Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer

Recenze (142)

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje pohledy na první sérii se mohou zdát rozporuplné, ale jde o to, že mám raději druhou polovinu série, která je dle mého více dramatičtější, zábavnější a také zajímavější! Přestože mi vadilo na seriálu, utahanější tempo, kterému ale dopomohl pestrý výběr skvělých herců, kteří to dotáhli společně i se scénářem na jiný level. Rozhodně příběh je jeden ze skvělých a originálních aspektů tohoto seriálu a také i mezi fantasy děly, které se mi tuze líbí a G.R.R Martin je v tomhle ohledu naprostý král. Miluju jeho směřování tohoto krutého světa, práce s postavami a prostředím. Obecně sérii ohodnotím velice kladně a to příjemnými 8/10! Jelikož jsem knižní předlohu nečetl, nemám jak porovnávat, ale v plánu knihy Písně ledu a ohně číst mám. Také se velice těším na druhou sérii po tom velice otevřeným konci, které nám dalo mnoho otázek a nenávisti vůči straně zeleným. Spor mezi těmito stranami naprosto miluju a opravdu se těším jak bude eskalovat v druhé sérii. Rod Targaryenů naprosto zbožňuji a z toho audiovizuálu mám husí kůži ještě teď. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 80%. Dlho očakávaný seriál, ktorý predchádza príbehom Jona Snowa a Daenerys Targareyen búra rekordy sledovanosti a vlastne bavil aj mňa. Aj keď treba podotknúť, že je to úplne iný seriál ako Hra o trony. Zatiaľ čo v príbehoch Piesne ladu a ohňa sledujeme diania niekoľkých rodov zo zapadozeme bojovať o tron, tu sedíme na jednom mieste (King's Landing) a sledujeme (nie veľkolepe, ale komorné) politikárčenie a intrigy niekoľkých rodov (Targaryen, Hightower, Velaryon). Je to znova výborne napísané, postavy majú opäť super napísané postavy a aj keď je príbeh pomalší je zaujímavý. Keď spomínam ten príbeh, tak tempo celého seriálu, je pre mňa asi najväčšie mínus. Mne osobne to prišlo, že sa na všetko strašne dlho čakalo. Každopádne ako celok prvá séria funguje výborne - znova brilantný casting, vypráva, kostýmy, masky, efekty a samozrejme znova vynikajúca hudba. Prvá séria mi spravila chuť, ale verím, že ta druhá kedy sa Tanec drakov rozbehne, ma skutočne nasýti. Obľúbený soundtrack: Rhaenyra's Welcome, Protector of the Realm, The Crown of Jaeharys. Fire and Blood ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Nedívím se nikomu, kdo hodnotí za plných 5*, ale já si přecejen zatím ponechám nějakou tu rezervu do dalších řad, ačkoliv je třeba říct, že Rod Draka si přenáší to nejlepší z Hry o trůny a velmi důstojně na ní navazuje, a přináší tak vše, co máme v tomto světě rádi, a dokonce i ve skromnějším podání, bez nutnosti velkolepýsch scén či bitev. Opravdu, většina scén se odehárává uvnitř pár interiérů, a světe div se, ono to stačí, když máte dobré dialogy a dobré herce, tak už nic víc není třeba. Přitom začátek mi nepřišel až tak ideální, vlivem různých časových skoků byl děj pro mě dost rozháraný, dost věcí se dělo jakoby mimo děj v časových prodlevách, a divák musel hodně napínat mozkové závity, aby mu vše docvaklo. Občas by se našla i nějaká ta výtka k technickému zpracování (zpropadená téma, zas v několika dílech nebylo nic vidět) ale věřím, že to jsou věci, které tvůrci do dalších řad vychytají. V přibližně stejnou dobu odstartovali dva velmi očekávané fantasy seriály, tento a Prsteny moci. V tomto duelu je zatím Rod Draka jasným vítězem na plné čáře. ()

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Je to dost vtipné, jak byla v jednu chvíli Hra o Trůny ten nejlepší seriál na světě, avšak díky poslední sérii na ni najednou zanevřely tuny fanoušků a není na ni vzpomínáno příliš v dobrém. A nyní se to zase obrací, tedy vrací k tomu, co všichni zbožňují, tedy k ohni, smrti, maximum dramatu a (sem tam) i drakům. Obsazení je perfektní, naprostými oblíbenci jsou Matthew Needham (Lord Larys Strong), který dokonale imituje lstivost Malíčka a Rhys Ifans. Jediné, co bych vytkl, je až příliš podobný plot ke GoT, kdy se zase opakuje drama, kde se všichni vehementně snaží získat  Železný Trůn pro sebe. Čekal jsem něco trochu jiného, tak snad těch dalších 8 seriálů ze světa pera G. R. R. Martina bude trochu více originálních. 85% ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Syndrom Game of Thrones je zřejmě dědičnej. A tak divák sleduje, kterak mezi sebou incestní rod intrikuje, zrazuje a manipuluje, ale přitom vlastně není svědkem ničeho zajímavýho. Aneb když seriál začíná bejt dobrej výhradně ve chvílích, kdy dochází k nečekaným, často brutálním či zbytečným zvratům, kde všechno před nimi a po nich je jenom kvadrilion dialogů či nudnejch scén, který nestaví ani charaktery, ani svět, ale prostě jsou, aby k tomu zvratu mohlo časem dojít. To se víc vyplatí pustit si stokrát Dunu nebo LOTR, kterými se beztak R.R. Martin hojně inspiruje, ale jsou scénářem i režií o předalekou galaxii jinde, než trávit čas u něčeho, co existuje jenom z popularity původní tvorby, která sama o sobě už v posledních řadách musela bejt vycucávaná z prstu, aby všem zúčastněným zaplatila účty na roky dopředu. House of the Dragon je vyprázdněnej soubor předobrazů, kde se zase hraje o trůny - akorát tam se to aspoň sekalo, řezalo, bodalo a mlátilo! ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Přízeň, kterou Alicent (Emily Carey) dává Daemonovi (Matt Smith), je jasně vidět na jeho kopí, když mu kopí bylo předáno po oznámení, že má čelit Cristonovi (Fabien Frankel). To pak chybí, když se jejich koně staví na zadní, ale je zpět během souboje a je vidět, jak letí po tyči, když se oba muži střetnou. (mikki089)
  • Během událostí Rodu Draka je naživu poslední z velkých draků, kteří se účastnili dobyvačné války v Západozemí, kdy království následně sjednotila pod jednu korunou. Byla jim dračice Vhagar, na které jezdila královna Visenya Targaryen, starší sestra Aegona Dobyvatele. (Veskoslav)
  • Lyman Beesbury (Bill Paterson) říká: „Je mi šest a sedmdesát let“. To z něj dělá vzácný příklad postavy, která je v seriálu mladší, než ve zdrojovém materiálu. V knihách Beesburymu bylo 80 let, když zemřel. (mikki089)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama