Reklama

Reklama

Bratři

Trailer 2
Česko / Slovensko, 2023, 135 min

Obsahy(1)

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková). Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři. (Cinemart)

(více)

Diskuze

meti

meti (hodnocení, recenze)

Bohusnek

Podívej se, co vlastně píšeš. Odstavec od odstavce si protirecis. 

 

Pro tvou informaci, členy KSČ byli i lidé jako Ludvík Svoboda, Otakar Jaroš a tisíce dalších. K bolsevikum se hlasila část legionářů z Východní fronty. Podle tvých slov zrůdni vrazi, zasluhujici kulku...

Jestli jsi doopravdy starší, je smutné, jak může někdo uvažovat.

na příspěvěk reagoval Bohusnek

Bohusnek

Bohusnek (hodnocení, recenze)

meti

Na rozdíl od tebe se na to nedívám černobíle. Ty černobíle soudíš i odkazy, protože si ani nezjistíš na co odkazují. 

na příspěvěk reagoval meti

Bohusnek

Bohusnek (hodnocení, recenze)

Spíš jsem měl napsat o hodně radikálnější pohled, ale z devadesátek jsem viděl jen nějaké útržky v jednom dokumentu, který dával na pravou míry epizody z 30 případů majora Zemana.

na příspěvěk reagoval anglanek, Ištván87

Bohusnek

Bohusnek (hodnocení, recenze)

meti

Já opravdu nejsem progresivní a řeším to na základě skutečných faktů ne něčích domněnek, proto ani nesouhlasím se vším, co mnou zmíněný historik řekl. Jako hlavní zdroj beru svědectví Mašínů, které koresponduje s činy, které provedli. Ale svědectví je třeba také brát s rezervou, protože když srovnáme např. rozhovor se Ctiradem z devadesátek a poté z roku 2010, jde vidět, že má na věci o trochu radikálnější pohled nebo alespoň mně to tak přišlo. Ale tomu se nejde divit, když ani po takové době nedošlo k obecnému uznání jejich činů. Proto se taky nechtěl vrátit do České republiky. 

meti

meti (hodnocení, recenze)

Bohusnek

To, že se k tématu vyjádří vysokoškolsky vzdělaný člověk ještě nevytváří dogma, kterému se musíš poklonit. Ale taková moudra zjistíš až časem až sám nasbiras zkušenosti. 

Na syny Josefa Mašina mám svůj názor a nikomu jej nevnucuji, na rozdíl od režiséra. Kdyby mi režim zabil tátu, taky bych byl nastvanej. Ale oni sami jsou zodpovědní za nechutný kriminální chování, které spáchali a nic to neospravedlni...

 

A ty své podkasty si strč někam. Já zase nacetl pár knížek Františka Richt(e)ra (vojenský historický ústav) a co? A nic.... at si každý zjistí své a udělá názor.

 

Jestli se povedl kvalitní film tak jsem rád, ale kvůli tématu a režisérovi na to nepůjdu. Přišel jsem se sem podívat na názory na film, ne na to, co si nechali natlacit do kedlubny mladí progresivní studenti. 

na příspěvěk reagoval Bohusnek, Dadel

Bohusnek

Bohusnek (hodnocení, recenze)

Pokud skutečně nechtěl komunistům pomáhat, je mi to líto. Nejlepší by bylo, kdyby nemusel zemřít nikdo, ale doba byla jaká byla. Komunisté vraždili nevinné a kvůli tomu bylo zcela na místě, aby vznikl ozbrojený odboj, který bude útočit na jejich příznivce. Mašíni navíc nestříleli jen tak do každého, kdo byl komunista. Zabili nebo zaútočili jen SNBáky, kteří byli zjevně ve službách komunistů, a pak na ty, kdo je chtěli zastavit. 

anglanek

anglanek (hodnocení, recenze)

Dadel

Pořád mi ale není jasné,proč pod filmem prašivejch vrahů z rodiny Mašínů, řešíš profilovku JA?

na příspěvěk reagoval Dadel

Uživatel anglanek smazal svůj příspěvek.

