Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 1

VOD (1)

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (131)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Shawshank je jenom jeden, popř. Prison Break za seriály taky, a vůbec filmů z prostředí vězení a útěku je hromada, takže se dá říct, že už jsme to všichni někde viděli. Tady taky, i když musím říct, že nápad s dřevěnýma klíčema je zajímavej a novátorskej v téhle oblasti. Ale jinak to je asi tak všechno, co mně naopak přišlo divný, jak jsou tam všichni vězni kámoši, pomáhají si, sdílí mezi sebou i tajný info a všechno je v pohodě. No, nevím, v jiných filmech tohoto žánru se přece jenom najde aspoň jeden hajzl, kterej je podrazí a zvýší tím celkový napětí. Navíc D. Radcliffe se svýho obličeje nikdy nezbaví, ale oceňuju, že se snaží vymanit ze své osudové role. Takže průměr a jedeme dál. ()

Enceladus 

všechny recenze uživatele

V celku som prekvapený ako sa atmosféra držala počas celého deja. Samozrejme, že sa vyskytli hluché miesta, kde sa podstate nič nedialo a samozrejmne, že ich bolo požehnane. Lenže boli momenty, pri ktorých som z nervozity prestal dýchať a to na filmoch oceňujem vždy. Bohužial je iba na jedno pozretie a určite sa ani z ďaleka nepribližuje väzenským legendám ako Zelená míľa či Vykúpenie z väznice Shawshank. Lepší priemer vďaka reálnej a umelo nenafúknutej atmosfére napätia. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Solidně načrtaný snímek podle skutečných událostí, který nám dává nahlédnout "pod pokličku" smělého plánu na útěk z věznice Pretoria. Escape form Pretoria se rovněž může pochlubit i mrazivě civilními hereckými výkony, jež výsledný dojem z celého počinu ještě o pořádný kus umocňují. Jen škoda, že stopáž je poměrně dost natažená, což dává zavděk poměrně velkému počtu zbytečných a hluchých míst. Ovšem až na tento detail se jedná o tísnivou filmovou jednohubku, která v rámci možností dokáže poměrně slušně zabavit. Dobrá práce! „Don't run away, stay and fight!“ ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Escape From Pretoria" sa ukázalo ako veľmi dobre spracovanou drámou podľa skutočne udalosti. Som rád, že Daniel Radcliffe pokračuje vo svojej hereckej kariére s (väčšinou) celkom dobrými filmami a tento v tom smere pokračuje. V prvom rade to podáva veľmi zaujímavý príbeh podľa skutočnej udalosti. Je maximálne fascinujúce sledovať našich hrdinov v tom ako pomaly ale isto dávajú dokopy plán úteku a najmä tak úžasne kreatívnym spôsobom, že som z toho sám ostal fascinovaný. Žiadne podkopávanie sa pod múrom, ani nič podobné. Ale urobiť si v dielni vlastné kľúče, ktorými odomkneme cely a všetky dvere a prejdeme von na slobodu. Mimochodom, to nie je spoiler, lebo stačí sa pozrieť čo drží Daniel Radcliffe v ruke na filmovom plagáte. Je tu dobre povedané, že nepotrebujeme vedieť všetko. Stačí vedieť len niečo, čo dokážeme dostatočne využiť a potom s tým ísť naplno dopredu. A tento film to spĺňa do bodky. Osobne by som možno uvítal vo filme trošku viac nejakej sily. Sme vo väzení. A hoci to má svoje silné momentky, tak dokopy za celú dobu neuvidíme asi ani jednu nejakú silnejšiu momentku. Film je spracovaný dosť safe. Na druhú stranu je ale pravda, že pri niektorých scénkach som zatajil dych a vydýchol si až keď naši hrdinovia zvládli ďalšiu prekážku. Výber hercov je podľa mňa tiež dobrý a film má dobrú atmosféru. Sústredí sa na útek a v tomto smere funguje veľmi dobre. A určite stojí aj za vašu pozornosť. Hodnotenie: B+ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Radcliffe se nám poslední dbou objevuje v samých dobrodružných a exotických filmech. Nejprve jako ztracený tůrista v džungli, nedávno jsem s ním viděl film jak za noci coby pilot malého letadélka převáží drogy a teď JAR. Jelikož ho moc nemusím, zprvu jsem filmu nedával moc šancí. Ačkoliv vězeňské filmy mám moc rád, některé ty stealth akce kdy je hrdina schován v temném rohu a hlídač se k němu blíží stále víc,ale najednou mu zakručí v břiše a on se na poslední chvilku otočí a kráčí na WC, které je zrovna na druhé straně chodby za rohem než je náš hrdina... zkrátka toho jsme už viděli kupy. Ale nakonec musím uznat, že jsem byl mile pořekvapen a nejeden nehet na prstech ruky jsem napětím ohlodal... Až jsem se divil , že jsem držel hrdinům palce... Dobře, můžeme polemizovat o apartheidu, o nadvládě bílých, o chování Britů, Búrů atd... Výsledkem je dnešní JAR, země sice ekonomicky ještě stále fungující na rozdíl třeba od sousední Zimbabwe (stále ještě těží z přítomnosti a vlivu bílých), ale už to tam začíná nabírat obrátky jako u dalších afrických dekolonozovaných států... Problém se dohodnout v rámci parlamantních stran, neuvěřitelná korupce atd... Samozřejmě bylo špatné, dávat Afričanům menší práva, segregovat je v jejich vlastní zemi atd...ale pohledem dneška na Afriku si říkám, zda místní byli připraveni a na tolik vyspělí aby mohli převzít vládu nad svojí krajinou za jakoukoliv cenu... Hladomory, neskutečné etnické masakry, kolabující základní samospráva, potřeba dovážet humanitární pomoc a potraviny do zemí které vyvážely potraviny atd.. nasvědčují spíše tomu, že asi ne, že si vládnout neumí. Dávám za 4 dřívka. PS. To si nikdo z ostrahy nevšiml rozštípaných vstupních dveří od basy ? :-) * * * * ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)
  • Natáčanie filmu bolo naplánované k 40. výročiu spomínaného reálneho úteku z juhoafrického väzenia. (MikaelSVK)
  • Film je založen na skutečném příběhu. (Rominator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno