Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román Nathanaela Westa o hollywoodské dekadenci na konci 30. let je brilantním filmovým dílem. Film je hluboce pronikavým a silným vizuálním dílem s téměř nadčasovou vizí. Režisér John Schlesinger (Půlnoční kovboj, Maratónec) bravurně vytvořil sondu do světa platinových blondýnek, kohoutích zápasů, opojení, a ve finále i zničených snů. Po celou dobu film s divákem lavíruje na hranici sexuálního a fyzického nebezpečí, které nakonec propuká v šokujícím vyvrcholení. Film byl nominován na dva Oscary - Burgess Meredith jako Nejlepší herec ve vedlejší roli a Conrad Hall za Nejlepší kameru (1975). (Magic Box)

(více)

Recenze (112)

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý film, ze kterého úplně čpí ta povrchnost a falešnost Hollywoodu 50. let. Skvělý výkon předvádí zejména William Atherton, herec známý spíše z vedlejších rolí si zde střihnul hlavní a zhostil se toho jedna báseň. Spíš než o nějaký souvislý příběh je to opět taková exkurze do té konkrétní doby a místa, jako znám třeba ze Sladkého Života. Závěr je exkluzivní, to se tu dočtete ve všech komentářích. Nezbývá než potvrdit ! ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem moc otrlá a pár filmů z prostředí holywoodu jsem viděla, takže tento film, který ve své době způsobil celkem poprask, pro mě byl nuda u ukousání. Jenom zvědavost mi bránila to vzdát, ale ke konci už jsem přeskakovala, až konečně onen kýžený závěr, o jehož zběsilosti jsem slýchala už jako dítě. Aha, tak "jenom" davová psychoza z rozjitřených smyslů, dlouhodobě týraných životem na pokraji bídy a snů. Ne, ani ten závěr už nedokázal vyrobit zimomravky - když člověk sleduje chování davu napříč dějinami, je to jen a jenom smutná podívaná, žádná tragická extáze se nekoná. Film je starý, takže je pomalý, složený z rozličných často ani ne moc nápaditých scének a po mnoha z nich jsem si říkala, pročpak asi vůbec v tom filmu jsou. Chápu, že před lety byl Den kobylek trhák, ale dnes je dnes a dnes je to NUDA. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Nebyť záverečnej štvrťhodinky, ani neviem, že sledujem nejakú drámu. Pretože dovtedy sa jedná o neopätovanú lovestory s množstvom postáv - s trochu ohyzdnou a veľmi povrchnou pipkou, jej otcom alkoholikom, zažínajúcim filmovým výtvarníkom, sociálne nevyvinutým podivínom (inak skvelo zahraným Donaldom Sutherlandom) a ešte s mnohými vedľašími postavami, ktoré dotvárajú kolorit dekadentného hollywoodskeho mestečka plného rôznych hochštaplerov. Záver s hromadnou panikou a mrtvými akoby ani nebol súčasťou tohoto filmu. Ruku na srdce, komu padlo dobre, keď Sutherland alias Homer Simpson začal skákať po tej karikatúre dieťaťa (ani neviem, či to bolo dievča alebo chlapec)? Bohužiaľ, tento dlhočižný film je bez jedinej sympatickej postavy a mňa pri tých mnohých zábavách, večierkoch a rôznych výstrelkoch nudil. ()

JanPancir 

všechny recenze uživatele

Film je asi mimo moje chápání. No konci dějový zvrat jsem nějak nepobral. Film mě ničím neoslovil. zazmínku všek stojí perfektní herecký výkon Donald Sutherland, proto dávám dvě hvězdy. /// Střih po 8 letech jsem film viděl znova a zvedám o jednu hvězdu. Třeba za dalších 8 let a pak za 16 let se to dostane i na pět hvězd. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Faleš a přetvářka, laciné hollywoodské pozlátko... Za vší tou pompou a elegancí je jen obyčejný malý člověk, ten nejkrvelačnější tvor na Zemi. Myslím, že se tvůrci až moc rozmáchli, zbytečně to vzali moc zeširoka a pak to horko těžko udrželi pohromadě. Nakonec se jim to tedy nerozpadlo, ale mohlo to být jistě lepší. Herecký výkon Donalda Sutherlanda patří k tomu nejlepšímu v jeho kariéře. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (9)

  • Betty Field byla původně obsazena jako Velká Sestra, ale zemřela před začátkem natáčení a nahradila ji Geraldine Page. (Kulmon)
  • Postava Dicka Powella je ve filmu ztvárněna jeho synem Dickem Powellem Jr. (Kulmon)
  • Ačkoliv je Donald Sutherland uveden jako hlavní postava, ve filmu se objeví až po 42 minutách. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama