Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O deset let později. Rhaenyra čelí Alicentiným neustálým dohadům o svých dětech, zatímco Daemon a Laena zvažují nabídku v Pentosu. (HBO Max)

Videa (2)

Z natáčení

Recenze (94)

0verseer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A keď začal dej prešľapovať na mieste, rozhodli sa tvorcovia spraviť veľký časový skok. Zaujímavé je, že pokým niektoré postavy zostárli doslova na nepoznanie (najmä Rhaenyra) na iných sa čas akosi zabudol podpísať, a tak vyzerajú úplne totožne ako predtým (Daemon, Larys…). Ťažko reagovať inak ako ľahostajne na úmrtia postáv, ktoré sa doslova len mihnú v pár scénkach v priebehu jednej epizódy. Potešil snáď len potmehútsky Larys Strong, z ktorého sa razom stala jedna z najzaujímavejších postáv a pomaly po (tentokrát veľmi nevýraznom) Daemonovi preberá štafetu hlavného záporáka. Celkovo však táto epizóda bola skôr sklamaním a navyše začínam nadobúdať podozrenie, že niektorý vysokopostavený člen štábu trpí nejakou zvláštnou sadistickou uchýlkou z pôrodných bolestí pri kontrakciách… Toho otravného škriekania bolo tentokrát až-až… ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

6/10 – V nejlepším se má přestat. Jinak si neumím vysvětlit, proč by tvůrci po pěti epizodách, kterým se po prvotním váhání, kolem čeho se vůbec bude děj točit, povedlo více než slušně rozjet zápletku a s ní spojenou intrikánskou hru, dobrovolně zvolili veškeré dějové linky utnout nedořešené a přenést nás o 10(!) let dopředu. Na stranu jednu to dává smysl – kdyby linky ukončili, museli by v druhé půlce seriálu svým způsobem znovu začínat. To po nich po prvních dvou epizodách, které se jaksi mrskaly na hladině bez očividného cíle či účelu, opravdu nikdo nechce. Jenomže na stranu druhou přidáním hromady postav vlastně začali od znova tak jako tak. Kromě toho skok o 10 let po nich také nikdo nechtěl. Skákání v čase je totiž nesmírně ošemetná věc, to tu jistě nemusím nikomu zdůrazňovat. Jakmile se začne skákat v čase, ať už doleva, nebo doprava po časová ose, plynou z toho jenom nepříjemnosti. Takové jednání totiž zákonitě vybízí diváka k otázkám typu: "Co se dělo v mezidobí?" Kvůli časté absenci uspokojivých odpovědí navíc přichází na řadu tzv. headcanon, vymýšlení si vlastních odpovědí. S tím už se zákonitě pojí lehká nespokojenost. Nespokojenost eskaluje, když si příběh ještě ke všemu protiřečí a ani headcanon už nefunguje. No, ale to nejhorší, co se může stát, je, že tvůrci začnou přeobsazovat. Nevybavuju si jediný seriál, kde by tento krok přinesl dobrotu. Možná tak Spartacus, ale to je výjimka potvrzující pravidlo – plus jsou si oba herci podobní, takže se dá změna přehlédnout. Zkrátka netvrdím, že takový seriál neexistuje, jen říkám, že jich je zatraceně málo. Zato bych mohl spatra vyjmenovat hned 3 seriály, kterým to od veřejnosti přineslo jen zášť a zapuzení. Jsou jimi Vikingové, Dva a půl chlapa a Death Note. Nejlépe se za příklad hodí uvádění Vikingové, protože v těch zbylých dvou se přeobsazovalo proto, že hlavní postavu nechali umřít. Vikingové jsou ideální příkladem hned z několika důvodů, sdílí totiž s House of the Dragon více společných faktorů: a) podobný žánr; b) nekonečnou zápletku – boj o železný trůn x boj o území; c) časový skok o mnoho let dopředu; d) obsazování mnoha nových dětských postav. No a jak to veřejnost přijala? Pro většinu fanoušků Vikingové skončili smrtí Ragnara, pro některé ještě dřív. Suma sumárum: Pojďme si to shrnout. To máme nedokončené dějové linky všech postav, rozehraná šachová partie, skok o deset let kupředu, nezodpovězená otázka "Co se dělo během těch 10 let?", obsazení několika nových postav a rozehrání jejich dějových oblouků, přeobsazení některých starých postav, ignorování některých starých postav, ... Pardon, přehlédl jsem někde smysl? Ne vážně, vidí ho někdo v tom seznamu? Já asi taky ne... On tam totiž není. Nemístná poznámka: "Aspoň že jsme se zbavili té ropuchy." ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrá epizóda, ale ani zdaleka nie dokonalá. Oproti predošlým dvom častiam bola v mnohých smeroch scenáristicky predvídateľná a zbytočne doslovná. Čo sa týka detí Rhaenyry, stačilo raz či dvakrát poukázať na to, že ich splodila s iným mužom. Tvorcovia to však zdôrazňovali toľkokrát a toľkými rôznymi spôsobmi, že už to bolo miestami otravné. Okrem toho ma príliš nenadchol ani záver, pri ktorom na dôležitom zvrate participovali neznámi aktéri a strážená pevnosť vzbĺkla lusknutím prsta. Celkom by ma zaujímalo, ako sa tam dostali a prečo po prepustení z väzenia jednoducho neutiekli kade ľahšie. Nuž, scenáristická barlička všetko vyriešila. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je tady ohlašovaný skok v čase. A je to škoda. Tvůrci se zbytečně ochuzují o budování napětí, vztahů a celkově celé atmosféry v King's Landing. Dostali jsme další silnou scénu s porodem. Ty jsou zatím vrcholem seriálu. Zbytek už je pouhé zobrazení toho, kdo je nyní v záři reflektoru. Chce to další části v plnému představení nadcházejícího děje. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Tvůrci si vzali příliš k srdci známé pořekadlo, že v nejlepším se má přestat. Po luxusní svatbě, která byla bezkonkurenčně nejlepším momentem dosavadního průběhu seriálu pro mě zcela nepochopitelně poskočili v čase o 10 let do doby, kde se jen rodí děti a žvaní. Všechno šlo do hajzlu a atmosféra se buduje od základů znovu. Rhaenyra se snaží si namluvit, že když se dvěma albínům narodí několik hnědovlasých dětí, že je to vlastně úplně normální a bude stačit, když si černoušek bude hrát na manžela roku a celý dvůr to bude baštit. Jinak jak už to tak po velkých časových skocích bývá. Nemohlo následovat nic jiného, než další seznámení s hromadou nových postav. Některé postavy zestárly k nepoznání. Jiné hraje tentýž herec, který vypadá ještě mladší než dříve. Celkově je epizoda poněkud divná a dojem zachraňuje až parádní závěr, kde Daemonovi vyrostla pěkně proradná konkurence. [66 %] ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama