Reklama

Reklama

Misery nechce zemřít

  • USA Misery (více)
Trailer

Po autonehodě zachrání zraněnému spisovateli život jeho velká obdivovatelka. Z nadšené čtenářky a pečovatelky se však zakrátko stává brutální tyran a věznitel... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer

Recenze (714)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Již během čtení předlohy jsem si říkal jak by bylo bezva mít v baráku obrovskou ložnici (aka továrnu na psané slovo) s dvanáckou svých nejoblíbenějších spisovatelů, kteří by mi každý den servírovali své čerstvé výtvory. No dost snění a vstříc kruté filmové realitě. Předem upozorňuji, že ač budu převážně kritizovat, tak Misery doporučuji. Zvláště díky sluníčku Kathy Batesové v roli jedné dobré duše, která hledá v lidech jen to dobré. Jenže couvnutí předtím jít jako v knize až na kost "problému" se ukazuje být spíše kontraproduktivní. Ve výsledku je totiž díky tomu Reinerův snímek až příliš uhlazený. Že pohyblivá sestřička originálu není tak působivá, je z velké části dáno nepřítomností paralelního děje románu o zmrtvýchstání Misery Chastainové. Chápu, že by to ve filmu nefungovalo (i když s dobrým režisérem, kdo ví) a je jen logické, že tato linie byla vyškrtnuta jako první, ale bez ní prostě Misery nikdy nemůže být nic víc než pouhým kastrátem. Ač na Kingovu adaptaci až nebývale zdařilým. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Misery nechce zomrieť pokladám za jeden z najvydarenejších, najnapínavejších a najnervydrásajúcejších trilerov 90-tych rokov 20.storočia. Čo sa týka porovnávania kniha/film, film je o čosi miernejší (napriek tomu je to poriadny nervák a miestami totálne psycho, pri ktorom radšej odvraciam zrak). Napríklad knižné šokujúce useknutie spisovateľových nôh sa vo filme zmenilo „len“ na polámanie, ale v priamom zábere a triky sú v tej chvíli presvedčivo desivé. Toto dielo je nakrútené a nastrihané tak napínavo, že sa možno spotíte rovnako, ako Paul. Režisér Reiner vynikajúco pracuje s čoraz vypätejšími okamihmi. Keď si myslíte, že horšie to už byť nemôže, zistíte, že môže. Film sa vraj nakrúcal chronologicky (čo nie je bežná vec). Ak je to pravda, je to na ňom (v dobrom) vidieť. Svoje robí aj výprava strmých zasnežených hôr Severnej Ameriky a malej chalúpky uprostred nich. Atmosfére pomáha tiež hudba Marca Shaimana, kamera Barryho Sonnenfelda. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Horor to nie je ani omylom, skôr taký výborný, napínavý thriller. Ide o slušnú adaptáciu podľa Kingovej predlohy, takže scenár neriešim, tam kde je zamontovaný King, je zbytočné o niečom polemizovať. Riešim iba celkové filmové spracovanie a pravdou je, že keď si to porovnám napr. so snímkom Dolores Claiborneová tak Misery ťahá za kratší koniec. A to aj napriek tomu, že v oboch prípadoch hrala vynikajúca Kathy Bates, ktorá oba snímky výraznou mierou potiahla. Vidím to na slabšiu réžiu, nedokázala navodiť takú atmosféru beznádejnosti, akú by som si na základe knihy predstavoval, ani také pocity, aké sa dostavili pri Dolores. Stále však ide o pohodlný nadpriemer. 80/100 ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Reinerova "Misery nechce zemřít" je jednou z nejlepších Kingových adaptací vůbec (konkurovat mohou pouze snímky "Zelená míle", "Vykoupení z věznice Shawshank", "Mlha" a překvapivě zdařilý třídilný TV film "Dům v růžích"). Oscar za "Nejlepší herečku v hlavní roli" pro Kathy Bates zcela zasloužený.:-)) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dokonalá hrůza, za kterou by se ani takový Hitchcock určitě nestyděl. Kathy Bates pro mě byla naprostým ztělesněním mých nočních můr, naprostá psychopatka vypadající na první pohled neškodně a oproti ní James Caan neschopný pohybu, ale s vědomím komu se to dostal do rukou. Celé je to skvěle natočené a chvílema jsem fakt nedutal a při pár lekačkách jsem se málem posral strachy. Výborný film, na který se ale jen tak zase nepodívám. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (54)

  • James Caan sa jedného dňa objavil na nakrúcaní s opicou a všetky scény, ktoré v ten deň nakrútil, boli nepoužiteľné. Rob Reiner povedal Caanovi, že sa musia natočiť znova, pretože sa vyskytol „problém v laboratóriu“. Keď sa Caan dozvedel, že to v skutočnosti nemá nič spoločné s laboratóriom, ponúkol sa, že pokryje peniaze, ktoré svojou nezodpovednosťou stratil štúdiu. (Arsenal83)
  • Scenárista filmu William Goldman měl za to, že většina slavných herců odmítla roli Paula Sheldona (James Caan), protože by ústřední ženská postava příliš zastínila tu jejich, takřka vedlejší mužskou. (kenny.h)
  • Všimnite si, že existujú iba dve scény, v ktorých nemá Annie (Kathy Bates) na krku náhrdelník s krížom. Tá prvá je večera s Paulom (James Caan) a druhá večerný rozhovor v župane. (Cappuccino)

Související novinky

Sam Raimi se opět točí kolem hororového žánru

Sam Raimi se opět točí kolem hororového žánru

12.07.2024

Populární režisér Sam Raimi (Lesní duch, Spider-Man) nám nadělil svůj zatím poslední režijní počin v roce 2022 díky příspěvku do marvelovského univerza, kterým byl vlažně přijatý Doctor Strange v… (více)

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Reklama

Reklama