Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při náletu za druhé světové války bomby omylem dopadnou na kodaňskou školu plnou dětí a přitom se protnou osudy několika místních obyvatel. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Rigmor: „Sestra Teresa, myslíte, že Bohu vypadla z ruky ceruzka?“ S. Teresa: „Myslím, že áno.“ Rigmor: „A myslíte, že to potrvá dlho?“ S. Teresa: „Možno. Neviem.“ Rigmor: „Ideme do neba?“ S. Teresa: „Áno, my všetci.“ Rigmor: „Čaká tam na nás Ježiš?“ S. Teresa: „Áno, som si istá, že áno.“ Tento film bol natočený ešte v roku 2021 a tak ho prirovnávať k invázii na Ukrajine nie je na mieste. Akurát načasovanie dosť vyšlo. Navyše, je to príbeh pravdivý a pred pár dňami (21. marca) o bombardovaní Kodane hovorili v správach. Nepovedali, kde sa stala chyba, že britskí letci začali bombardovať francúzsku školu. Ale dôležité je, že autori filmu dokázali vytvoriť atmosféru bezútešnosti a nezmyselnosti vojny. Obraz zúfalých matiek hľadajúcich svoje deti je krutou výčitkou všetkým, ktorí sú schopní rozpútať vojnové peklo na Zemi. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Srdce trhajúci dánsky film, namierený proti akejkoľvek vojne. Bolo ťažké sa pozerať na nevinné deti vo chvíli bombardovania a mal by to vidieť každý vojnový štváč, ktorý má doma dieťa alebo niekoho, koho má rád. Hviezdu pridávam za silné odkazy a posolstvá počas celého filmu. A ešte aplauz pre skvelo hrajúce postavy - chlapec, ktorý zo šoku onemel, rebelantská mníška, ale aj ďalšie, hrali fakt úžasne.91%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z dánských klenotů Ole Bornedal nejednou dokázal, že umí. Válka se sice chýlí ke svému nevyhnutelnému konci, nicméně dánský odboj prosí RAF, aby podnikla nálet ke zničení sídla gestapa v Kodani. Dole na zemi mezitím plyne život dál. V katolické škole se mladá jeptiška potýká s krizí víry, chlapec je na venkově svědkem sestřelení auta s nastávající nevěstou a jejími družičkami, z čehož oněmí, k tomu další dvě školačky či mladý kolaborant, který se děsí toho, co bude po válce. Prostě několik postav, jejichž životy se během závěrečného vyvrcholení protnou. Vyvrcholení v podobě omylu, který k podobným konfliktům chtě nechtě „patří“. Pár zápletek je sice vyřešeno příliš rychle nebo nijak, tvůrci místy vyprávěním neudržují pozornost tak, jak bych si přál, ale celkově dokáže být výsledek emocionálně rezonující, s výbornými hereckými výkony a předloží pohled na jednu z nesčetných katastrof druhé světové války. Silné drama mimo jiné o dětské nevinnosti a fantazii, která bude brzy nevratně zničena. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Spočiatku je divák zavalený množstvom postáv, časom sa však osudy hrdinov pretnú a ponúknu slušne prepracovaný príbeh. Ide predovšetkým o smrtiaci omyl, ktorý sa udial v kodaňských uliciach počas 2. svetovej vojny a zasiahol do života mnohých ľudí. Tvorcovia skĺbili drsné scény s emotívnymi scénami, tento dánsky projekt si určite zaslúži pozornosť. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[75%] No, tak musím uznat, že za to jedno vidění to minimálně stojí. V dnešní době, kdy se nám tu rozpoutává válka na Ukrajině, mi tohle přišlo takové autentické, syrové, až jsem měl v několika scénách slzy na krajíčku, takže po realistické stránce nemůžu nic vytknout. Slabší povahy než já by to asi v konkrétních pasážích vypnuly. Co se týče cca první půle filmu, tak tam si stěžovat moc nemůžu. Tenhle dánský počin není jen o tom, aby se tam nepřetržitě střílelo atd. Jen bych asi dal větší délku filmu, neboť jsem se hůře orientoval v postavách. Ty postavy by měly mít o něco větší prostor. Chápu, že pro méně nákladný film to asi nešlo, ale tohle byl takový jediný nedostatek. Jinak scéna, kdy se bombarduje škola, to bylo dech beroucí. Hlavně vidět zkrvavené, zraněné děti – to bylo opravdu silné. Takže i emoce se tu ke konci dost odrazí. Takže ve finále jsem v rámci žánru spokojený. Vylepšovat by se dalo, ale i tak je to po delší době autentický snímek z 2. světové války. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Matka malé pohřešované Evy vyjde v čase 01:32:00 před divadlo. Poté, co jí Henry sdělí, že Eva šla domů, rozeběhne se za ní. Ze schodů před divadlem se vydá do ulice po své pravé ruce, kam Eva skutečně odešla. Při běhu ulicí odbočí na první křižovatce vpravo. Následnou křižovatku proběhne rovně. Na další křižovatce odbočí vpravo a hned na následující křižovatce znovu vpravo, Tudíž se vrátí na ulici, kde hoří škola a je i divadlo. Nepolevuje v běhu a usilovně běží, aby těsně před divadlem odbočila vpravo do ulice, jejíž opačný konec minula hned na začátku běhu. Kdyby se před vchodem do divadla vydala rovnou vlevo a odbočila do první ulice vlevo, je hned na tom samém místě, jako na konci celého běhu. (mikulin)
  • Natáčelo se v České Republice, lokace lze mnohokrát spatřit ve filmu, např. Zámek Roudnice nad Labem, Vyšehradský Park, letiště Plzeň Líně či Josefov. (Tuzinho)
  • Divadlo, ve kterém rodiče čekají na informace o zachráněných dětech, je Městské divadlo Mladá Boleslav. (Hugo_Stigliz)

Reklama

Reklama