Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 1

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (134)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) Jsem v šoku! A velmi příjemně překvapen, toto jsem nečekal …. Filmy s tématikou ve věznici miluji a už vůbec plánované útěky. Krom toho Daniel Radcliffe byl u mě, je a vždy bude Harrym Potterem! Když ho vidím nikde jinde, nemůžu se zbavit podivného pocitu. Vlastně mě téměř nikde jinde nezaujal, ale zde po nějakých 9 letech konečně jo! Sice jeho postava působí poněkud podivně a vyklepaně, ale postupem času jsem si k němu získal nějaký vztah a fandil jsem mu až do konce. Rozhodně je to tak celkově asi na ty 4*, ale já si nemohl pomoci. Mohlo tu být víc vězeňských aspektů, chyběla tu absence šikany spoluvězňů apod. Mohlo to být scény někdy ještě víc, dramatičtější, ale to už asi kecám. Hlavní je, že tu nehrozila ani minuta nudy. Nejlepší na tomto skvostu je NAPĚTÍ! NAPĚTÍ, NAPĚTÍ A NAPĚTÍ! Dlouho se mi nestalo, abych film ani na chvíli nestopl. Skvělý nápad jak si vyrobit dřevěný klíč – to jsme tu ještě neměli! Víc to popisovat nebudu. Nezklamalo mě ani finále, které mi nepřišlo až tak snadné jak tu někteří na CSFD píší. Prostě jsem těm 3 hlavním postavám fandil jako o život. Rozhodně to má svůj styl. Trochu mě zarazilo, jak byli i ostatní vězni tak přátelští a stáli při sobě, tam bych přidal nějakého parchanta navíc. Ale co, zas to zachraňují skvěle sehraní bachaři. Jeden hnusný, zlý, vypočítavý, další líný, tlustý jak prase …. A už se zase rozjíždím, takže nestydím se, že dávám plný počet hvězd – určitě mě další a další shlédnutí nemine! Skvělá práce! ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Harryho zavřeli do jihoafrického Azkabanu a místo mozkomorů mu nesvobodu kontrolují rádoby drsňácký bachař s dalším obézním prasetem, kterého by přechytračil i Neville Longbottom. Escape skýtá několik napínavých momentů za asistence neúnavného plánování útěku. Svižné tempo i atmosféra nechybí avšak závěrečný útěk vyhrává první cenu z famfrpálu v kategorii " nejnaivnější útěk v historii vězeňství". Escapologové zemřou na záchvat smíchu. ()

Reklama

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Povedeně zpracovaný snímek podle skutečných událostí o útěku z jihoafrického vězení. I přesto, že nejsem žádným velikým fanouškem Daniela Radcliffa mi tady vůbec nevadil, ba naopak mi přišlo, že se do této role / do tohoto prostředí náramně hodil. O napětí tady rozhodně není nouze a když jsem si v některých momentech myslel, že už to mají spočítané, tak Radcliffe (popřípadě jeden z jeho dalších kumpánů) vytáhl dřevěný klíč a další mříže byly otevřeny. Určitě se nejedná o žádný propadák, ale na druhé zhlédnutí už to nevidím. Je to ten typ filmu, který jednou zabaví, ale podruhé nebaví. Lepší 3* ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých ,,útekarskych,, filmov, ktoré vo svete filmu niečo znamenajú je to akýsi mix, výťah dejových liniek a pod. Ale remeselne je to veľmi dobre zvládnuté, nepostráda to potrebné napätie a spád (aj vďaka znesiteľnej stopáži) diváka držať u obrazovky. Naviac je to dobré osvieženie udalostí apartheidu v JAR. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Velice, velice povedený film ze skupiny útěků z vězení! Po většinu děje jsem byl napjatý jako struna, až se mi kroutily prsty u nohou. Oceňuju výtečnou, až doslova kreativní práci s kamerou a střihem. Co se týče emocionální stránky a charakterů, tam děj lehce pokulhával. Hlavní hrdina byl dost plochý a z jeho dvou společníků měl jen jeden nějaký opravdový příběh. Ale jinak? Říkám, pro mě film tohoto ražení jak měl být! Radcliffe navíc předvedl opravdu dobrý herecký výkon, už to dávno není jen Harry Potter. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu bolo naplánované k 40. výročiu spomínaného reálneho úteku z juhoafrického väzenia. (MikaelSVK)
  • Dláto ve filmu použité při útěku je dláto použité při skutečném útěku. Tim Jenkin si ho nechal jako upomínku na den útěku a při natáčení jej poskytl produkci. (vojacekr)
  • Film je založen na skutečném příběhu. (Rominator)

Reklama

Reklama