Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Jakmile ji spatřil, věděl, že je jedinou láskou jeho života. Nedostupnou, zakázanou, věčnou… Richard Chamberlain v roli ctižádostivého kněze ve slavné americké minisérii podle stejnojmenného románu Colleen McCulloughové. (Česká televize)

Recenze (96)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mezi televizní romantikou se Ptáci v trní vyjímají jako diamant v kupě hnoje. Bohužel časem v trní poněkud uváznou a díl od dílu je scénáristická bezradnost znatelnější, ale herci dokáží mnohý nedostatek zamaskovat a zejména dík Chamberlainovi, který jako Ralph de Bricassart dá skoro zapomenout i na Aramise, člověk zapomene namítat, že předloha Colleen McCuloughové není jen sladkobolnou romancí přeskakující z australského venkova do vatikánských chodeb. ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Hodnocení mě docela zarazilo. Kniha je považována za jednu z nejlepších rodinných ság a pro mne je toto i nejlepší televizní minisérie. Příběh rodiny Clearyových, kterým se do života připlete jeden ambiciozní kněz. Možná právě proto, že Chamberlain v mládí skrýval svou homosexualitu, dovedl tak dobře zahrát kněze, který tají svou lásku k Maggie. Všechno krásně dokresleno Manciniho melancholickou melodií. ()

Reklama

Eratashi 

všechny recenze uživatele

Ač jsem to viděla jako malinká, tak si na tento seriál vzpomínám na velmi povedený, jako o nenaplněné touze po lásce lidské v křesubití s láskou k Bohu. V pubertě jsem to viděla podruhé...tak ta láska k Bohu zase nebyla tak veliká jak jsem se původně domnívala, ale spíš šlo o ambiciozní tah, kdy ta ježibaba stará věděla o jeho životním cíli, tedy jenom mu v tom pomohla, rozhodnutí bylo čistě jeho, no a ta mladá holčička tedy byla zamilovaná do jedinýho chlapa širokodaleko, nedá se jí divit, Richard Chamberlain měl svoje kouzlo. Pamatuji si pouze na jednu "silnou" scénu. Meggie ke Clearymu: "Otče, já umírám..." Cleary: "Ne, to jenom krvácíš." X_X xD (vtipný komentář Gilmour93) ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Ptáci v trní jsou poněkud sladkobolně točeny. A zdůrazňuji točeny, protože původní knižní předloha Colleen McCullough má sice typické atributy romantického románu, ale ve spoustě věcí je zcela objektivní a dotýká se skutečného života obyvatel Austrálie, kteří hospodařili na farmách a obrovských plochách zemědělské půdy. A jejich denním chlebem byla drsnost a práce do úmoru. A právě v tomhle je obrovský nedostatek seriálu - bere si z knihy jen to hlavní - romantickou linku a odstřihává hlubší líčení obyčejného života a celou plejádu sourozenců Meggie (počínaje nejmladšími sourozenci - dvojčaty - skrze niž - jakožto povinné brance - byla vystižena nálada Australanů v době druhé světové války), atd. Bohužel to ubírá seriálu na důvěryhodnosti a celkové reálnosti. A možná právě proto, že romantická linka není ničím odlehčena jeví se poněkud rozvlekle. Ač seriál co do kvality má, do dnes již kultovní románové předlohy, hodně daleko a podává poněkud zkreslený pohled, přesto je důstojnou adaptací a může se pochlubit vynikajícími hereckými výkony. 70% ()

sendisis 

všechny recenze uživatele

Romantický seriál, který je víc než obyčejným seriálem díky skvělé knižní předloze, která ovšem předčí všechny díly tohoto seriálu. Dramatické osudy rodiny Clearyových tří generací mluví o nenaplněné lásce, neštěstí, zklamání, nenávisti... vše, co správný seriál má mít. Škoda jen, že filmový scénář se částečně odchyluje od knižní předlohy, chybí návrat Franka, Jims a Patsy atd. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (8)

  • Autorka předlohy Colleen Mc Culloughová (1937) podobné téma zpracovala i ve svém románu Ve stínu zlaté hory (2003). (triatlet)
  • Představitelka Meggie (Rachel Ward) a její filmový manžel Luke O´ Neill (Bryan Brown) jsou manželé i ve skutečnosti. (triatlet)

Reklama

Reklama