Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Tak já děkuji za toto kulturní obohacení, které jsem si filmově užil ač mě to místy dost iritovalo. Filmařsky krásná práce, to se musí nechat. Každopádně nechápu, jak někdo tuto mírumilovnou ideologii, tedy pardon náboženství nechce tady u nás v Evropě. Dyť ti inženýři a jaderní fyzici a doktoři jsou velice přizpůsobiví a mají nás nevěřící psy v oblibě a můžou nám toho dost nabídnout. Třeba takovou bombu, či pár bodných ran do žeber. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevídané po mnoho stránkách. Civilní, přesné, vyvolávající pocity nasrání, bezmoci. I když je minimálně akční, dokáže být napínavé jako punčochy moji mladé. Po zhlédnutí máte chuť všechny Daeš magory zabalit do koberce, kde se modlej a nechat je od rána do večera bičovat a m***t bandou nadrženejch teplej velko***ákovitejch černochů, dokud jim ty sračky dočista ne********j z jejich extremisticko-muslimskejch p***lí... Za mě seriál roku. Hodně přes 90% ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Bombová miniséria – doslovne. Miestami mi chýbal pohľad na neortodoxné jadro moslimov, ktoré islam netlačí do extrémov, ale rozumiem, že na to počas osem epziód nebol veľmi čas. V žiadnej časti neabsentovalo poriadne napätie a každú jednu som si mimoriadne užil. Ak si odmyslím nelogické správanie niektorých postáv, ktoré sa pomerne ľahko nechali sfanatizovať, nemám Kalifátu príliš čo vytknúť. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Integrace bez legrace. Mrazivý ponor nejen do myslí slepou vírou postižených mimoňů, ale i hrubý náčrtek obecného pokrytectví moci, která nemusí být definována žádným božstvem, ale která se neštítí vlastně vůbec ničeho.  Podvádět, lhát, přetvařovat se, znásilňovat, vraždit, nedodržovat vlastní po ostatních vynucovaná pravidla, vše je povoleno a mantinelem je pouze to, do jaké míry je ta moc, kterou oplývám, neomezená strachem z následků.  V žádném případě však Chalífát (naštěstí) neukazuje černobílý svět, kde se zrno od plev dá oddělit jedním úderem cepu. Třeba postupná proměna pomýleného manžela syrské matky je toho jasnou a uvěřitelnou ukázkou.  Přesto se tu a bez omluv  (opět naštěstí) objevuje i čiročiré zlo v podobě mladého náhončího ISIS, jehož odpornost je až děsivá, leč stejně uvěřitelná.  Chálífát je prostě upřímným zpravodajem, kde se na první pohled střetávají vzájemně neslučitelné postoje a přístupy, ale hned na ten druhý pohled za tím vším možná (někteří) uvidíte člověka a třeba si i položíte otázku: Co to znamená?  A to je možná krůček na naší cestě k  (sebe)poznání, tím druhým  bude odpověď.   Pět zamyšlených. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem ošiaľu ohľadom tohto seriálu. Pripomína mi to nadhodnotenie Černobyľu, ktorý som si pozrel dvakrát a furt som sa v ňom nenašiel. Dobre, takže Netflix nám teraz dal maličkú sondu do moslimských rodín, ako si spolunažívajú, mnohí z nich fanaticky bijú svoje čelá o dlážku, len aby sa zapáčili svojmu Bohu, a niektorí sa z umiernených tak zradikalizujú, že sú ochotní zabíjať. To ale nie je nič nové, ani prekvapivé a navyše je Kalifát podľa mňa dejovo aj predvídateľný. Celé to bolo len o tom, aby sme si v závere tipli, urobí to alebo to neurobí? Uznávam, že posledná časť stála za to, bola špičková so strhujúcim záverom, ale kľudne stačilo natočiť jeden celý film, osem častí to zbytočne naťahovalo. Ak ide o posolstvo, že sa máme spamätať, tak to si myslím, že už je neskoro. Vo Švédsku je najžiadanejším cudzím jazykom na základných školách paradoxne švédčina, pretože deti už arabsky vedia. Tak ako chcete zabrániť nárastu radikalizácie spoločnosti a smerovanie k islamizácii, keď ste si z nich už urobili občanov? Tento seriál na niečo poukazuje, avšak už päť minút po dvanástej. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Na začátku epizody zazní píseň „Din Soldat“ od Albina Johnséna a Kristiny Amparo a ve 29. minutě píseň „Mahma Ti' Ool“ od Marca Ferrariho, Matta Hirta & Heshama Mohameda Abeda. (Duoscop)
  • V epizodě je zmíněn teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži. Došlo k němu 7. ledna 2015 a vyžádal si 12 mrtvých a 10 zraněných. Důvodem útoku bylo zveřejnění karikatury proroka Mohameda. (Duoscop)
  • Příběh je založen na skutečném případu tzv. Bethnal Green tria. Tři britské spolužačky se ve škole setkaly s náboráři džihádu a v únoru 2015 utekly z domova, aby se připojily k Islámskému státu. (MIMI.kry)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama