Reklama

Reklama

Ďábel od vedle

(seriál)
  • USA The Devil Next Door
Trailer
USA, 2019, 3 h 52 min (Minutáž: 44–52 min)

Hrají:

John Demjanjuk (a.z.), Pat Buchanan (a.z.), Dean Reynolds (a.z.), Wernher von Braun (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Clevelandského dědečka postaví v Izraeli před soud s obviněním, že býval dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře a říkalo se mu Ivan Hrozný. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Nach 

všechny recenze uživatele

Dokument napínavý jako málokteré drama. Ďábel od vedle je mistrně natočeným dokumentem, kde v každém díle spatříme nějaký ten zvrat, který je o to šílenější, že se skutečně stal. Někdy jsem měl tendenci Demjanjuka až litovat, abych v závěru vyprávění si jasně řekl, že ho měli Izraelci skutečně odsoudit, protože i když bylo během líčení spousta omylů a nepřesností, evidentně daným člověkem skutečně byl. A pokud ne Ivanem Hrozným, tak klidně jakýmkoli jiným dozorcem, který v podstatě řídil mašinérii na vyhlazování miliónů nevinných lidí, převážně židů. Rozhodně všem doporučuji zhlédnout a udělat si vlastní názor. 90% ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý dokument v typickém netflixáckém střihu. Tzn. že tu máme důležité téma se spoustou zajímavých faktů, ale taky spoustu snahy o efektní zvraty a napínání diváka. A to není tak úplně třeba, protože realita je sama o sobě dostatečně zajímavá. Ale chápu tvůrce, tohle prostě přitáhne diváky a to je vlastně nakonec dobře, protože tenhle dokument ukazuje, že historie není tak úplně černo-bílá, a to i v případě holokaustu. (Netflix 4k, orig.) ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Měl jsem připravenou svoji neuvěřitelně chytrou teorii (a určitě bych za ni dostal scénáristickýho Oscara, kdyby se jí jednou někdo rozhodl použít!!), ale ani tentokrát to nevyšlo. Všechny tyhle šokující dokumenty od Netflixu jsou totiž úplně záměrně z "to nevymyslíš" ranku, a já si pomalu začínám zvykat, že hádat snad kolikrát ani nemá smysl. A teď už mě omluvte, jdu konečně zmaratonovat Making a Murderer. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

realita je velmi často nad sebelepší detektivku,nebo thriller.O případu Demjanjuk sem nikdy předtím neslyšel a při sledování téhle minisérie se to ukázalo jako veliké plus.I když sem měl tendence si už v průběhu prvního dílu něco přečíst,neudělal sem to a byl tudíž až do konce napnutý jako kšandy.Plusem rozhodně je,že tvůrci se snažili tohle téma pojmout dost komplexně a je tu tak pohled nejen přeživších z války,ale i rodiny,obhájců,soudců,žalobce,aby nakonec přišla tečka zmiňující,že američanům se vlastně exnáckové celkem hodili,protože přece nácek není komunista.Demjanjuka samotného (ať už byl tím za co byl souzen nebo nebyl)pak série nijak nedémonizuje a nechává na divákovi aby si utvořil svůj názor...85% ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak existovala technologie, která by v obličeji člověka dokázala najít se sto procentní jistotou rysy zla a zakomponovanou lež. Vzrušující, leč stále naivní myšlenka. Zatím jsme odsouzeni žít ve světě, kde na nás zlo může čekat za každým rohem. Pětidílný seriál společnosti Netflix pojednává o Johnu Demjanjukovi. Muži obviněném z toho, že v koncentračním táboře Treblinka, zastával funkci obsluhy plynových komor. A nejen to. Pod jménem „Ivan Hrozný“ měl brutálně trýznit vězně a dopouštět se na nich odporných zvěrstev. „Ďábel od vedle“ je citlivým, na faktech založeným pohledem do jedné z nejodpornějších kapitol lidských dějin. Na tom, jak moc vás tento dokument osloví, záleží vaše znalost případu „Demjanjuk“. Všeobecně platí, že čím méně o tomto ukrajinském přistěhovalci víte, tím více vás dokument územní. Sledování připomíná absurdní soudní drama, kde se důkazy, svědectví a skandální obvinění přelévají z jedné strany na druhou. Napětí se dá krájet, emoce pracují, divácké očekávání a domněnky se mění z minuty na minutu. Kdo má pravdu? Kdo je vlastně ten John Demjanjuk? Tvrdě pracující americký přistěhovalec, který se stal obětí chybné identifikace, nebo odporná nelidská zrůda? Na největší událost od procesu s Adolfem Eichmannem, si bude muset udělat názor každý sám za sebe. Vskutku mrazivá zkušenost! PS: Židovský obhájce Yoram Sheftel, je přirozený herecký talent. Takového svérázného člověka si dokáže vymyslet jen naše matička příroda. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Němečtí historici představili v lednu 2020 dosud neznámé fotografie z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor. Na dvou z 361 zveřejněných snímků je podle odborníků také někdejší dozorce John Demjanjuk. (klukluka)
  • John Demjanuk zemřel 17. března 2012 v pečovatelském ústavu v Rosenheimu ve věku 91 let. (Homerking)
  • Polský premiér Mateusz Morawiecki upozornil společnost Netflix na chybné vyznačení polských hranic v dokumentu. Ve snímku byly totiž vyznačeny současné hranice Polska a tím mohly v divákovi budit dojem, že koncentrační tábory byly vybudovány tehdejší polskou vládou. Netflix na toto upozornění zareagoval a ředitel Reed Hastings 14. 11. 2019 prohlásil, že v příštích dnech budou texty, do některých map představených v seriálu, doplněny, aby bylo jasnější, že koncentrační tábory v Polsku postavil a provozoval německý nacistický režim, jehož vojáci vpadli do země a okupovali ji v letech 1939 až 1945. (kukkik)

Reklama

Reklama