Reklama

Reklama

Ztracený svět

  • USA The Lost World (více)
Trailer

Profesor Challenger vede výpravu vědců a dobrodruhů na odlehlou náhorní plošinu hluboko v amazonské džungli, aby si ověřil své tvrzení, že tam stále žijí dinosauři. První filmová adaptace románu Sira Arthura Conana Doyla o zemi, kde se stále potulují prehistoričtí tvorové. První film pojednávající o dinosaurech s úžasnými speciálními efekty od režiséra speciálních efektů King Konga, Willise O’Briena. (Film Europe)

(více)

Zajímavosti (13)

Obluda z 20,000 sáhů (1953)

  • Profesor Tom Nesbitt (Cecil Kellaway) a Lee Hunter (Paula Raymond) si pri identifikácii monštra prezerajú rôzne fotografie dinosaurov. Väčšina z nich bola dielom renomovaného odborníka na stvárnenie prehistorických zvierat, Charlesa R. Knighta. Jeho kresby a maľby vo veľkej miere formovali predstavy verejnosti prvej polovici 20. storočia o prehistorickom svete zvierat. Filmy ako The Lost World (1925), King Kong (1933) alebo Fantasia (1940) boli priamo inšpirované jeho dielami, rovnako ako väčšina prehistorických kreatúr, ktoré oživil geniálny Ray Harryhausen, vrátane vymysleného Rhedosaura z tohto filmu. (beso74)

King Kong (1933)

  • King Kong vznikl jako reakce na úspěch tehdy velmi oblíbených šestákových románů (jako byly Doyleův Ztracený svět / The Lost World či Burroughsova Caprona - Ztracená země / The Land That Time Forgot) a adaptace právě Ztraceného světa z roku 1925. Na většině technických záležitostí a efektů u tohoto filmu dělali stejní lidé jako později u King Konga. (DaViD´82)

King Kong (1933)

  • Krom scény v jámě (viz výše) se do finálního sestřihu nedostaly i jiné scény. Jsou to například: Kongův souboj se třemi triceraptori (částečně natočen), dinosaurus ve vodě a jeho brutálnější zabití tří námořníků (upraveno), Styracosaurus nahánějící členy výpravy džunglí (natočeno, vystřiženo), delší verze scény útěku a následného úprku z Kongova doupěte (natočeno, vystřiženo), Kong v hotelu kde se hraje partička pokeru (pravděpodobně natočeno, ale vystřiženo z důvodu přílišné podobnosti s jednou ze scén ze Ztraceného světa z roku 1925), podrobnější záběry na Kongův pád z vrcholku Empire State Building (pokusně natočeno, ale vypadalo to příliš nevěrohodně) a mnohé další. (DaViD´82)

Reklama

Reklama