Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hororový klasik George A. Romero spojil sily s literárnym hororovým klasikom Stephenom Kingom a na základe filmového scenára Romero natočil poviedkový film s riadne čiernym zmyslom pre humor. Deň otcov je o chlapíkovi, ktorý vstal z mŕtvych, aby konečne na svoj sviatok ochutnal tortu od svojich detí, Jordy Verrill (King) je farmár, ktorý objaví meteorit, ktorého sa dotkne a začne sa meniť na rastlinu. Debna je o debne, v ktorej je niečo živé a hladné. Nasledujú ešte dve poviedky v duchu Alfred Hitchcock uvádza a Poviedky z hrobky. (tron)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Čo dodať k legende poviedkového hororu, a asi najlepšej filmovej antológii. Komiksami, iróniou a čiernym humorom skrz naskrz pretkaný masterpiece, s efektami a maskami made by Maestro Savini, parádne vypointovanými poviedkami od Kráľa. Samotný King je neskutočný v úlohe vidláka Verrilla, Nielsen netypicky v zápornej úlohe patrične "vychcaný". Šváby v poslednej poviedke naozaj zimomriavkové. A spojovák s Tomom Atkinsom a Savinim ako smetiarom klasika z najväčších. Ostatne ako celý film. A štylizované spracovanie úchvatné. ()

Klajnik odpad!

všechny recenze uživatele

Napsal bych, že King neměl prostor rozpracovat cokoliv zajímavého, protože tohle je povídkovej film. Viděl jsem však krátkometrážní filmy (třeba Patro), které fungovaly lépe než cokoliv zde. Kingova představivost se zde smrskla na nudný brak: Vidlák sáhne na meteorit a pak zaroste mechem. Dědek nechá utopit dva milence a ti se pak vrátí ze záhrobí jako utopenci a udělaj mu to stejné. Učitel najde pod schodištěm starou bednu a v ní nějakou zubatou opici, která zabila školníka, jenž mu ji pomohl otevřít. Když o tom řekl svému příteli, ten se rozhodl, že využije příležitosti a vlákal k opici svou jízlivou manželku. To zní aspoň trochu zajímavě, ale tvůrci ve mně nedokázali vzbudit odpor k manželce a sympatie k jejímu muži, takže ani to nefungovalo. Stále jsem však ve sledování pokračoval, protože jsem si myslel, že posední povídka bude stát za to. Na film jsem totiž narazil skrze jeden seriál o historii hororu (né že by tento film měl sebemenší šanci vzbudit strach), kde se poslední povídka o majiteli velké firmy, který není schopen udržet šváby mimo svůj bílý byteček, interpretovala jako snaha elit udržet Ameriku bílou před všemi těmi “zavšivenými negry”, nebo tak něco. Metaforicky to ale nefunguje a samo o sobě taky ne. Týpkovi prostě lezou šváby do bytu dokud ho celýho nesežerou… Co já s tim? Romero není dobrej režisér a Saviniho efekty to vůbec neutáhnou. ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Antologie hororových povídek (pocta bizarním komiksům EC Comics), která potěší nostalgické fandy 80.let. Pěkné efekty, nadsázka a sbírka hvězdných herců, kteří si pod taktovkou Romera pobaveně střihli svůj první výlet do žánru. Pobaví i Stephen King v roli vidláka a tancující Ed Harris s vlasy. Creepshow uspěla přesně na tom poli, které si předem vytyčila a tak se u ní při pátrání po klasikách hororu nebo probírání kariéry zúčastněných můžete s klidem zastavit, opravdové kulty ale hledejte jinde. Doporučuju 2DVD vydání z Velké Británie s úžasným celovečerním retro-dokumentem. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

„Tušili jste, že horror může být taková legrace?“ Povídkový snímek od zakladatele zombie-žánru George A. Romera, který tu spojil síly se Stephenem Kingem, je plný hereckých es, jejich rozpadávajících se mrtvol a morbidního humoru. Romero se nebál experimentů a zdařile převedl do svého filmu komiksové vyprávění: jednotlivé epizody jsou uváděny animovanými intermezzy, vypjaté scény jsou zvýrazněny kreslenými rámečky či barevným tónováním a obraz se občas dokonce rozdělí do charakteristických komiksových obrázků. Creepshow tato výtvarná stylizace do podoby komiksu určitě jen prospěla a tím se výrazně liší od ostatních povídkových hororů. Dvouhodinová stopáž je pro hororový žánr často drastická, ale díky tomu, že jsou příběhy od sebe tématicky rozlišeny, ztráta pozornosti nebo - nedejbože - nuda nemají prostě šanci. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Povídkový film z dílny Stephena Kinga a George A. Romea mohl dopadnout mnohem lépe. Jednotlivé příběhy mají většinou vtipný nápad, ale příběh na něj nabalený je uplácaný z ničeho – King coby scénárista tu předvádí maximální podprůměr. Asi nejbizarnější a současně nejnudnější je povídka v níž Stehen King hraje farmáře, který začne obrůstat mimozemským plevelem. Jeho herecká bezradnost plná vyvalených očí a legračních šklebů jistě splňuje Romeovu představu o kvalitním béčku, ale absence děje je tu až moc nápadná. Nejvíc se mi asi líbila první povídka o mrtvém pánovi, který se vyleze z hrobu, aby konečně dostal svůj kdysi slíbený dort. Je to laciná, ale perfektně komixová zábava, s mladým Edem Harrisem ve vedlejší roli. Další tři povídky jsou o staré truhle z níž po otevření vyleze vraždící monstrum, o pomstychtivém manželovi (Leslie Nielsen), který zahrabe svou manželku a jejího milence do písku a nechá je utopit se během přílivu, načež se mu ti dva rozhodnou pomstít, a nakonec o pánovi, který všude vidí šváby. Je to nuda, i když chvílemi na vás dýchne příjemně smradlavý pach těl rozkládajících se na stránkách starých amerických komixů – křiklavé barvy, jednoduchoučké příběhy, a to za pozornost možná stojí. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (13)

  • V dětském pokoji v úvodní scéně visí plakát z filmu Dracula (1931). (Alfréda)
  • Jordy Verrill (Stephen King) sleduje ve svém domě zápas wrestlingové federace World Wrestling Federation, ve kterém se střetli Bob Backlund a The Samoan No. 1. (Zdroj: ČSFD)
  • Skupina The Black Dahlia Murder natočila podle filmu klip k písni „Everything Went Black“. (The_Second)

Související novinky

Creepshow znovu

Creepshow znovu

31.10.2005

V roce 1982 spojil své síly kultovní hororový režisér George A. Romero se spisovatelem a scénáristou Stephenem Kingem a dali dohromady film Creepshow. Soubor pěti hororově komediálních povídek se… (více)

Reklama

Reklama