Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (341)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Bravurně natočený muzikál, který dodnes (podle mě) nebyl překonán. Film hýří skvělými nápady a chytlavými melodiemi a ústřední pár v podání přesvědčivého Vladimíra Pucholta a krásné Ivany Pavlové (škoda že kvůli svému zranění víc nehrála) je naprosto uvěřitelný. Většina písniček i děj samotný sice dnešnímu divákovi už asi moc neřeknou, i tak ale Starci po právu patří do zlatého fondu české kinematografie. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Nejenže v muzikálu herci nezpívají, ale často ani tu pusu včas otevřít neumí. Nejenže vypravěči na kytary nehrají, ale ani tu hru předstírat neumí. Nemám nic proti lásce ani zamilovaným, ale ve Starcích je zamilovanost podávána v tak směšném světle, ž bych se snad ani nikdy zamilovat nechtěl, kdybych měl vycházet pouze z tohoto filmu. Určitě bych byl méně kritický, kdybych k našemu slavnému párečku cítil alespoň minimální sympatie. Nic takového jsem však k těmto dvěma samozvaným Übermenschen s nosánky nahoru, myslícími si, že jsou něco víc, a tak si v naprostém klidu zařídí na půdě domácnost, zatímco ostatní nocují po desítkách na zemi v jednom pokoji, necítil. Jedna hvězda za některé vydařené písničky... 20% ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Rychman pečlivě odkoukal vše, co dělá Hollywoodské muzikály jedinečnými, jeho režie je proto bezchybná a vizuální stránka filmu se klidně může měřit se svými zámořskými kolegy. Naproti tomu stojí upocený scénář o chmelové brigádě v dobách komunismu a písně s texty typu "Hopsa hejsa do Brandejsa", což působí přinejmenším směšně a v tom horším případě tragicky. Je obrovská škoda, že režisér nedostal lepší materiál, protože se svým talentem by mohl natočit něco hodně velkého, leč nestalo se. 5/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak ja tu žiadne výnimočné dielo nevidím, akurát mi to príde ako slabá socialistická variácia na 'Pomádu'. Príbeh je prostučký, možno o to lahodnejší, čo sa o pesníčkach nedá zďaleka povedať. Okrem gitarového tria, ktoré s úvodnou melódiu len menilo texty. Všetky ostatné muzikálové vystúpenia som musel pretáčať. Veď keď v refréne odznelo: "Aká vlastnosť robí z človeka ľudskú bytosť? - Pospolitosť." :D. Koniec! Nebyť tých stupídnych songov, dám možno o hviezdičku viac. Takto len slabých 60%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

„Ten příběh, který uvidíte a co tak divně začíná, ten mohlo prožít vaše dítě, ať chce, či nechce rodina. Ten může prožít vaše dítě, a nikoli jen na chmelu, a když se nad ním zamyslíte, dosáhl svého účelu.“ Pucholt ve vrcholné formě. Vynikající choreografie. Chytlavá hudba: Život je bílý dům, Kéž na trati se neztratí nebo Chodili spolu z čisté lásky a 17 jim bylo let. Co dodat? Ukázka: http://www.sms.cz/film/starci_na_chmelu/ukazka ()

Galerie (11)

Zajímavosti (32)

  • Konkurz na vedlejší role a komparz se konal v Bratislavě a Košicích a účastnilo se ho na 1 200 amaterských herců a tanečníků. (Reiniš)
  • Režisér Ladislav Rychman mnoho let po vzniku filmu vzpomínal, že hlavní představitele "jsme vybírali velmi, velmi těžce. Jako základ bylo potřeba sestavit skupinu asi třiceti sedmnáctiletých lidí, od nichž jsme chtěli, aby uměli hrát, zpívat a aby dokonce zvládli nějaký ten tanec. A to byl tehdy, před 36 lety, úkol nepředstavitelný. Hledali jsme na školách, jezdili jsme z Prahy do Brna, do Ostravy, do Bratislavy a zase zpátky do Prahy a zjišťovali jsme, že naši mladí se neumějí pohybovat, neřku-li tančit. Těch třicet lidí jsme vybrali z asi osmi stovek adeptů a několik studentů pražské taneční konzervatoře tvořilo jakýsi první plán, který obstarával vše, co se dělo v popředí. Hlavní ženskou (spíše dívčí) roli hrála Ivana Pavlová a negativního hrdinu, frajerského Honzu, Miloš Zavadil - oba žáci taneční konzervatoře. A hlavní hrdina? Těžko si dnes někdo dovede představit, že by Filipa hrál někdo jiný než Vladimír Pucholt. A přece to zpočátku nebylo tak jasné. Pucholt, student DAMU, tehdy ještě nebyl známý, teprve dokončoval Černého Petra, a tak jsem na hlavní roli zkoušel ještě jiného herce, dále tanečníka a dokonce mima! Po zkouškách to ovšem jasné bylo, alespoň pro mě. Ale při schvalování se rozpoutal právě o Pucholta lítý boj. Barrandovští mocipáni prohlašovali: 'Když jsme to povolili (myšleno filmový muzikál, neboť tento žánr byl považován za zápaďácký produkt), tak ať je to nablejskaný - a kdo se na tohohle kluka bude koukat celej večer?' Nakonec jsme přece Vladimíra prosadili, a tak se teď na tohohle kluka koukáme (a myslím, že docela rádi) celej večer." (NIRO)
  • Vladimír Pucholt souběžně se Starci natáčel i film Miloše Formana Černý Petr. (Reiniš)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama