Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon
Trailer 5
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Seriál, odehrávající se 200 let před událostmi Hry o trůny, zachycuje Targaryeny vládnoucí Sedmi královstvím, ale také vlastní rod na pokraji občanské války. Ještě před narozením syna šokuje král Viserys celou říši prohlášením, že jeho dcera Rhaenyra se stane nástupcem trůnu. Jakmile se narodí zdravý syn, události rychle naberou nový směr a mnozí spřádají plány, které by princezně znemožnily usednout na Železný trůn. S intrikami na obou stranách a říší na hraně zániku zažijete vzestup a pád Rodu Draka. (Magic Box)

(více)

Videa (26)

Trailer 5

Recenze (194)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Skôr než fantasy dostanete predovšetkým historické politické pletky. V podstate ako Star Wars I-III, kde prevládajú reči nad činmi. A čo porovnanie s Hrou o trůny? Podrazy tu nie sú tak nečakané. Majú vždy hlavne pragmatický význam. Nedá sa tu vytvoriť výrazný vzťah k postavám, teda zatiaľ absentuje ten strach, či sa postava dožije ďalšieho dielu. Môžu za to dve veci. Výrazné časové skoky a na to naviazané výmeny hercov, a potom hlavne skutočnosť, že herci nedokážu postavám dostať charizma ako tomu bolo u Hry o trůny. Obstála by jedine tak dvojica Daemon a Rhaenyra Targaryen. Vadí predovšetkým nevýrazné obsadenie zatiaľ kľúčových "negatívnych" postáv, ako je napríklad Alicent Hightower. Samozrejme sa ponúkajú prirovnania v štýle, no jasne, to je kópia toho a toho z Hry. Napríklad Lary Strong je ako keby Lord Varys. Najviac fungujú vzťahy medzi detskými postavami. Prirodzené, logické, vypointované. Dospelí im určili hierarchiu a tým pádom aj stupeň nevraživosti. Ten očakávaný kolobeh vrážd a podrazov sa začne rozbiehať až v druhej polovici, ale ani to nijako extrémne. No a draci z názvu? Tak ich akciu si užijete až v úplne poslednom diely, ako prísľub niečoho epickejšieho. Teším sa na ďalšiu sériu? Áno, potenciál tam určite je. Prvú sériu beriem ako zoznamovaciu, oťukávaciu a budem veriť, že od druhej viac pritlačia na akčný/vražedný pedál. LGBT agitka mi nevadí, sem to sedí. Incestu je tu viac než dosť. Škoda len tých nie úplne vyvážených procesov starnutia pre všetky postavy. Druhá séria rozhodne, tam už nebude priestor na zhovievavosť. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsme se po tříletém čekání konečně dočkali prequelu GoT. Rozjezd je trochu pomalejší a zavede nás 170 let zpět do doby, kdy Targaryení vládli Západozemí. Řeší se tu nástupnictví a situace je napjatá. Král nemá mužského dědice a trůn si nárokuje víc lidí. Jedním z nich je jeho problémový bratr Daemon. Objeví se tam spoustu známých rodů. Ze začátku se toho moc neděje, ale pak začnou intriky. Ve hře je nástupnictví na trůn a uchazečů je samozřejmě víc. Hlavní souboj je mezi královou dcerou s jejími dětmi a královou ženou s jejími potomky. Kdo nakonec usedne na železný trůn? Akce tam moc není, ale když je, tak je super. Hlavní události teprve přijdou v další sérii. Každopádně vítám návrat do Západozemí mezi draky a atmosféra je taky super. Draků je hodně a jsou dost vymakaní. "Dávám ti svou přízeň." ()

Reklama

zigíš 

všechny recenze uživatele

Spíše interiérové komorní drama, než v exteriérech utopená epická řežba. A je to tak dobře. Míň talentované tvůrce by jistě pokoušelo každou chvíli používat draky (a že jich tam je). Tady když už se objeví tak jen aby scénu podtrhli, jemně vylepšili. Většinou se pořád mluví, jako v tom nejlepším z GoT. Více svému názvu snad dostát nešlo - čistě tragédie jedné rodiny. Precizně natočená, zahraná, ozvučená (ad1 ad2 ad3). HBO vládne ! ..a Pán prstenů se tiše krčí v koutě a je mu stydno. ()

