Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (187)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Už mám dost těch tupců a grázlů, co vládnou v týhle zemi. Nejdřív jsem se polekal, že sleduji další exemplář druhu populárně-historického kýče, na jejímž uhnětení se veřejnoprávní média přežvykováním některých témat vrchovatě podílí. Nikdo soudný nezpochybňuje, že období před rokem 1989 bylo temné, dokonce temnější než jiná, a jsem přesvědčen, že návrat poměrů se vším všudy by si přál málokdo z těch, kteří si pamatují, nebo jsou alespoň dobře informováni. První díl je ale jenom bluf, který na tvorbu (nejen) České televize chytře navazují (a který nedávno obdobně použil Zachariáš v Bez vědomí). To, co se věrohodně tváří jako "jarchovská" šablona ve smyslu komunisti=zlo (resp. zlo=komunisti), připravuje na koukavé zralejší a konstruktivnější zpracování teze, totiž že režim je zlý potud, pokud dokáže být kanálem zla, jehož zdroj může vytrysknout stejně v účelové interpretaci Marxe, jako Adama Smitha nebo sv. Pavla. Existují horší věci než totalita. Třeba nezřízené ambice. Mám Herce rád za to, že se skrze vypráskanou látku dokázal vyjádřit k tomu, co by nás mělo trápit dnes; ne naopak. Výprava snad až příliš temná, ale nikoliv laciná. Žánrové veletoče zábavné. Jan Cina daleko lepší, než v mnohem nejapněji angažovaném Čertím brku. Znám jeden byt v Dejvicích. Tam budeme mít klid. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Disk to tomu před necelými 4 lety dělal masivní reklamu  a i když to myslel dobře, v podstatě podobně jako ČT, možná tomu udělal medvědí službu. Protože je to úplně jiné, než jsem si myslel. A taky mám po shlédnutí pocit, že hlavní hrdina vůbec nebyl gay a byl k tomu jen donucen okolnostmi. Vzpomněl jsem si na to kvůli diskuzi o TOP10 seriálech a v klidu to může žebříček atakovat. Je to prostě skvělý. A dejte tomu šanci. Rozhodně to není uslzené gay drama o tom, jak to měli menšiny v padesátkách těžší než zbytek společnosti. Je to hodně sebevědomá našlapaná pecka o třech dílech, která jde pořád dopředu a která mi představila na české poměry 2 naprosto nevídané věci:  (nepíšu nic k ději, ale i tak dávám do spoilerů) 1) Skvělý twist, který mne dokonale nachytal, protože jsem to už tak tak chtěl kritizovat2) Dokonalého antihrdinu.  Nic z toho jsem tu dlouho neviděl. A když se to srovná s filmovými Bratry Mašíny nebo seriálovým Králem Šumavy, tak je to úplně jindy. Skvělé! 9/10 ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jestli něco stále ještě celkem umíme,pak tyhle "dobová" (rozuměj z období komunismu) dramata a ani Herec není výjimka.Bohužel je tu tentokrát dost ale,které mi nedovolí hodnotit lépe,byť po dvou dílech jsem byl přesvědčen o solidních čtyřech hvězdách.Pak totiž přišel závěrečný a suverénně nejslabší díl.Ten nejen,že prakticky kompletně zazdil většinu postav a do té doby zajímavě rozjetých linek,jen proto aby nám nabídl snad nejméně uvěřitelný pokus o útěk za hranice ever,ale hlavně ukázal naplno,že Cinova postava (Cina jinak skvělý) je vlastně extrémně jednorozměrná a plochá a ač tu nejspíš byla snaha z něj udělat tragickou a rozpolcenou figuru,v závěru z toho vyšel jako extrémní svině,se ketrou se prostě nejde ztotožnit ani jí pochopit.A nejde to udělat nejen proto,že není úplně hezké co dělal a udělal,ale také proto že nám tvůrci nedali absolutně šanci to alespoň zkusit...60% ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bebjak s Žiaranem se vytasili se špionážní podívanou z padesátých let o oportunistickém homosexuálním herci , který chtěl tak moc hrát, že se dal do služeb StB, aby přes sex diskreditoval cílové osoby. Technicky a herecky asi to nejlepší, co se v televizích na domácí půdě letos událo, ale pět hvězd nedám za pomalejší seznamovací první díl a nějak hrozně předvídatelný ten třetí, ale to vyvrcholení ve druhém díle Batěk vs Cina vs Finger tak to bylo asi to nejpůsobivější, co jsem v české tv tvorbě viděl za posledních pět ( možná ještě ta scéna běhu k vratům v Dukle 61 ). Celkově hodně zajímavý námět, skvělá temná atmosféra, dobrá kamera a solidní dobová výprava, ale hlavně začínám se utvrzovat, že Finger je asi jeden z nejlepších herců současnosti, protože to co tady předvádí .... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jeden z tech ceskych serialu, za ktere se clovek uplne nemusi stydet... Cina upoutal a v podstate to cele tahl. Neni to tak temne jako treba Vsichni dobri rodaci a dalsi klády o padesatkach, ale je to divacky privetive a ulpi v mysli. Lze doporucit. P.S.: Nejskvelejsi figura byl estebak v podani Fingera. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Seriál se natáčel v Praze, v Hudlicích (důl Gabriela), v Terezíně (pevnost) a na zámku Průhonice. (SONY_)
  • Režisér Peter Bebjak o Janu Cinovi řekl: „Jan Cina je inteligentní a velmi vnímavý herec. Nechtěli jsme pojmout jeho postavu jako hrdinu dané doby, ale takového, kterému by rozuměl současný člověk. Aby vlastně každý pochopil jeho motivaci.“ (SONY_)
  • Natáčelo se mj. v malém městě Hrochův Týnec ve východních Čechách na Chrudimsku (leží asi 11 km jihovýchodně od Pardubic). (jungewolf)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama