Reklama

Reklama

Změna stavu

Trailer

Obsahy(1)

Vědec Eddie Jessup (William Hurt) věří, že změněné stavy vědomí jsou stejně skutečné jako každodenní realita. Za využití smyslové deprivace, a pak přidání silných halucinogenních drog tyto stavy sám na sobě zkoumá. Šílenství se zdá být ve srovnání s jeho temnými zážitky procházkou růžovou zahradou. Vedle držitele Oscara, Williama Hurta, v roli Jessupa (jeho filmový debut) silnou hereckou sestavu filmu doplňují Blair Brown, Bob Balaban a Charles Haid. Režisér Ken Russel se nechal při natáčení snímku inspirovat románem Paddyho Chayefskyho. Ve filmu nás mistrovsky provází Eddieho magickou, avšak děsivou cestou, kterou skvěle dotváří bravurní vizuální zpracování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

MissJ 

všechny recenze uživatele

Evokovalo mi to snad úplně všechno, od 2001: A Space Odyssey až po Take on Me od A-ha. Myšlenkově náročná scifárna, kterou jsem bůhvíproč čekala, to není. Hodnotím nakonec za 3; jsou tam některé hloupé momenty, které ale na druhou stranu působily vtipně, takže mi ani tak nevadily. William Hurt utáhl celý film. Vizuál mohl být, vzhledem k roku vzniku, o něco lepší. Rozhodně jeden z nejdivnějších filmů, co jsem v poslední době viděla. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Pošahaná, halucinační variace na Dr. Jekylla a pana Hyda. William Hurt ve své první filmové roli hraje profesora Jessupa, který se snaží pomocí psychedelik a smyslové deprivace v izolační nádrži vstoupit do primitivnějšího stavu vědomí a najít tak odpovědí na otázky týkající se původu člověka a naší vývojové minulosti, kterou máme otisknutou v našich genech. Jeho obsedantní snaha poznat nepoznatelné a zjistit, co bylo na počátku všeho a jaká je naše funkce ve vesmíru, ho čím dál víc odtrhává od reality a jeho blízkých. Psychické transformace zanedlouho následují i fyzické a začíná pořádná tripová jízda, která si nezadá s poslední třetinou Kubrickovy Vesmírné odysey. Film přeskakuje mezi zapálenými pseudovědeckými a kvazi-filozofickými diskuzemi, odvíjejícími se závratnou rychlostí (klobouk dolů před herci), a dechberoucími tripovými vizuály, plnými ohromujících optických a zvukových efektů. Altered States je přesně ten typ filmu, který balancuje na hraně mistrovského kousku a naprosté kraviny. V každém případě je to nezapomenutelný smyslový zážitek, obzvlášť pokud ho vidíte na velké ploše s pořádnou zvukovou aparaturou. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Začína to vskutku zaujímavo, stále sa tešíte viac a viac na ďalšie výlety do podvedomia/nevedomia/všepoznania atď. Ale potom, kedy si myslíte, že sa to rozbehne týmto psychedelickým smerom, nasleduje zvrat, posúvajúci film niekde inam. Našťastie záver znamená návrat do pôvodného konceptu a film nakoniec pôsobí koherentne. Myšlienkovo však bohužiaľ trochu tápe. Ústredná myšlienka je jasná, len v Eddieho predstavách sa miesia náboženské symboly s exaktnou vedou, v tomto prípade evolúciou a nakoniec neviem, prečo mal Eddie práve tie vízie, ktoré mal. Možno dnes, ak by sa látky chopil niekto schopný, nastal čas na remake. Výlety do mysle vedca pod vplyvom špeciálnych drog by mohli byť uveriteľnejšie, ako na počiatku 80. rokov. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Působivá cesta za hranice nebytí v režii excentrického K.Russella, na kterém mám rád, že dokáže vyprávět obrazem, se postupně změní v jízdu do pekel. Opakování experimentů s halucinogenními houbami a rostlinami zavede W.Hurta společně s diváky do míst, která vypadla z temných obrazů H.Bosche. Přes všechny hrůzy a apokalyptické výjevy se nakonec ukáže, že Russell ve skutečnosti vypráví o lásce a její magické síle... viděno 3x p.s. asi nejvýstižnější název je v němčině - Der Höllentrip... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Děj se vleče, není zas tak extra a každý druhý technař má dnes se čtvercema větší úlet než jsou v podstatě nesmyslné velkolepé halucinace ve filmu. Přišlo mi, že režisér chtěl natočit film o drogách a už měl předem vymyšlené halucinace, do toho se doplácl koncept dědičné paměti, touze dotknout se Boha... a navrch dodělali šílený konec o lásce a polepšeném Hurtovi. Je to chaos, koncept tomu nepomůže a William Hurt a parta fousáčů s neandrtálcem ve sklepě taky ne. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (13)

  • Inspirováno životem Johna Lillyho. Doktor John C. Lilly (narozen 1916) je kalifornský neurofyziolog, neuroanatom, biofyzik, počítačový teoretik, psycholog. Mimo to je odborníkem na delfíny, pionýrem mimodruhové komunikace, vynálezcem floatační vany, psychedelickým experimentátorem a ostříleným dobrodruhem vědomí. Je autorem deseti knih, stovek vědeckých článků. Stal se dokonce předlohou pro hlavní postavy dvou hollywoodských filmů Altered States (1980) a The Day of the Dolphin (1973). Své neuvěřitelné poutě vnitřním prostorem zdokumentoval v populárních knihách „The Center of the Cyclone“, „The Scientist“ a „Programming and metaprogramming the Human Biocomputer“. (vitenkviten)
  • Ken Russell v rozhovorech tvrdil, že byl až 27. volba na post režiséra. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama