Reklama

Reklama

Tajemství Ocelového města

  • Velká Británie The Secret of Steel City
Československo, 1978, 85 min

Režie:

Ludvík Ráža

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Jan Němeček

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Martin Růžek, Josef Vinklář, Petr Kostka, Jan Potměšil, Taťjana Medvecká, Tomáš Holý, Josef Somr, Petr Čepek, Vilém Besser, Bořivoj Navrátil (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Janus, zakladatel Ocelového města (J. Vinklář), chce kvůli nerostnému bohatství napadnout sousední Fortunu. Když doktor Sarrasin (M. Růžek) obyvatele Fortuny varuje, nikdo mu nevěří. A tak vyšle do Ocelového města svého zetě, inženýra Marcela Zodiaka (J. Hanzlík). Má se tam setkat se spojkou, inženýrem Garmonem, který pracuje pro Fortunu jako vyzvědač. Bohužel ale netuší, že Garmona zatkli a jeho syna Viktora (J. Potměšil) uvrhli do izolace. Marcel se s Viktorem setká a s jeho pomocí začíná boj za záchranu Fortuny a jejích obyvatel… Spisovatel Jules Verne napsal příběh, v němž působivě zobrazil hrozbu zneužití zkázonosné zbraně. Volně na motivy jeho románu vznikla televizní adaptace pod názvem Tajemství Ocelového města. Autorem scénáře byl Ondřej Vogeltanz, režie se ujal v roce 1978 Ludvík Ráža. (Česká televize)

(více)

Recenze (205)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mám velkou slabost pro podobné filmy laděné do výtvarné podoby, kterou vtiskl Zeman do svých adaptací Julea Verna a vytvořil z nich nezapomenutelná díla. Bohužel Ludvík Ráža není Karel Zeman a Tajemství si zaslouží slabší 4*. Herecké obsazení je dost kvalitní a je jen škoda, že režisér nezariskoval trochu víc a neinspiroval se ještě více svým o dost lepším konkurentem. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Steampunk, ako sa patrí. Verneho od detstva slepo zbožňujem a prečítal som väčšinu jeho románov (ktoré nazerajú na svet z vysokej výstavnej police v mojej izbe), mnohé opakovane - a práve medzi ne sa radí aj Oceľové mesto, ktoré využíva klasické motívy Verneho tvorby ako strach zo zneužitia pokrokových technológií na vojenské účely či oslava človeka ako tvora vynaliezavého. Rážova adaptácia je stručná a relatívne skratkovitá, zároveň jej však chýba len minimum a vďaka primeranej dĺžke ani na chvíľu nepoľavuje z dynamického tempa a strháva diváka do víru pokusov, objavov, špionáže a spiknutí, ktorý nedáva vydýchnuť a rúti sa priamo do očakávaného finále. Technickej stránke by sa dalo vytknúť mnohé, ale na to, že sa jedná o české sci-fi z konca 70.-tych rokov, som spokojný. Obsadenie snáď neobsahuje žiaden slabší článok reťazca a premeny identít Jaromíra Hanzlíka sú perfektné a zatieňujú aj inak rovnako skvelého Martina Růžeka a Jozefa Vinkláře. Mohlo to byť lepšie, ale aj takto je to výborné. 80% ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Navzdory mnoha oslavným hodnocením zde, velké zklamání. Film se od předlohy odchyluje natolik, že je nutné mluvit o pouhé volné inspiraci, nikoli adaptaci Verneova románu. Chápu, že bylo nutné se vejít do nikterak dlouhé stopáže, chápu i to, že se mnohé natočit jednoduše nedalo, přesto jsem přesvědčen, že nevěrnost předloze ve v tomto případě chybou a z románu zůstalo příliš málo. Na rozdíl od mnoha jiných si také myslím, že Zeman s jeho triky a kulisami ve stylu ilustrací Léona Benetta by to pojal zajímavěji a lépe. Velkolepost Schultzova (nikoli Janusova, jen tak na okraj poznamenáno) města ve filmu zcela mizí, přísnou organizovanost nahrazuje podivný šlendrián, vědeckofantastično morální podtext, ne že by nebyl už u Verna, ovšem je tam i opojení technikou a moderností, které u Ráže naprosto chybí a mění se v podivnou starosvětskou antikvovanost... Celkový dojem: 65% ()

MIMI.kry 

všechny recenze uživatele

Film s neopakovatelnou, sugestivní atmosférou totalitního, šedého průmyslového města. Zvláštní poetika s tajemnou náladou. Dávali ho za mého dětství několikrát do roka v televizi. Dodnes ho považuji za nevšední dobrodružství nejenom pro děti. Za málo peněz se odehrálo opravdu hodně dobré muziky. Když tento obrat vezmu doslovně, příběh zde navíc dobře podkresluje dobře zvolená hudba. Jeden z mála filmů, který mi přišel ještě o něco lepší než samotná předloha. Vyrovnala jsem se i s obsazením tehdy ještě dětského herce Jana Potměšila, který kdo ví proč nikdy nepatřil mezi mé oblíbence ani mezi mně sympatické herce. (Svým osobním přístupem k životu a k jeho překážkám u mě později jako člověk stoupl v ceně). Tento film mám ráda i s jeho lacinějšími dekoracemi, jako celek totiž funguje dobře a dokáže se mi dostat pod kůži. Je to dobrá práce, k níž mě napadají slova jako upřímnost a poctivý přístup k filmovému kumštu. Je to kvalitnější a silnější film než ty předražené, bezduché a brakovité kýče pro současné náctileté, které se na mladé diváky i na nás v současné době valí ze všech stran. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Klasika!!! Není fér srovnávat Rážu s Karlem Zemanem, není povinností tvůrce kopírovat styl druhého jen kvůli tradici. Ráža svojí adaptaci pojal stylově, výtvarná stránka filmu je paradní - pochmurné depresivní (kapitalistické ;) Ocelové město plné všudypřítomné tajné policie a donášejících občanů (že by nenápadná provokace?) a hrozící katastrofy nenápadně evokuje strach ze zbraní hromadného ničení. Film je kvalitně obsazený i v malých rolích, dominuje výborný Josef Vinklář i parta strašidelných "fízlů" s Čepkem, Navrátilem a Somrem. Dvojrole Hanzlíka je slušně zahraná, zvlášť díky příležitosti vidět ho i v negativní roli a slizáckého zbabělého padoucha si vystřihl dobře. Dobrý film pro děti i dospělé, pro milovníky Verna povinost. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (20)

  • Televízia BBC v roku 1980 rozdelila film na tri časti. Pre detskú televíziu ich narozprával herec a rodák z Nového Zélandu James Laurenson. (Raccoon.city)
  • Město Fortuna byly ve skutečnosti Františkovy lázně. Dále natáčení probíhalo také v Králově dvoře u Berouna, konkrétně v areálu železáren a v lokalitě někdejší dělnické kolonie na Výšinách. Natáčelo se taktéž na na zámku Rokoska. (M.B)
  • Jak je řečeno na začátku filmu, Marcel (Jaromír Hanzlík) je architekt, podle jehož projektu bylo město Fortuna postaveno. Když však dospěje do zvláštní utajené projekční dílny v Ocelovém městě, náhle je odborníkem na technické řešení velkorážního děla. (Robbi)

Reklama

Reklama