Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 2

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (134)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a nekomplikovaný film, zachytávajúci true-based príbeh „politických“ väzňov Tima Jenkina a Stephena Leeho, predovšetkým ich útek z väznici, nachádzajúci v Pretorii (Južná Afrika). Vo svojom žánru nič také, čo by nás mohol prekvapiť (hlavne nečakajte film blízky k úrovni Vykúpenie z väznice Shawshank). Najväčším problémom je to, že takmer žiadna časť filmu vás nedokáže dostatočne chytiť: herecké výkony sú na obecnej úrovni, bez hlbších rozmerov; vedľajšie postavy nie sú dostatočne dominantné; „protistrana“ (šéf väznice, prípadne hlavný dozorca) nevyvíja očakávaný psychický a fyzický tlak. Záver zjednodušený, bez skutočne napínavejších minút. Ešte raz, vo svojom žánru solídne a hlavne skromne natočená vec, ktorá však evidentne nemá väčšie ambície. Osobné hodnotenie: 71% (***) ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Vděčný příběh o "nevinných" za mřížemi, kteří touží po svobodě. A divák jim samozřejmě musí fandit, protože bojovali za dobrou věc, nejsou to špatní lidé a oproti nim stojí jednorozměrně zákeřní bachaři. Je to jednoduchý film, propracované charaktery a komplexní pohled na apartheid hledejte jinde. Musím ocenit poměrně dobře ustavené prostředí věznice, kdy po chvíli přesně víte, v jaké jeho části se postavy pohybují a kolik metrů je dělí od svobody. Jako příjemná podívaná na nudný karanténní večer více než dostačující. ()

Reklama

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Filmy z vazenskeho prostredia su velke plus a ak je to este k tomu vsetkemu natocene podla skutocnej udalosti,tak je to dvojnasobna radost,no nie je to ten typ,kde sa odohravaju bitky a boj o prezitie,ale o tom,ako by sa z neho dalo ujst,Daniel Radcliffe mi opat sadol,ten herec ma jednoducho talent,cele je natocene sposobom,ktory ma zaujal a nenudil,za mna spokojnost...:-) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh je především o plánování, což je síla i slabina zároveň. Plusem je, že Annan cestu ke svobodě pojal detailně a i přesto, že postupuje pomalu, je celá anabáze dostatečně zábavná, ačkoliv nudným místům se nevyhne. Mínusem je, že díky výše zmíněnému člověk narazí na spoustu pitomostí, které se nedají přehlédnout a navozují otázku, jak to ve skutečnosti opravdu bylo. Moc bych nedal za to, že na verbalově teorii je něco pravdy. Nicméně sám útěk měl něco do sebe a Radcliffe a spol to odehráli slušně. Sice si myslím, že pokud by se nejednalo o aktivisty bojující za práva černochů, neštěkl by tomhle útěku ani pes, ale dá se na to koukat a o tom to je. 65% ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých ,,útekarskych,, filmov, ktoré vo svete filmu niečo znamenajú je to akýsi mix, výťah dejových liniek a pod. Ale remeselne je to veľmi dobre zvládnuté, nepostráda to potrebné napätie a spád (aj vďaka znesiteľnej stopáži) diváka držať u obrazovky. Naviac je to dobré osvieženie udalostí apartheidu v JAR. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu bolo naplánované k 40. výročiu spomínaného reálneho úteku z juhoafrického väzenia. (MikaelSVK)
  • Ve vězení Pretoria si odpykává trest také podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v únoru roku 2016 v JAR odsouzen k 35 letům vězení. (vojacekr)
  • Dláto ve filmu použité při útěku je dláto použité při skutečném útěku. Tim Jenkin si ho nechal jako upomínku na den útěku a při natáčení jej poskytl produkci. (vojacekr)

Reklama

Reklama