Flaveus 

všechny recenze uživatele

Vyhnu se srovnání s Prsteny moci, neboť to podle mě není na místě, ikdyž se to tak může na první pohled zdát. Rodu Draka jsem se nemohl dočkat, protože rod Targaryenů a jejich draky jsem si nesmírně zamiloval. Toto temné období jejich dějin je ovšem ohromně komplikované a proto, kdo nečetl knižní předlohu může být dost zmatený. Když jsem zjistil, že mě čekají obrovské časové skoky a  výměny herců, dost jsem se obával, ale musím říct, že ikdyž bych byl raději, kdyby časové skoky nebyly tak velké a seriál byl delší, tak to tvůrci docela zvládli. Ale i přesto jsou věci, které bych vytkl, časové skoky a nepostaršování herců na úkor výměny jiných, stejně jako nelogické rozdíly oproti předloze (šílený Criston Cole, aj.) Na druhou stranu tvůrci objevili skvělé herce, zejména Milly Alcock, která byla fantastická a mladou Rhaenyru ztvárnila dokonale. Z toho důvodu jsem byl zklamán z její výměny, ale Emma hraje starší Rhaenyru skvěle, její mimika, hlas, tím si mě získala. Opět jsem se poučil, nedat na první dojem, když člověk vidí herečku v civilu. Atmosféra skvělá, draci úžasní, hlavně majestátní Vhagar ,ta opravdu budí respekt a dojem. Teď už se jen těším na další řadu a vzdušné souboje... ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od House of the Dragon som po chabom ukončení  Game of Thrones nečakal naozaj veľa a o to viac ma milo prekvapil. Sledovanie takmer všetkých epizód (s výnimkou druhej) ma bavilo a viacerým častiam nechýbalo napätie aj výrazne emotívne scény. Medzi najvýraznejšie postavy jednoznačne patrí Daemon v podaní famózneho Matta Smitha, mladá aj staršia verzia Rhaenyry a v neposlednom rade kráľ Viserys, ktorého som si však obľúbil až časom. Za zmienku tiež stojí aj pomerne charizmatický pobočník Hightower, staršia verzia Alicent a starší Aemond. Nový Aegon však nie je príliš výrazný a deti Rhaenyry sú ako objednávka z Wishu, pričom vôbec nepasujú do inak pomerne kvalitné obsadenia. Seriálu celkovo chýbajú výraznejšie vedľajšie postavy a strane Zelených aj hlavné. Scenáristi z väčšej časti odviedli dobrú prácu, no niekedy sa flákali. Z mnohých dialógov ide mráz po chrbte, no niektoré rozhovory medzi postavami slúžili ako nadbytočné vyplnenie priestoru kým sa zase udeje niečo úderné. Na komplexnosť prvých sérií Game of Thrones HotD nedosiahol, ale stále ide o vynikajúce fantasy zo sveta Georgea R. R. Martina. Verím pritom, že vzhľadom na dianie z knih môže byť druhá séria ešte o úroven lepšia, a tak sa na ňu už teraz teším. 8/10 ()

Galerie (692)

Zajímavosti (40)

  • Režisér Miguel Sapochnik, ktorý nakrútil prvú epizódu, knižnú predlohu nečítal, aby mu nebránila v tvorivom rozlete. Chcel mať rovnakú perspektívu ako diváci, ktorí román nečítali. (krasomama)
  • Podle George R. R. Martina je Aegon (Tom Glynn-Carney), který si uzurpoval Železný trůn od Rhaenyry (Emma D'Arcy), založen na následnické krizi po smrti anglického krále Jindřicha I. v roce 1135, který svou dceru a jediné žijící legitimní dítě, Matildu, jmenoval jako dědice Anglie a tím i první vládnoucí královnou. Trůn si uzurpoval Matyldin bratranec Štěpán z Blois, který přijel do Londýna a byl korunován, zatímco Matilda byla pryč. Štěpánovo tvrzení bylo podpořeno zprávami, že král na smrtelné posteli změnil názor a jmenoval ho dědicem. (mikki089)
  • Rhaenys Targaryen (Eve Best) létá od svých třinácti let na drakovi jménem Meleys. (Veskoslav)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (více)

Reklama

Reklama