Reklama

Reklama

Hvězda padá vzhůru

  • angličtina A Star Is Falling Upwards
Československo, 1974, 133 min

Scénář:

Josef Kajetán Tyl (divadelní hra), Václav Nývlt, Jiří Štaidl

Kamera:

Jan Kališ

Hrají:

Karel Gott, Jitka Molavcová, Josef Somr, Jiří Sovák, Vladimír Ráž, Zuzana Kocúriková, Hana Prymusová-Lelitová, Ludmila Píchová, Jana Šulcová (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh na motivy hry Josefa Kajetána Tyla "Strakonický dudák". Malíři pokojů ze Strakonic, Švandovi, sudičky předpověděly závratnou kariéru hvězdy pop music. Předpověď se skutečně vyplní a Švanda se stane velmi úspěšným. Brzy ale zjistí, že sláva není v životě to nejdůležitější a to co hledá a po čem touží. Je načase vrátit se z velkoměsta zpátky domů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

Disk odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu strašné. Kája Gott je jako herec příšerný, celá koncepce téhle obludné slátaniny je o tom, že u nás na malém rybníčku je lépe než na dekadentním Západě. Kdyby tohle viděl Tyl, měl by z toho smrt. Je to dlouhé, je to divácky ubíjející. Chudák Ladislav Rychman, tvůrce Starců na chmelu, k čemu ho normalizační soudruzi donutili... ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Normalizační muzikálová veselohra. Za nápadem napasovat do hlavní role klasické Tylovy hry populárního režimem tolerovaného zpěváka, Karla Gotta, stojí myšlenka, která má své nepochybné důsledky. Karel Gott není herec. Tedy hraje spíš sebe než Švandu. Děj působí naivním dojmem, což je dáno scénářem, i celkovou koncepcí a přístupem. Historický význam z hlediska vývoje Československé kinematografie, kde se projevuje jistý fenomén doby, filmu upřít nelze. Pro mě slabý. Spíš zajímavost. Pokud někdo nemá rád Gotta, film u něj nepochybně skončí v odpadu. ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

No je to film své doby, co naplat. Nebudu rozebírat výklady a dalekosáhlé konsekvence, podle nichž je film plivancem na emigranty, - ono i v pohádkách se často stává, že hrdina nabyvši zkušeností ze světa, se rád navrací tam, kde se narodil a nachází tam pravé štěstí, to je prostě archetypální situace navrácení zbloudilého syna a netřeba to vykládat nějak všeobecně hanlivě. Karel je tady k sežrání a krásně zpívá ( i když ty písně nejsou zase kdovíco). Kdysivá jsem to viděla, možná i víckrát, ale úplně jsem zapomněla na ztvárnění toho "západu". To je fakticky poměrně bizarní a zábavné, úsměvné. Ale ty písně a choreo jsou tak typicky šedesátkové, že mě to koneckonců bavilo. Každopádně nelituju času a ráda jsem si připomněla Mistra, který před pár dny odešel navždycky (je to vůbec možné? On není nesmrtelný? Achjo.) ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Před chvílí jsem se podíval na oba Švandy dudáky, takže mohu dobře srovnávat. Pobavila záměna hajného Trnky za majitele vinárny. Kalenda měl asi být Kalafuna ne? No, alespoň že ten Vocílka zůstal Vocílkou, kromě Švandy tedy. Celkové hodnocení ode mne je takové, že jde o jakýsi paskvil, těžící ze Strakonického dudáka. Hodně jsem se u toho nudil. Teprve až konec mne vytrhl z letargie. Ne, že by se bůhvíco dělo, ale zaujalo mne to. Celých asi patnáct minut. A teprve až zde se mi líbily dvě skladby. Takže za to musím tu dvacítku dát, i když celkově bych to řadil spíše k tomu velkému podprůměru. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Karel Gott si po vzoru Elvise vyzkoušel zahrát ve filmu a nějak se to nepovedlo. Nechápu, proč tenhle film točili jako celovečerní. Myslím, že kdyby byl točen pro televizi, stát by velice ušetřil a na výsledku by to vůbec nebylo znát. A co je nejdůležitější, někde by zapadal prachem a nikdo by si na něj po právu nevzpomněl. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (19)

  • Ústřední píseň „Kufr iluzí“ není původní, jde o převzatou melodii Lese Reeda. Navíc ji se stejným českým textem nazpívala už v roce 1969 Yvetta Simonová, jenom v jiném aranžmá jako šanson. (charles3)
  • Scéna z luxusní restaurace, kde Jiří (Karel Gott) a Vocílka (Josef Somr) objednali humra, byla natočena v restauraci dnešního Café Imperial. (Redyx1)

Reklama

Reklama