Reklama

Reklama

Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga

  • USA Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Z islandského městečka až do finále Eurovize... Je rok 1974 a malý Lars Erickssong v nedávné době přišel o matku a odměřený otec (P. Brosnan) chlapci moc podpory neposkytuje. Když se ale u nich doma schází přátelé, aby sledovali finále Eurovize, kde soutěží také skupina ABBA, Lars při jejím hitu Waterloo nečekaně ožije. Vezme si pak do hlavy, že v Eurovizi zvítězí a tohoto snu se Lars (W. Ferrell) drží i dnes, společně se stejně potrhlou kamarádkou z dětství Sigrit (R. McAdamsová). Vystupují jako popové duo Fire Saga, ale bez větších úspěchů zpívají pouze v jejich rodném malém rybářském městečku Húsavíku. V tu dobu se pořádá výběr soutěžících do Eurovize za Island a prezident tamní televize má o výběru kandidáta jasno. Na papíře však podle regulí musí být kandidátů dvanáct, a při zcela náhodném losování soutěžících do počtu, se na listině objeví také Fire Saga. Když během nominace dojde na jejich číslo, stane se z něj kvůli Larsovi jedna velká fraška a oba pak zdrceně na molu pozorují luxusní loď, na níž se baví ostatní soutěžící. Strašlivé neštěstí na lodi způsobí, že jediným kandidátem do Eurovize za Island zůstane Fire Saga… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (356)

