Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (268)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Romero má zvláštní smysl pro humor, který je mi ale sympatický. Zombie jsou zde neuvěřitelně pomalé a když si dáváte pozor, tak docela i neškodné. Lidé si z nich chvílema i dělají srandu a dokonce jim o ksichty rozmazávají talíře se šlehačkou. Právě proto občas někdo zombie podcení a je následně sežrán. Atmosféra tu je chvílemi fakt uvolněná, ale o vypsychované situace tu naštěstí taky není nouze. O kvalitě filmu svědčí i fakt, že při neuvěřitlené délce dvou hodin a devatenácti minut jsem se ani vteřinu nenudil. Herci jsou opět neznámí, snad až na Toma Saviniho. A na konec taková perlička, které si možná někdo nevšiml, představitel Petera, Ken Foree (ten černoch), se objevil i v Snyderově remakeu v roli kazatele z televize a pronáší opět tu stejnou větu: "When there is no more room in hell, the dead will walk the earth ." ()

MikeCool odpad!

všechny recenze uživatele

I když vezmu v potaz rok natočení, je to nehorázně kýčovitá kravina! V 70.letech se vrhnout na dvouhodinový zombie horor byla dost velká odvaha, která se v tomhle směru nevyplatila. Když přehlídnu směšnost snad každé druhé scény, přišlo mi trošku naivní, aby se přeživší, kteří se schovávají v budově před zombíky mezi sebou navzájem pozabíjeli (viz. motorkářský gang, či co to mělo znamenat). Remake Úsvitu mrtvých z roku 2004 je pravým opakem, tam šlape vše tak jak se mi to líbí, ale tento původní snímek z roku 1978 byl na mě trošku moc. Omlouvám se všem, kteří toto považují za kult. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že druhá projekce pomůže - a ono ne. Romerův Úsvit mrtvých jsem poprvé viděl někdy před čtyřmi lety a vůbec se mi nelíbil. Od té doby jsem si ale zvyknul na starší hororovou tvorbu, tak jsem dal filmu druhou šanci, ale nedopadlo to příliš dobře. Ono se to jednak vůbec nesnaží fungovat jako horor (není zde ani jedna scéna, u které by se člověk měl bát, ale to by v zásadě nevadilo), jednak to ale příliš dobře nefunguje ani jako vážné společensko-kritické drama, neboť se postavy zpravidla chovají jako šílení idioti (a je strašně zajímavé, že někteří fanoušci, kteří v dnešní době nadávají na sebenepatrnější projev nelogického chování postav v moderních hororech, jsou se starým Úsvitem spokojeni). A to ani nemluvím o komických vsuvkách, které pravidelně neutralizují i tu trošku pochmurné atmosféry, kterou se Romerovi sem tam podaří vykouzlit navzdory zombíkům, jejichž vzhled dnes už působí vyloženě směšně (stejně jako zdejší gore, přičemž pro to NENÍ žádná omluva, neboť Italové ve stejné době měli v hororech gore o několik tříd lepší). Ve výsledku průměrný film. Se Snyderovým remakem neporovnatelné. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Znáte to ne - Svět je nakažen smrtícím virem a oživlé mrtvoly se vymknuly kontrole......... Režie a scénář - George A. Romero. Ocenění : Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´80 (USA): Nominace na cenu za nejlepší masky. Golden Screen - Zlatá stuha ´80 (Německo): Cena za nejlepší film. .......Kamera : Michael Gornick. Hudba : Agostino Marangolo, Massimo Morante, Fabio Pignatelli a Claudio Simonetti. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Otevřeně řečeno, na to, že se jedná o uctívanou klasiku svého žánru, jsem na velkých rozpacích, i když bůhvíjak vysoká očekávání jsem věru neměl. Prvotním problémem je samotný námět, protože zombie mě jednoduše neberou - ani v literatuře ani ve filmu. Tím hůř v této podobě, protože Romerův film vůbec, a to ani v nejmenším, v mých očích nefunguje jako horor. Objevuje se v něm několik nechutných scén pojídání vnitřností, které snad působí i dnes odpudivě, ale určitě ne strašidelně. Pomalu, nemotorně se pohybující nemrtví ve mně jednoduše nevyvolávali pocit ohrožení a dost dobře jsem nechápal jejich vzrůstající převahu. Po celou dobu sledování mi přicházela na mysl scéna boje se strašlivým králíkem, který masakroval nebohé rytíře v parodickém snímku Monty Python a Svatý Grál. Vzbuzovalo to ve mě zkrátka tuto asociaci. Proto na mě snímek nemohl fungovat. Dobrému dojmu neprospěl ani mizerný dabing, který byl zvlášť odbytý ve scénách v televizním studiu. Pokud nepůsobí Úsvit mrtvých jako horor, je možné ho do jisté míry akceptovat jako podobenství postkatastrofického světa a kritiku konzumní společnosti. Film nastartoval tradici, kdy se děj odehrává v prostředí velkého supermarketu, na kterou později navázala řada dalších úspěšných snímků. Jenže i tady je problém s celkovou délkou, hluchými pasážemi a psychologií postav.. Celkový dojem: 40 %. Snyderův nedávný remake považuju za výrazně funkčnější a působivější filmový kousek. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Obchod se zbraněma není v obchodním domě Monroeville Mall, kde se film natáčel. Záběry pochází z obchodu v centru Pittsburghu. (Mr.Hudson)
  • Natočeno v obchodním centru Monroeville ve městě Monroeville v Pennsylvanii. (Chatterer)
  • George A. Romero si zahrál režiséra v televizním studiu. Asistentku si zahrála jeho manželka. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama