Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (85)

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Neposadím se na zadek z kriminálky, která bude zcela jistě artová protože: a) je dlouhá - asi tak dvojnásobně; b) je nudná c) ponurá a většinu času je zataženo d) herci vypadají jako vaši sousedé, se kterými byste na dovolenou určitě nejeli Suma sumárum nuda a šeď. Asi vás zaujme, že jde o zneužívání dětí a to už je silná káva. Celou tu zoufalou snahu udržet děj korunuje poslední díl, který je naopak akční až běda. Se všemi nešvary Hollywoodu. Hlavní padouch hlavní hrdinku nezabije, aby mu později mohla komplikovat život. Najednou se vynořují zachránci. Když náhle obživnuvší hrdinka majzne padoucha kdoví odkud vytáhnutým hasákem, samozřejmě ho nedobije, ale potácí se pryč. No a potom nastává vrchol stupidity, kdy se navzájem vraždí padouch s hrdinčiným kolegou, který přispěchal na pomoc. Ona úplně dobitá ho ale nakonec vytáhne z moře, kde se několik minut topil, ale nebojte - happy end se koná. Tak za ten poslední díl jsem to musel stáhnout na jednu hvězdu, protože to co má dvě bych si teoreticky někdy i pustil. Tohle proboha ne. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

a) Zelenohnědé tlumené barvy severských krimi? Zapomeň. Přítmí se střídá s temnotou. Dle seriálu žijí Islanďané prakticky bez světla. Musí mít kočičí zrak. ...b) Je třeba unést zdlouhavost. Není to naštěstí tupá pomalost ani natahování slabého scénáře do stopáže osmi epizod. Jen když něco hledají v potemnělém archívu, můžu si být jitý, že otočí velmi mnoho stran... ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

seveřani umí i lépe a třeba pátý díl byl vyloženě na přesdržku,ale jako celek jsou Valhalla murders solidní a bez větších problémů zabaví.Osobně bych se každopádně obešel bez vedlejších linií - policistka a její nikam nevedoucí linka se synem,policista a jeho family/daddy issues - protože to je dnes prakticky v každé podobné kriminálce a tady to bylo chvílemi spíš otravné.Chápu,že je to snaha o to ty postavy polidštit,ale proč musí být všichni policajti na severu poloviční trosky s temnou minulostí/přítomností a nemůže mezi nimi být alespoň jeden s normálním životem mi úplně hlava nebere...70% ()

Mufuck 

všechny recenze uživatele

Velice vydařená kriminální série. Je to opravdu o vkusu, i na zdejších komentářích je to patrné. A o tom to vlastně v konečném důsledku je - každému sedne něco jiného. Mě osobně pomalejší tempo vyprávění a "jednodušší" dějová zápletka vlastně nevadí, když je to vyváženo hudbou a atmosférou seriálu jako takovou. A že ji Island sakra má. Několikrát mě při sledování napadlo, jak je možné, že země srovnatelná co se týče počtu obyvatel s Brnem, je o tolik napřed v krimi jako takovém oproti naší krajině. No srovnejte si to s naší tvorbou v daném žánru a musí Vám vyjít pouze a jenom to, že nás seveřané rozsekali. Uvěřitelní hlavní protagonisté hrající tak, že emoce daných aktérů a postup ve vyšetřování vypadá oproti nějaké spařené kriminálce Anděl jako mistrovské dílo. Příběh, který se odvíjí, vypadá prostě v rámci možností velice reálně, i zápletka je "tak akorát". Viděl jsem několik severských krimi seriálů a tento je rozhodně v popředí. Za mě jistota čtyř hvězd a díky lehce otevřenému konci tajná tužba o druhé sérii. ()

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ nečakáte prílišnú originalitu, ale „len“ klasickú poctivú severskú kriminálku, tak vás táto miniséria určite poteší. Našlo by sa niekoľko chybičiek (najviac, že nedali na poriadok Arnarov vzťah so sestrou), ale v konečnom dôsledku to bolo napínavé až do konca. A to som si myslel v 6. časti, že hlavný krivák je jasný. Ale myslel som si zle. Nemôžem sa zbaviť dojmu, že v mnohom sa tvorcovia inšpirovali od krajanov pri prvých dvoch sériách Trapped - predstaviteľka Katy sa objavila aj v prvých dvoch sériách tohto seriálu (samozrejme, že nielen ona) - a v niečom aj od dnes už klasiky žánru Bron (a možno to len robí blond hriva hlavnej predstaviteľky a kolega z iného severského štátu). Príbeh bol zaujímavo vyskladaný, okrem hlavnej dejovej linky bavili aj traumy hlavných vyšetrovateľov. Hudbu k tomuto seriálu robil ten istý Benediktsson, čo aj vo výbornom filme Malmhaus. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (5)

  • Celý seriál je natočen v islandštině, ale objevuje se zde němčina i angličitna. (Quentin10)
  • Vraždy ve Valhalle jsou zjevně založeny na skutečných událostech. Ve 40. letech 20. století na Islandu došlo v Dětském domově chlapců ke zneužívání mladistvých. (Quentin10)

Reklama

Reklama