Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (386)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nečekané výbuchy štěstí mohou nést skryté zlo, v prvotním šoku neviditelné. Poznají to i bratři Mitchellové a jejich kamarád Lou - nález pytle peněz v zasněženém vraku letadla je předmětem sporu jen krátce a vítězí touha po bohatství. Způsob, jakým následně tvůrci rozehrají hru o svědomí a odpovědnosti, do které se neustále připlétá nečekaná vražda, je pozoruhodnou variací na Coenovskou černočernou práci. Příběh titulních charakterů dostává pořádně nakouřeno od začátku až do konce a jednotlivá vyústění jsou mistrovskou prací scénáristů. Hank neustále přede sofistikované plány kolem každého průseru, což směrem k závěru dostává čím dál absurdnější nádech, zatímco Jacob propadá zoufalství a Lou se zdá býti pouze prosťáčkem, visícím na krku jako přítěž - a takové rozložení duševních sil vždy zavání apokalypsou. Situace se vyvíjí pozvolna a čekat lze opravdu cokoliv. Zasněžené liduprázdné prostředí dodává několika podělaným životům správně chladný říz a Billy Bob Thornton s Billem Paxtonem jsou ve svých rolích skvělí. Pokud za oknem sněží a nálada je pochmurná, lze si přidat i šestou hvězdičku. ;-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý plán a aký geniálny film! Išlo to niekedy dávno neskoro v noci, nevedel som, čo pozerám, kto to natočil a o čom to je. Len som videl známe ksichty, takže som našťastie neprepol. Takže som nič neočakával a dostal som maximum, čo som v tom rozpoložení mohol čakať. Mierna zapadnutosť tohto filmu s výrazne kultovým nádychom ma mrzí. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, který si docela dobře pamatuju i po hodně dlouhý době. Což je zvláštní, protože mě nikdy nebral ten drsnej americkej venkov, kde od chalupy k chalupě je to den jízdy autem a díky vzdálenostem jsou tam všichni trochu podivínští samotáři (rozuměj magoři). Ale je to chytře vymyšlená psychokrimi a po letech jsem si ji užil i podruhý. Potřetí už to asi vidět nepotřebuju, ale s čistým svědomím doporučuju. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra. Zima, sníh, městečko, kde se každý s každým zná, několik buranů (kde už jsem jenom takhle Billyho Thorntona viděl?) a jedno letadlo. Raimiho hororový rukopis je znát, stejně jako některé, béčkově pojaté scény, které se mi možná k tomu jinak Coenovskému pojetí až tolik nehodili. Nicméně hodně příjemná atmosferická záležitost na sobotní večer. 7,5/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

K mému malému překvapení skutečně vymazlený snímek. Od zajímavé myšlenky, přes skvěle napsaný scénář, až po velice sympatické postavy. Především bych pochválil Thorntona, který vidláka zahrál naprosto božím způsobem. Naprosto procítěný a nanejvýš uvěřitelný výkon. Skvělá práce s emocemi. Raimi si mě celý snímek dokázal povodit, kam přesně chtěl. Film dovede být kurevsky napínavý i vážný, ale nechybí ani režisérův typický černý humor. To vše v naprosto správně zvoleném poměru při udržení mimořádného tempa po celou stopáž. Ke všemu to celé má opravdu hlavu a patu, a dokonce má snímek potenciál přivést diváky k zamyšlení. V rámci krimi thrillerů opravdu vysoký nadstandard. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Otec Billa Paxtona si ve filmu zahrál pana Schmitta. Je to ten, co se ptá, zda má měsíc pět týdnů. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno