Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 1

VOD (1)

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (131)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a nekomplikovaný film, zachytávajúci true-based príbeh „politických“ väzňov Tima Jenkina a Stephena Leeho, predovšetkým ich útek z väznici, nachádzajúci v Pretorii (Južná Afrika). Vo svojom žánru nič také, čo by nás mohol prekvapiť (hlavne nečakajte film blízky k úrovni Vykúpenie z väznice Shawshank). Najväčším problémom je to, že takmer žiadna časť filmu vás nedokáže dostatočne chytiť: herecké výkony sú na obecnej úrovni, bez hlbších rozmerov; vedľajšie postavy nie sú dostatočne dominantné; „protistrana“ (šéf väznice, prípadne hlavný dozorca) nevyvíja očakávaný psychický a fyzický tlak. Záver zjednodušený, bez skutočne napínavejších minút. Ešte raz, vo svojom žánru solídne a hlavne skromne natočená vec, ktorá však evidentne nemá väčšie ambície. Osobné hodnotenie: 71% (***) ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o netradičním útěku, protože dřevěné kliče - to tady asi vážně ještě nebylo. Nějak jsem se ale nemohl naladit na tu uprchlickou notu, moc jsem s nima nesoucítil, a navíc mě dost iritovalo, že každá druhá scéna musela být jakože strašně napínavá do poslední sekundy. To už se po chvíli fakt ohrálo. 5/10 ()

Reklama

Ivo 

všechny recenze uživatele

Celkem coolantní vězeňská napínačka zaměřená zejména na sériovou ruční výrobu kouzelnických dřevěných klíčů a jejich následnou nelehkou aplikaci (chyběla hůlka? :) Vězeňský život tu byl zobrazen možná až příliš nevýrazně, schématicky a zjednodušeně a vše cíleně směřovalo jen k onomu vytouženému a příslušně excitovanému otevírání mříží a dveří pouličního Alcatrazu za celkem zvláštně pohodového a souhlasného přihlížení všech ostatních poklidných spoluvězňů (včetně nakonec zcela neškodných vražedných modrokošiláků) - proti takové Cele 211 to tedy byli hodně relaxační spolubydlící. Ani drábové se ve srovnání s konkurencí nějak moc nepředvedli (v čele se supícím nočním sumo zápasníkem hlučně bojujícím zejména s plnící se záchodovou mísou). Ale docela dobře se na to dívalo a Harry P. opět ukázal že na rozdíl od záskokové Vlasty má celkem talent ... Ovšem na úvod demonstrovaná metodika pouliční distribuce letáků pomocí odpalovaných bomb byla na docela slušné poklepání po aktivistické hlavě... Koukám že režiséra asi taky právě propustil po 20 letech z vězení, protože nic jiného zatím nenatočil? :) ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Harry Potter, chlapec, který přežil spoustu věcí. Včetně Jihoafrického vězení, kde se ho nepokusil znásilnit a ani kuchnout, žádný jiný spolumukl. Docela škoda, protože takhle je ten film akorát víc bizarní a lehce nezáživný - Borec odpálí bednu s letáky na veřejném místě a vyfasuje x let v báňi s pocitem, že opravdu něco dokázal. Ohhhkaaaayy. Chápeme pointu filmu ale asi to úplně nedocením. ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Vděčný příběh o "nevinných" za mřížemi, kteří touží po svobodě. A divák jim samozřejmě musí fandit, protože bojovali za dobrou věc, nejsou to špatní lidé a oproti nim stojí jednorozměrně zákeřní bachaři. Je to jednoduchý film, propracované charaktery a komplexní pohled na apartheid hledejte jinde. Musím ocenit poměrně dobře ustavené prostředí věznice, kdy po chvíli přesně víte, v jaké jeho části se postavy pohybují a kolik metrů je dělí od svobody. Jako příjemná podívaná na nudný karanténní večer více než dostačující. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu bolo naplánované k 40. výročiu spomínaného reálneho úteku z juhoafrického väzenia. (MikaelSVK)
  • Natáčelo se v Adelaide v Austrálii. (Rominator)
  • Ve vězení Pretoria si odpykává trest také podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v únoru roku 2016 v JAR odsouzen k 35 letům vězení. (vojacekr)

Reklama

Reklama