejaké hlbšie objasnenie a tu kde nič-tu nič - koniec). ()

karlee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem spokojenost, jen mi chybělo trochu více podezřelých, tady je to celkem jasné od začátku. Takže na 4 hvězdy to vytáhly tradiční opory Hastings (jeho bravurní finta má zásadní podíl na usvědčení pachatele) a Japp (ten je pěkně otrávený, jakmile spatří Poirota, už se chudík těšil na jasný případ). ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama