Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Seriál Vlast vypráví příběh dvou španělských rodin z Baskicka, trvající více než tři desítky let, které byly zasaženy násilným konfliktem vyvolaným Španělskou národní stranou a teroristy organizace ETA. Život Bittori a její rodiny se převrátí vzhůru nohama v den, kdy ETA ve dveřích jejich domu zavraždí jejího manžela Txata. Skončí tak i přátelství s nejlepší kamarádkou Miren, jejíž syn je jedním z členů teroristické organizace. Obě rodiny musí čelit nejen zármutku, ale rovněž morálním paradoxům. Dokáží si jednou odpustit, dát své rozdíly stranou a najít cestu z kruhu násilí a nenávisti? Aitor Gabilondo je tvůrcem a scénáristou seriálu na motivy bestselleru Fernanda Aramburua. (HBO Europe)

(více)

Recenze (22)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Španělský imperialismus kontra baskický separatistický terorismus aneb jaké prostředky boje za nezávislost a svobodu národa jsou ještě přípustné? Téma tak silné, že všechny ostatní aspekty jsou celkem nepodstatné. Chápu, proč se o tomto tématu moc často netočí, je až přespříliš bolestivé, živé a kontroverzní, na jedné straně Španělé chovající se v podstatě jako Sovětský svaz, krvavý imperiální moloch, (to samé platí i pro Velkou Británii a její okupaci Irska), na straně druhé řádění ETA a skoro 900 zavražděných, samotné národní cítění a bránění se okupaci bych ještě chápal, bylo by to něco na způsob našich bratrů Mašínů, problém je ale v tom, že Baskická separatistická organizace ETA byli primitivní vyznavači ideálů marxismu-leninismu a že vraždili i kvůli třídní nenávisti... Velmi podařená je v tomhle seriálu tématizace hrdinství - kdo je vlastně hrdina? Joxé Mari těžko, jeho dominatní fanatická matka rovněž ne, hrdinství v sobě nakonec nalezne její manžel podpantoflák a především její tělesně postižená dcera! A samozřejmě Bittori - seriál Patria je vůbec o silných ženách... Komorní velmi televizně laděný seriál s velmi pozvolným tempem vyprávění a častým střídáním časových rovin, který ve mně bude ještě dlouho doznívat... ()

AlexUnited 

všechny recenze uživatele

Excelentný seriál, úplne som z neho unesený. Španieli opäť raz nesklamali a ja bez najmenšieho zaváhania udeľujem 5*. Už dávno som nevidel tak úžasné herecké výkony, tak absolútne bezpochyby uveriteľné charaktery a realisticky autenticky zahrané a prepracované postavy, ktoré v konečnom dôsledku sa väčšinou nedali určiť ako jednoznačne kladné či záporné. Snáď s výnimkou jednej ženskej postavy ktorá bola charakterovo najčistejšia a ktorú som si mimoriadne obľúbil, keďže sa nenechala v mimoriadne polarizovanej a hnevom zmietanej spoločnosti strhnúť nenávisťou jednej či druhej znepriatelenej strany, ale udržiavala si po celý čas vznešený nadhľad a spravodlivý úsudok. Je smutné že práve ona si tam chúďatko asi najviac musela vytrpieť a postihol ju taký ťažký osud :( ()

Reklama

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Táto miniséria mi iba potvrdila môj názor, ktorý už dlhodobejšie prezentujem. HBO oproti Netflixu robí oveľa, oveľa kvalitnejšie minisérie a seriály.  Navyše mám pocit, že Netflix ide cestou kvantity namiesto kvality. Samozrejme, s výnimkou najväčších seriálových hitov Netflixu... No, ale už idem ku konkrétnej minisérii Patria. Robila ju španielska odnož HBO. Príbeh sleduje životy dvoch rodín z dediny v Baskitsku, ktorej životy výrazne ovplyvnil boj teroristickej separatistickej skupiny ETA za nezávislosť Baskitska. V ôsmich častiach sa prelínajú dve časové linky, ktoré vykresľujú osudy oboch rodín, ktoré sú poprepájané. Veľmi zaujímavý príbeh, tempo je síce pomalšie, produkcia viac-menej televízna, ale to vôbec nevadí. Mňa to bavilo. A aj keď je príbeh fiktívny, je zasadený do reality všedných dní zverstiev teroristickej skupiny ETA. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TA ŽENSKÁ TO CHCE VĚDĚT…“ /// Drama dvou Baskických rodin, který se vinou ETA, ocitají na opačných stranách politickejch barikád… Tak je to vyprávění – rozvláčný. Ovšem tím svým pomalým tempem se mi to dostává pod kůži, ETA se na životech hrdinů podepisuje víc a víc a já chápu, jak ji lidé vnímají. Stěžejní události jsou odvyprávěny vícekrát – pokaždý z „jiný“ strany a… prostě je to dramatický, takže si na svý přijdou milovníci rodinnejch dramat a ság. Vztahy rodiče – děti – rodiče – děti… Já na to moc nejsu, ale nakonec je to celkem jedno, protože tahle kronika je komplexní, takže nechybí lekce ze zbabělosti ani statečnosti. Řeší se tady toho v malým okruhu lidí strašně moc a připomnělo mi to “DŮM DUCHŮ“. Já vím, že… ale prostě připomnělo, no. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2016 napsal Fernando Aramburu, neznám. 2.) Syn se mi obětoval pro… VLAST! 3.) Jsem duší terorista. 4.) Thx za titule „Barbora Knobová“ a „K4rm4d0n“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Vlasť – Patria – Homeland. V každom jazyku a v každom národe má toto slovo iný podtón. Vlast nie je seriál mapujúci históriu a príčiny vzniku hnutia ETA. Je to príbeh, ktorý sa mohol stať v ktoromkoľvek kúte sveta, ak sa z nejakého dôvodu z priateľstva stane nenávisť, nepochopenie, kríza materstva a strata najbližších. Na vysvetlenie úplne stačil príbeh dvoch rodín. Obidve matky sú zatrpknuté a na deťoch, po rokoch a najmä po rokoch, je zrejmé, ako sa na nich tragédia ich matiek podpísala. Pre mňa toto bolo najsilnejšie posolstvo seriálu. Najmä postava Arantxe bola dobre napísaná a Loreto Mauleón bola vo svojej postave neuveriteľne uveriteľná. Vzniklo potrebné dielo na vzájomné odpustenie španielsko - baskitskej minulosti - aby sa na ňu nezabudlo. ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama