Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (90)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Rodinné drama majitelů chovatelské farmy o třech mužích, starém otci, jeho synovi, mladinkém vnukovi a jedné hospodyni.. Paul Newman je v roli nezodpovědného a bezohledného frajírka strhující, sedla jsem mu na lep a nechala se vtáhnout.. Jakmile se objevilo nemocné zvíře, zatrnulo mi, to musela být pohroma.. Divákovi je postupně odhalována minulost všech zúčastněných, staré šrámy, které čas nedokázal zahojit a odpuštění či smíření zcela chybí.. Krásně smutné pokoukání.. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Poctivý film, i když westernem by mě ho fakt nenapadlo nazvat, ale nejsem znalec žánru (že by krávy, koně, klobouky?)... cením si nepřítomnosti falešných emocí, přímočarosti vztahů, syrovosti událostí i uzemňujícího konce... no a buranství, fanfaronství a osobní kouzlo Paula Newmana je navíc velmi příjemným bonusem. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Neveselý rodinný southern drama, v ústřední roli je pro Hollywood nezvykle záporná postava. Newman jako syn, co se nepodařil, sobec bez zásad a bez respektu. Bavilo mě čekat, zda se ve finále pochlapí a nebo prokáže jen jako sráč. Důležitý kontext na pozadí: konec rančerský romance, přichází čas mechanizace a velkých ropných peněz. "It is effective in drawing a stark contrast between rudderless Hud and his principled father; where the west was and where it is going." (Cine-file) ♪♫ ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Situace pekna, Paul super - klidne i na oskara, ostatni taky, ale neco tomu ve vysledku k dokonalosti chybelo. Ta zenska posluhovacka byla dobra, ale mela malo prostoru k rozvoji, stejne tak otec farmar - to vnuk, co nakonec oscarove oceneni neziskal byl daleko lepsi. Atmosfera na texaskem malomeste pozoruhodna, ale bydlet bych tam nechtel, uz jenom kvuli tomu strileni krav nebo zasobe knih v mistnim obchode... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Role Huda byla Newmanovi psana na miru a neskutecne mu sedla. Spatna neni ani Patricia Neal. Spise nez o western se jedna jen o zivot farmaru v Texasu, ve druhe polovine 20. stoleti. Cista rezie a dobra kamera urcite zaujme, pribeh se ale celkem vlece, neprinasi nic noveho a ani v zaveru scenar negraduje. Pro fanousky Paula Newmana povinnost, jinak spise prumerny nez vyborny film. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Paramount pochyboval o obsadení Melvyna Douglasa, pretože ten sa potýkal so srdcovými problémami, Martin Ritt trval ale na tom, že on je tým správnym hercom pre túto rolu. (Arsenal83)
  • Scéna, kde Alma (Patricia Neal) hovorí Hudovi (Paul Newman) o o jej nevydarenom manželstve, priletela na scénu obrovská mucha, bola neplánovaná. Práve, keď hovorí, že „skončila s tým chladnokrvným bastardom“, muchu tresne a režisérovi Rittovi sa tá scéna tak páčila, že ju ponechal. (Arsenal83)
  • Počas natáčania Newman a deWilde často menili hotelové izby kvôli ženským fanúšičkám, ktoré ich prenasledovali. (Arsenal83)

Reklama

Reklama