Radko 

všechny recenze uživatele

Iste Eurovízia nie je súťaž. Len akási prečudesná producentská prehliadka aktuálnych popových produktov, ktoré znejú jeden ako druhý cez dôsledne vopred prefiltrovaný kopírovací stroj. Osobne pre mňa ostávajú záhadou masy divákov lepiacich sa na toto popové mucholapkové hovno. Na druhej strane - niet sa čomu diviť. Takto si európska hippie generácia, prežívajúca búrlivú mladosť do začiatku 70. rokov, vychovala svojich nasledovníkov. Dnes post hipíci (=vážení podnikatelia a jupíci) žnú plody vlastnej výchovy v podobe veľmi často pochybného umeleckého vkusu ich potomkov. Ale toto všetko je len anti konzumný a antipopový blábol. Späť k filmu: výnimočne odhodím predsudky a zdôvodním maximálne hodnotenie. Nech je príbeh akokoľvek vykalkulovano naivný, mňa osud večného smoliara, odvrhovaného otcom a vysmievaného komunitou, roky čakajúceho aspoň na kúlilinček šťastia, dojal. Aj preto, že hoci mohol zabojovať o slávu, zabojoval o istotu návratu do krásneho kúska zeme, kde vyrastal. Aj preto, že hoci celý život lúzer, v správnej chvíli zabojoval o lásku. Roky blízkej a predsa vzdialenej vyvolenej. A ešte: ak ma nejaké mesto pri pobyte na Islande zaujalo, tak to bol práve Húsavík. Tam sa odohráva značná časť filmu, jemu je venovaný i finálny eurovízny song.  Žije tam necelých dva a pol tisícky ľudí (čo je u nás väčšia dedina). Neinklinujem k vidieckemu životu. A predsa keď som prechádzal húsavíckou prírodou a ulicami: chcel som tam ostať. Bývať. Miesto, kde som prvý raz videl naživo veľryby. A tiež kolónie islandských aliek - mníšikov - papušalkov. Jednoducho som si predstavil, že si tam otvorím hot-dogáreň pre turistov a budem im tam predávať tie najlepšie ovčie (a baranie) hot-dogy na Islande. No a toto je film zasvätený Húsavíku. Na konci som plakal ako malé decko. Mňa to naozaj dojalo. A veľmi. Takže päť bez zaváhania. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To už fakt na komédiu stačí jeden ošúchaný vtip? Ale čo by som čakal od Ferrella, humoristu-extrémistu. Ten človek má tendenciu preháňať, lenže málokedy mu to aj naozaj vyjde. Celé sa to nakoniec aj tak pretavilo na prezentáciu skutočných aj umelých hviezd typu Lovato, Rybak či úchyl Wurst. Takisto nechápem, prečo sa tu objavila Rachel McAdams. Došli jej peniaze? Ale prekvapiť ma v tomto zmätenom svete už nemôže nič, keďže som sa práve dnes dozvedel, že klasická hudba je vraj rasistická... ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Náhodou docela příjemnej a na pohodu feel good filmeček. Netflix konečně zase po nějaké době vyprodukoval něco nadprůměrného. Zákulisí Eurovize jakož to prostředku k rychle nabité slávě mám zmapované slušně a nepohoršuje mě to. Přidat ještě víc vtipných situací, tak bych šel i na 4*, takhle dávám nakonec 65% ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Eurovizi jsem párkrát viděla a považuju to za dost obskurní záležitost, takže dělat si z toho srandu mi nepřijde moc těžký. To nemění nic na tom, že tenhle film je sice naprostá hovadina, ale já se u toho opravdu bavila. Nejpovedenější je postava soutěžícího z Ruska. Nejsi gay? Ne, já jsem Rus. V Rusku žádní gayové nejsou. A výběr písniček krásně odráží, co v téhle divné soutěži frčí. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem neměl ani potuchy, ale díky Pam Rabbit v rozhovoru jsem tohle zaregistroval a rozhodně jsem nečekal, že půjde o tak skvělý kousek. Will Ferrel je moje srdcovka, dokonalá Rachel McAdams se tady taky neztratí a kdyby mi někdo řekl, že takhle nevýrazná rodinná komedie bude tak super, nevěřil bych. Už celkový námět, kdy Island vysílá do Eurovize svou nejbídnější dvojku poté, co všichni ostatní "lepší" soutěžící zemřou při výbuchu lodě, je výborný a že pak i nadále tedy je na co koukat. Ferrel a McAdams jsou dokonalá dvojka, jejich chemie je příjemná a koukat na dva islandské vidláky je prostě prdel, dočkáme se nespočtu scén s TRAPNÝM humorem, pěkně tak, jak to Ferrel rád (skřítci jsou totální top!!) a jednoduše film prostě baví. Dokonalou třešničkou je pak samotné finále, které dokáže pohladit po duši a u kterého jsem vnitřně i já jásal, a to je na takovou ptákovinu rozhodně úspěch. Trochu mě osobně mrzí, že prostřední třetina trochu sešlápne z plynu na zábavě a jede spíše dramatickou cestou, nicméně v závěru se to opět napraví a až do samotného vystoupení ve finále je to opět dokonalé. Objektivně 3*, ale tady musím hvězdu přidat, jelikož Ferrel je prostě bůh a už jen fakt, že si prosadil svůj scénář s totálně ujetým humorem, natáhl do něj Rachel a udělali takhle příjemnou rodinnou trendy komedii, si prostě zaslouží potlesk. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (29)

  • Herec Hannes Óli Ágústsson (Olaf) bol hovorcom islandskej poroty počas skutočného veľkého finále Eurovision Song Contest Rotterdam 2021. Namiesto pridelenia 12 bodov zúčastnenej krajine dal body pesničke „Ja Ja Ding Dong“. (belinko)
  • Alexander Lemtov (Dan Stevens) v jednej scéne filmu prenesie, že nikto nemá rád Spojené kráľovstvo a preto nedostanú žiadny bod. Pravdou je, že v nasledujúci ročník Eurovízie skončilo Spojené kráľovstvo naozaj na poslednom mieste bez jediného bodu. (belinko)
  • Když Will Ferrell oslovil Demi Lovato, aby ztvárnila postavu Katiany Lindsdottir, nebyl si jistý, zda zpěvačka roli přijme. Dokonce se jí i dvakrát ptal, jestli četla scénář a nevadí jí, co se s Katianou stane. Demi ale řekla, že se jí nápad moc líbil a právě proto roli přijala. (ClaireWhite)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama