Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (268)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

George A. Romero má čestné miesto v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Pri jeho mene mám uvedenú jednoduchú poznámku: Zombie!!! Tento americký filmár je priekopníkom, progresívnym vizionárom a kráľom tohto horrorového subžánru. Počas svojej kariéry natočil viacero snímkov s tématikou oživlých mŕtvol, ktoré sa stali kultovými dielami a výrazne sa zapísali do dejín filmového horroru. Jedným z týchto jeho majstrovsky spracovaných klenotov je aj titul "Úsvit mŕtvych" (Dawn of the Dead), ktorý zrežíroval podľa svojho vlastného scenára v roku 1978. Úžasná, dvojhodinová,  post-apokalyptická zombie jazda. Filmová zombie klasika od pána Georgea Andrewa Romera. ***** ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že druhá projekce pomůže - a ono ne. Romerův Úsvit mrtvých jsem poprvé viděl někdy před čtyřmi lety a vůbec se mi nelíbil. Od té doby jsem si ale zvyknul na starší hororovou tvorbu, tak jsem dal filmu druhou šanci, ale nedopadlo to příliš dobře. Ono se to jednak vůbec nesnaží fungovat jako horor (není zde ani jedna scéna, u které by se člověk měl bát, ale to by v zásadě nevadilo), jednak to ale příliš dobře nefunguje ani jako vážné společensko-kritické drama, neboť se postavy zpravidla chovají jako šílení idioti (a je strašně zajímavé, že někteří fanoušci, kteří v dnešní době nadávají na sebenepatrnější projev nelogického chování postav v moderních hororech, jsou se starým Úsvitem spokojeni). A to ani nemluvím o komických vsuvkách, které pravidelně neutralizují i tu trošku pochmurné atmosféry, kterou se Romerovi sem tam podaří vykouzlit navzdory zombíkům, jejichž vzhled dnes už působí vyloženě směšně (stejně jako zdejší gore, přičemž pro to NENÍ žádná omluva, neboť Italové ve stejné době měli v hororech gore o několik tříd lepší). Ve výsledku průměrný film. Se Snyderovým remakem neporovnatelné. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Mám tu director's cut verzi a to je možná ten hlavní problém. 139 minut je opravdu strašně moc na to, aby mě ten film hodně dlouhou dobu nudil. Spousta scén je natahovaných, v mnohých se skoro nic neděje. Sestříhané na hodinu a půl by to bylo mnohem silnější. Je pro mě trošku zklamáním to, že po naprosto výborné a kulervoucí Night of the Living Dead je přímé pokračování tak slabé. Z celé ...of the Dead série mi to přijde jako naprosto nejslabší díl, který mi spíše připadá, jako by si na něm Romero se Savinim zkoušeli, co všechno jde se zombíky udělat a přicházeli jak na to, co by vypadalo nejlépe. prostě, že se Romero jen cvičil pro další díly. Uznávám, že to má sociálně-kritický rozměr (velmi příjemný a zajímavě rozvíjený) a na některých zombících jde vidět dobře odvedená práce (masky, charakter atd.) - např. kršnovec/budhista mě fakt bavil, ale to je tak všechno, kromě toho mi ten film připadá hrozně prázdný, bezduchý a bezobsažný. Nájezd motorkářů na obchoďák je naprostá tragédie (i když si užijeme Toma Saviniho - ten chlap snad nestárne!) a scény s dorty jsou opravdu velmi iritující až nechutné. Ještě že Romero natočil další, mnohem lepší díly. A nikdy bych nevěřil že to napíšu, ale v tomhle případě to asi udělat musím - díky za remake. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ako horor to prilis nefunguje, lebo to nie je dvakrat napinave a nejaka temna atmosfera tu je prakticky nulova. Skôr je to taky postapo film s dost pohodovou atmosferou. Po uvode v ktorom sme zoznámeni so situaciou sa nasi hrdinovia dostanu do supermarketu a postupne si ho zacnu zariadovat podla seba. Tato cast ma strasne bavi. Ma taku prijemnu atmosferu, ze by som sa k hrdinom hned pridal a zablbol si s nimi. Postavy su skvele zvolene a ked to postupne zacnu schytávať, tak mi ich bolo luto aj napriek tomu, ze si za to mohli svojou neopatrnostou. Zombie tu su este ti stari pomali, takze namiesto strachu vyvolavaju skôr usmev na tvari. Ale dockame sa dost headshotov a aj nejakych tych nechutnosti. Masky uz pôsobia zastarale a roztomilo. Jedine, co ma nebavi, je zaver s motorkarmi, ktory mi pripada uz dost natahovany. Romero nezabuda aj na nejaku tu kritiku konzumnej spolocnosti. Len by ju nemusel podavat tak jednoducho a doslovne. 9/10. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Po 10ti letech se strýček Romero vrátil k zombies a natočil něco, co má naprosto odlišnou atmosféru jeho mistrovského kousku "Night of the Living Dead" z roku '68. Neskutečně nudná, natahovaná slátanina (139 minut), která utíká hůře než Romerovi zombíci. Těžko říci, co je ta nejhlavnější příčina tohoto úpadku. Hrozní herci? Hrozný scénář? Příšerná muzika? (Ta je to nejděsivější na celém filmu). Druhořadá režie? Jakákoliv atmosféra zde chybí, snímek není ani strašidelný nebo děsivý, naopak pokusy o vtipy končí neskutečně trapně a do takového filmu snad ani v takové míře nepatří. To, co skvěle fungovalo v předešlém filmu - stoupající napětí a ponorka - je zde znehodnoceno neustálým přesouváním se mezi venkovními lokacemi a tak i režisér přichází o své největší eso. Herci jsou ke všemu nesympatičtí a lepší psychologii najdete i v českých soap operách. Film minimálně zachraňují některé akčnější chvilky, těch je tu ovšem minimum. Nebýt úcty k režisérovi a jeho předešlému filmu, šel bych i pod dvě hvězdy. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Slogan - "Keď už v pekle nie je miesto, musia mŕtvi chodiť po Zemi" - je považovaný za jeden z najlepších v histórii hororového filmu. (Han-cock)
  • Tom Savini se rozhodl aplikovat na zombie make-up v šedé barvě, protože Noc oživlých mrtvol (1968) byla natočena v černobílých barvách a tvůrci se proto nezabývali otázkou odstínu pleti zombie. Savini později uvedl, že svého rozhodnutí litoval, protože v konečné verzi filmu vypadal make-up modře. (HellFire)
  • George A. Romero si zahrál režiséra v televizním studiu. Asistentku si zahrála jeho manželka. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama