Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy


Barokní šálení (E01)

(epizoda)
Česko, 2020, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Barokní epochu zahájilo jen několik málo desítek let trvající období manýrismu. Dříve byl vnímán jako první fáze raného baroka, ale s odstupem času se ukázalo, že manýrismus se od baroka přece jen liší – hlavně strohostí fasád. První díl seriálu představí témata všech příštích epizod, a zároveň na jejich pozadí odvypráví příběh celé barokní epochy, od prvních manýristických staveb až k těm vrcholně barokním. Budeme obdivovat na svou dobu velmi neobvyklou stavbu loveckého zámku Humprecht a nedalekou Jičínskou lodžii, která je přes Albrechta z Valdštejna spojena se známou lodžií Valdštejnského paláce v Praze. Zavítáme do Mikulova na jižní Moravě, kde stojí jedna z nejstarších loret u nás. Kromě několika pražských barokních paláců navštívíme i honosnější šlechtická sídla, například zámek v Buchlovicích, a zajímavé kostely a kláštery, například v Plasech. Baroko však nejsou jen stavby – projdeme se pozoruhodnou zámeckou vodní zahradou v Holešově, alejemi i starými barokními cestami. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sleduju tento tvůrčí tým už pár roků velmi bedlivě a vřele bych mu doporučoval, aby už pracoval výlučně jen na svých autorských projektech a na svých scénářích. Nikdo u nás nepíše scénáře k dokumentárnímu filmu takovým způsobem, jako P. Krejčí. Krajinou domova je v tomto ohledu úplně převratné a z prvního dílu Barokního srdce Evropy jsem opatrně nadšen a nechápu, jak si to ten člověk dokáže takto prosadit. Porušuje to všechny vžitý pravidla, v celým dílu snad nezazní jeden jedinej letopočet. V seriálu o historické epoše!! Je to geniálně napsaný, přesně sestříhaný a doprovozený hudbou, kterou by si taky jinej autor jen tak nedovolil použít. Rád se dívám na něco co má svůj názor i poetiku. První díl byl mišmaš všeho dohromady tak i proto to je tak pestrý. Uvidíme jak si autor poradil s dalšíma epizodama, který jsou už jasně tematicky vymezený. Držím palce! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl tolik očekávaného seriálu o českém baroku naplnil mé očekavání. Po vizuální stránce dokonce i mé očekávání zdaleka předčil. Ty záběry jsou úchvatné, některé ohromující, jiné zase pitoreskní. Co mne ale zklamalo, tak to neustálé poletování po republice. Z Prahy se na půl minuty skočí do Mikulova, pak zase zpět tak na minutu do Prahy, hned na to jsme v Holešově a po půl minutě zase zpátky v Praze. Stejně je to i s méně známými lokacemi či samotnými zámky jako Humprecht, Plumlov atd. Čekal jsem spíše ucelený přehled jednoho místa a pak vzhůru do jiného. [109. hodnocení, 14. komentář, 83%] ()

Reklama

Mantegna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu předronováno. A nemám rád, když se plete z českého h* vna obrovský světový bič. Dobré je to také jako dokument, jak zplundrovaně vypadají české památky třicet let po revoluci. 😥😢👎🏿 Bylo by dobré konfrontovat sto nejvýznamnějších českých barokních památek i s uvedením jejich autorů - architektů, ať je vidět že na 99% z nich Češi ani nesáhli, aby bylo jasné, že je to česká kultura tak z 1%, a srovnat je se stovkou nejvýznamnějších barokních památek, Německa, Rakouska, Francie, Itálie... ať si každý v této bezprostřední konfrontaci uvědomí ten ohromný rozdíl v kvalitě staveb a architektury, ale i kvalitě oprav. Takto opět dokument skončí jako upletený český bič z totálního českého hovna, kterým se budou falešní čeští národovci chlubit ve své vylhané české bublině a dojímat se svojí světovostí. Světovostí to ano, ale světovostí jen ve své naprosté kulturní zaostalosti. O tom ovšem v dokumentu jistě nepadne ani slovo. Mezi stovkou nejvýznamnějších barokních staveb a projektů v Česku najdeme jen jednoho českého architekta a to F.M. Kaňku. Zbytek je většinou jen italský nebo německý um. O tom ale Čechům neříkejte nic, možná by jim potom pak došlo, že jsou jen zaostalá, nekulturní hovada, která jsou mistry světa jen v kradení a plundrování, rozhodně ne v tvoření krásy. Čech a estetika se vzájemně zcela vylučují. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Líbilo se mi to moc. Mimo příjemný hudební podkres a dobře vybranou dvojici vypravěčů, je první část dokumentu plná nádherných záběrů mnoha koutů naší země. První díl ve mně rozhodně vyvolal pocit, že chci vědět o baroku na našem území daleko víc a že chci rozhodně hodně míst navštívit. A to je přece jeho účel. Zároveň připomenul místa, kde už jsem byla a pokud se nemýlím, tak tam byly i záběry z našeho zámeckého parku. Doufám, že to nebylo vše. :-) Co bych vytkla je to, že jsem kolikrát nevěděla, na co koukám a to mi přijde jako škoda. 4,5* ()

GrooteLulu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ta krása se nedá slovy vyjádřit. Nádherné záběry z dronu teprve až v dnešní době dokážou uhranout mé oči tak, jak to doposud baroko nezvládlo, pokud jsem jenom kolem něho procházel a otáčel hlavu za tou krásou všemy směry až mě z toho bolel krk. Komentáře se poslouchají tak sladce, jako pohlazení od Santiniho. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama