Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

DadysGirl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Téměř slza ukápla... Strávili jsme solu tolik času, Hercule... ale je dobře, že už to končí... Už evidentně nebylo kam jít... Jsem za tenhle seriál ráda a ráda se k němu vracím, ale opravdu stačilo a jsem ráda, že i to rozloučení bylo celkem důstojné... My co máme Hercula prokouknutého jsme si hned říkali, že to předstírá a čekala jsem, kdy z křesla vyskočí... Jen mě opravdu nenapadlo, za jakým účelem... A i když byl padouch psychopat, nějak mi nedosahoval Poirotovi úrovně, aby to byl soupeř rovnocenný... To je jediná výtka. jinak - merci, mon ami! ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oběšená sestra … Kapitán Hastings přijíždí na zámek Styles navštívit chromého Poirota na vozíčku. Tak vy jste ten slavný Hastings. Ten maličký Belgičan nemluví o nikom jiném než o Vás a máme tu navíc i Vaši dceru. Judith Hastingsová, se kterou kapitán kvůli jejím nápadníkům (Dr.Franklin a Allerton) a jejím drsným názorům hodně hádá. Avšak roztomile Poirota nazývá strýček Hercule. V jenom okamžiku jsem si myslel, že Hastings řekl překvapivě Oui, ale byl to Hercule a Hastings kýval hlavou jako oslík. Hercule Poirot cítí, že se stane vražda a co myslíte? Stala se, Barbara (Anna Madeley) a další … Zabíjela Judith (Alice Orr-Ewing)? Poirotův stav se zhoršuje a noviny napíší HERCULE POIROT IS DEAD. Hasting je standardně mimo, ale čtyři měsíce po Poirotově odchodu se vše vyjasní a finále dopisu zní takto Ah Hastings, dear friend, they were good days. Smutné … ()

Reklama

adam9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem jediný, kdo čekal mnohem víc? Nechtěl jsem bůhví jak sentimentální odchod, ale tohle bylo zase až moc temné. A co se týče morální otázky příběhu, tak Orient Express u mne v téhle stránce Poirota zůstává tím lepším. Je to trochu zklamání, ale ještě větší je, že končí jedna velká fantastická éra. Děkuji Davide Suchete a klobouček dolů. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dôstojný záver pre mnoho rokov Poirotových detektívok. Podobne ako celá posledná séria je príbeh veľmi pomalý a nejasný, špirála sa roztočí až rozlúčkovým listom. Prichádza smršť nečakaných rozuzlení, ktorá preberie aj v neskorej nočnej hodine a zaručí, že druhé pozretie bude nevyhnutné. –––– Hastings. – Á, Poirotova věrná levá ruka, že? –––– Ujišťuji vás, mon ami, že až spatříte světlo, budete si přát zůstat v temnotě. –––– Nedokázal jsem se přimět k výkonu tak asymetrickému. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Poirotovo rozloučení se odehrává v téměř hororovém prostředí, jakoby na pomezí tohoto a onoho světa. Žádné nonšalantní společenské hrátky, na ty už není čas, nýbrž nahlédnutí do propasti. A jak víme, v takové chvíli i propast vhlédne do nás. Hercule si ji úmyslně schovával až na úplný konec. Mrazivé uvědomění si ďábelských co by kdyby čeká i na nás (a zdaleka nejde jen o odhalení falešnosti detektivova kníru). Dokonale temná tečka za tou okouzlující, báječně odlehčenou řadou příběhů. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)
  • David Suchet se s rolí Hercula Poirota po 25 letech chtěl rozloučit jinak než Poirotovým odchodem na věčnost. Proto se díl Opona: Poirotův poslední případ točil mimo pořadí tak, aby to nebyl poslední díl, který bude Suchet natáčet. Jako poslední se natáčela Hra na vraždu (2013). (Krocka)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet). Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)

Reklama

Reklama