Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer

Recenze (142)

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Je milé, jak obrovský pozor si tvůrci dávají, aby jim dávala smysl kontinuita světa a motivace postav. Jde poznat, že z toho někdo nechtěl mít finální série GoTka. Po téhle stránce je seriál velice povedený. Kde ale podle mě selhává, je přemostění těchto snah do usledovatelného a hlavně zábavného zážitku. Protože se musel vysvětlit původ každičkého sporu a každičké postavy relevantních v tanci draků, sledujeme celé epizody naplněné otázkami "kdo s kým", "koho tím naštvali" a "jak se kvůli tomu pohádají". Místy jsem si připadal, jako bych sledoval Velkolepé století. Nikam nevedoucí vedlejší linka s Crabfeederem nebo nezvládnuté skoky v čase, po kterých se pokaždé minimálně pět minut (nebo v horším případě jedna celá epizoda) strávilo scénáristicky tuze nenápadným vysvětlováním všeho dění mimo kameru, dojem pak ještě zhoršují. Zlepšovat se začne až ke konci série, když se tvůrci dostávají k příběhu, který evidentně vyprávět opravdu chtějí. Tak třeba to bude příště o řád lepší. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Nedívím se nikomu, kdo hodnotí za plných 5*, ale já si přecejen zatím ponechám nějakou tu rezervu do dalších řad, ačkoliv je třeba říct, že Rod Draka si přenáší to nejlepší z Hry o trůny a velmi důstojně na ní navazuje, a přináší tak vše, co máme v tomto světě rádi, a dokonce i ve skromnějším podání, bez nutnosti velkolepýsch scén či bitev. Opravdu, většina scén se odehárává uvnitř pár interiérů, a světe div se, ono to stačí, když máte dobré dialogy a dobré herce, tak už nic víc není třeba. Přitom začátek mi nepřišel až tak ideální, vlivem různých časových skoků byl děj pro mě dost rozháraný, dost věcí se dělo jakoby mimo děj v časových prodlevách, a divák musel hodně napínat mozkové závity, aby mu vše docvaklo. Občas by se našla i nějaká ta výtka k technickému zpracování (zpropadená téma, zas v několika dílech nebylo nic vidět) ale věřím, že to jsou věci, které tvůrci do dalších řad vychytají. V přibližně stejnou dobu odstartovali dva velmi očekávané fantasy seriály, tento a Prsteny moci. V tomto duelu je zatím Rod Draka jasným vítězem na plné čáře. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

[54%] Máme tu prequel k Hře o trůny … No, tak já nevím jak mám začít. Zkusím to … Hru o trůny mám rád, sice nejsem až tak velký fanda toho seriálu, 2 a 3 série mi přišla pozvolnější, knihy jsem nečetl, ale svoji hmatatelnou úroveň a nezapomenutelné scény to má opravdu prvotřídní. Dokonce mě bavila i ta poslední, osmá a dle spousty diváků kontroverzní řada. Tenhle související seriál Rod draka měl sakra velký potenciál, první epizoda mě bavila, jenže pak to začalo mít docela dost hluchých míst a v podstatě jsem to celé odzíval a sledoval jen ze setrvačnosti. Pár dobrých scén to mělo, ale na GOT to nemá ani náhodou. Zpočátku mě pár herců bavilo, jenže pak už mě jejich osudy, chabé charaktery ani motivy jejich počínání nebavily. Rozpočet byl asi slušný, pěkně to vypadalo včetně draků, ale to je asi tak všechno. Jak říkám, potenciál to mělo, tak ve výsledku ten slabší průměr z toho vidím, úplná sračka to nebyla, ale čekal jsem víc … ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Byly tam asi tři epizody, které byly trochu pomalejší a natahované, ale naštěstí převádaly ty lepší a zpracovanější. Malinko mi vadila ta častá změna herců a hereček, na tyhle velké změny potřebuju víc času, nemám to ráda, ale pochopila jsem, že jinak by to kvůli příběhu nešlo. Emma D'Arcy mě naprosto herecky překvapila. Jsem zvědavá, kam se seriál posune dál, ale doufám, že si udrží stejně vysokou laťku. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mýma očima zdařilá série, nádherná výprava, krásné interiéry i exteriéry, bezvadná parta herců a hereček, pánové Paddy Considine, Matt Smith a Rhys Ifans to rozehráli fantasticky, taky se mi hodně líbila mladinká Milly Alcocková, nad její výměnou jsem nespokojeně vrčela.. Příběh plný intrik, kde téměř každý z rodu chce trůn, moc, bohatství, mě bavil i zajímal.. Těším se na pokračování.. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Na turnaji jsme mohli vidět tyto rody: Zlatý lev – rod Lannisterů, Černý jelen na žlutém poli – rod Baratheonů, Černé pelety na červeném pozadí – rod Coleů, Červený lukostřelec na zeleném pozadí – rod Tarlyů, Hořící věž domu – rod Hightowerů, Stříbrný mořský koník na mořské zelené – rod Velaryonů, Skákající pstruh nad vodou – pravděpodobně starý znak rodu Tullyů, Orel – rod Mallisterů, Žluté slunce a trojúhelníkový tvar na modrém pozadí – rod Leffordů, Tři havrani nesoucí srdce – rod Corbrayů, Obrácený muž stažený z kůže – rod Boltonů, Černý Zlovlk – rod Starků. (Veskoslav)
  • Když Alicent (Olivia Cooke) opustí Malou radu, aby pozdravila Rhaenyru (Emma D'Arcy), je zastavena a mluví se serem Errykem (Elliott Tittensor), přičemž si ho splete s jeho dvojčetem serem Arrykem (Luke Tittensor). Předznamenává tím, jak identičtí jsou, a jejich boj později. V knihách, když začne civilní válka, jsou dvojčata rozdělena: Ser Erryk s princeznou Rhaenyrou a Ser Arryk s královnu Alicent. Později spolu bojují na znepřátelených stranách a společně umírají. Zpěváci ve Westerosu prý napsali píseň o tomto souboji. (mikki089)
  • Když Rhaenyra (Milly Alcock) drží valyrskou ocelovou dýku v ohni, jsou odhalena vepsaná slova: „Z mé krve pochází princ, který byl zaslíben, a jeho vůle bude písní ledu a ohně.“ To jsou téměř stejná slova, která ve Hře o trůny (od r. 2011) řekl Rhaegar Targaryen (Wilf Scolding) o svém synovi Aegonovi ve vizi, kterou Daenerys (Emilia Clarke) viděla v Domě Nesmrtelných: „Je to princ, který byl zaslíben, a jeho je píseň ledu a oheň.“ (mikki089)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno