Reklama

Reklama

Ďábel od vedle

(seriál)
  • USA The Devil Next Door
Trailer
USA, 2019, 3 h 52 min (Minutáž: 44–52 min)

Hrají:

John Demjanjuk (a.z.), Pat Buchanan (a.z.), Dean Reynolds (a.z.), Wernher von Braun (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Clevelandského dědečka postaví v Izraeli před soud s obviněním, že býval dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře a říkalo se mu Ivan Hrozný. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, faktické, úderné. A hlavně s mnoha úhly pohledu a možnostmi vnímat jednu nebo druhou stranu. Takové dokumenty tu byly. I na Netflixu. Jsou vyrovnané, lehce si hrají s fakty, ale kdo není úplně blbý, tak pochopí. Tématem se dostaneme do neprobádaných vod procesů s nacisty a do jednoho konkrétního případu, který si tímto určitě zapamatujete. A hned jste tak nějak šoupnutý do procesu samotného. A ono to v něm funguje. Nijak extra se nezabýváte kravinami a nepodstatnostmi, ale můžete detailně sledovat vrstvy celého případu a co z něho vzejde. Asi se nedá mluvit nějak obecně o pro a proti. Seriál nabídl historická v podstatě fakta a každý s nimi může pracovat po svém. Ale dle mě to udělal perfektně. ()

phoenixer 

všechny recenze uživatele

Ivan Hrozný aka Ivan Demjanjuk, Ivan Mykolajovyč nebo také John Demjanjuk. Válečný zločinec, chladnokrevný lhář a vrah. Díky studené válce se tahle SS krysa dožila nadstandartního věku a nebyla vlastně nikdy řádně potřestána. Dokument skvěle popisuje celou pozici státních orgánů, soudů i svědků z Treblinky. Po zhlédnutí dokumentu jsem měl na jazyku odpornou pachuť hořkosti a v hlavě pouze myšlenky jako "Burn in hell, you fuckin nazi!" ()

Reklama

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, je vážně zajímavé sledovat, že náš hodný soused může být pěkně pekelnou minulost. Všechna čest filmařům, že většinu lidí dokázali sehnat i dnes. Akorát mi furt vrtalo hlavou, proč se ho nezeptali, co dělal všechno před rokem 1945, kdyby to náhodou nebyl on. Jinak ten židovskej právník byl teda pěknej kokot. Strašně nesympatický člověk, až mi z něj bylo nepříjemně. 80/100 ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, pripomínajúci Making a murderer, hoci prípad nie je natoľko vrstevnatý ako u MaM, no obsahovo a odkazovo značne silný a sugestívny. Polemizuje s otázkou potenciálneho justičného omylu na pozadí udalostí vyhladzovacieho tábora počas 2. sv. vojny, pričom proces zobrazuje bez bližšieho hodnotenia a ponecháva na diváka, aby si spravil vlastný názor. Myšlienky a úvahy, ktoré vzbudzuje by však určite stály za dlhšiu diskusiu, a to nielen vo vzťahu k súdnemu systému a jeho fungovaniu, ale aj k otázke trestu smrti či samotnej hodnote spravodlivosti. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument je jeden z těch lepších Netflixu a zcela vás vtáhne. Svědectví obou stran jsem zde 50/50. Příběh je to unikátní a budete měnit názor každou chvíli. Ďábel žije v Clevelandu obsahuje velké množství faktů a svědectví , ale mohl by věnovat as i jiným širším otázkám jako třeba americká imigrační politika k bývalým nacistům v době strachu z komunismu. Můj osobní názor je, že John i jeho rodina shoří v pekle. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Polský premiér Mateusz Morawiecki upozornil společnost Netflix na chybné vyznačení polských hranic v dokumentu. Ve snímku byly totiž vyznačeny současné hranice Polska a tím mohly v divákovi budit dojem, že koncentrační tábory byly vybudovány tehdejší polskou vládou. Netflix na toto upozornění zareagoval a ředitel Reed Hastings 14. 11. 2019 prohlásil, že v příštích dnech budou texty, do některých map představených v seriálu, doplněny, aby bylo jasnější, že koncentrační tábory v Polsku postavil a provozoval německý nacistický režim, jehož vojáci vpadli do země a okupovali ji v letech 1939 až 1945. (kukkik)
  • John Demjanuk zemřel 17. března 2012 v pečovatelském ústavu v Rosenheimu ve věku 91 let. (Homerking)
  • Němečtí historici představili v lednu 2020 dosud neznámé fotografie z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor. Na dvou z 361 zveřejněných snímků je podle odborníků také někdejší dozorce John Demjanjuk. (klukluka)

Reklama

Reklama