Bohusnek

Bohusnek (hodnocení, recenze)

meti

Odkazuji na podcast, na který odkazují Novinky, v němž mluví historik, který nepracuje pro Novinky. Možná by ti neuškodilo si napřed přečíst nebo bedlivěji prozkoumat věci, na které chceš reagovat.

na příspěvěk reagoval meti

Bohusnek

Bohusnek (hodnocení, recenze)

anglanek

Záleží jak definuješ slovo vrah. Za mě je vrahem někdo, kdo někoho zabil bez adekvátního důvodu. Mašíni by pro mě byli vrazi, kdyby mohli vyhledat pomoc u státních složek a nedocházelo by ze strany státu k takovým zvěrstvem, ale problém byl, že státní složky byly tím problémem, proto nemůžou být vrazi, jelikož se nikde nemohli dovolat spravedlnosti a útočili pouze na služebníky útlaku. Nevím, jestli si byli všichni "služebníci" plně vědomi toho, co dělají, ale svým konáním pomáhali zločinnému komunistickému režimu. A jen u jednoho ze zabitých se spekuluje, jestli byl nebo nebyl komunista (Rošický) a to jen proto, že se měla zaměnit jeho legitimace s někým jiným (Rosickým), ale to mi přijde zvláštní a historik v podcastu, který jsem ti posílal řekl, že to je lež. A to mi dává smysl, protože proč by se jinak tak bránil a proč by k takové záměně vůbec mělo dojít? Přece na místě činu žádný Rosický nebyl. 

na příspěvěk reagoval anglanek

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

To by musel být vrah každý voják, který byl ve válce. :-)

A Mašíni bojovali za všechny slušné lidi proti těm vražedným komoušským zrůdám, takže si zaslouží úctu a věčnou slávu.

To se ale nelíbí zdejším potomkům těch komunistických zrůd, a tak tu kvičí samou nelibostí.

Ta jejich logika "zabíjet fašouny je OK, ale komouše ne" je srandovní.

Přitom komouši povraždili, umučili a utýrali mnohonásobně víc lidí než fašisti. A těm, které neodkrouhli, aspoň zničili život. Protoźe mohli a líbilo se jim to. Moc jim chutnala ta moc. A další lidské zrůdy se k nim přidávaly, protože chtěly mít výhody nad slušnými lidmi. Pak v roce 1989 stáli zbaběle ve frontě na vrácení rudé knížky a dělali jakoby se nechumelilo.

A dnes jejich fakani vykřikují své urážky, místo aby drželi huby a styděli se za své fotry. Absurdní.

Bohusnek

Bohusnek (hodnocení, recenze)

anglanek

Myslel jsem, že jsi rozumným člověkem soudě dle naší diskuze (pokud je ti méně než 25 omlouvá tě to), ale abych navázal na naší diskuzi, nepsal jsem o mojí pravdě, ale o faktech. Takhle to v té době bylo a rozumově a logikou jde jednání bratří Mašínů jednoduše obhájit. To, že velká část lidí fakta ignoruje nebo je ovlivněná propagandou je věc druhá. Nemyslím tím, že některé věci nejsou kontroverzní (zabití SNBáků do toho nepočítám, byli to zjevní příslušníci zločinného komunistického režimu, které stát využíval k opresi ostatních), ale to u každého odboje. Možná by sis měl něco zjistit o odbojářích v Polsku, kterým postavili pomníky nebo o odboji za druhé světové. 

na příspěvěk reagoval anglanek

meti

meti (hodnocení, recenze)

hippie2222

Chodím si kupovat knížky a ctu věrohodné zdroje a zpravodajství. Takže ano, cítím se jako nadclovek. Bohužel, když se kouknu kolem sebe, šla inteligence hodně dolů. 

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

meti

Aha, takže když věrohodnej historik publikuje na novinkách a někdo ho ocituje, je dotyčnej na zbavení svéprávnosti, ju? A ty čerpáš svý informace odkud, nadčlověče sloužící vlasti? Aeronet? Sputnik? Protiproud? Zvědavec? Nebo rovou z dějepisný knihovničky KSČM? A občanku už odevzdals, nebo čekáš, až tě k tomu někdo vyzve? :D.

na příspěvěk reagoval meti

Uživatel meti smazal svůj příspěvek.

meti

meti (hodnocení, recenze)

Jestli tu někdo čte novinky.cz a ještě to dává jako zdroj informací, tak může udělat velkou službu vlasti a vrátit občanský průkaz. 

na příspěvěk reagoval hippie2222, Bohusnek

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

23.10.2023

Proti nacismu ano, proti komunismu ne? Některé rodiny se postavily oběma totalitním režimům. Třeba Mašínovi. Tématem čtvrtého ročníku festivalu filmů o XX. století je protikomunistický odboj, a to v… (více)

Reklama

Reklama