Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Vítr si nechal tichej smích, barevní ptáci ve větvích, co to má společnýho s láskou…“ Kdo by si nevzpomněl na nádherný titulní song – Verunčinu píseň lásky – z kouzelné pohádky Jak si zasloužit princeznu, kterou natočil podle předlohy „Šternberk“ Boženy Němcové režisér J. Schmidt... Teď už si ale pojďme vyprávět o třech synech rybářových, zrozených z obřích vajec. Ten nejmladší, Miroslav (P. Řezníček), má i nejlaskavější a nejsoucitnější srdce. To on si vybere toho nejubožejšího koníčka, on zachrání život sokolu, rybě, a nakonec i samotnému králi (J. Dulava, kterého uvidíme ve filmu v dvojroli také jako černokněžníka). A je to právě Miroslav, kdo má přivést králi ztracenou nevěstu – princeznu Verunku (L. Jelínková). Bude ale potřebovat mnoho sil a hodně lásky, než si své štěstí zaslouží… (Česká televize)

(více)

Recenze (142)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Snaha nevyšla a vznikla tak opět povrchní a herecky toporná slátanina. Princezna vypadá spíše jako modelka, dejme tomu. Ústřední píseń, která mnohé tolik nadchla, nepatří, bohužel, do pohádky, ale do muzikálu. Příběh doprovázející kytarová country-hudba také zrovna pohádkovou atmosféru nevyvolává. Další nepovedený pokus o klasickou pohádku v době počátku totálního rozkladu a úpadku naší kinematografie. ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Hej, lidi, vy nemáte rádi pohádky! Já osobně tuhle považuji za jednu z nejlepších. Ta písnička není to jediné, co je na té pohádce úžasné. Je to spletité a napínavé. Všichni jsme byli děti a pro mě jako pro dítě se to v porovnání s většinou ostatních pohádek jevilo jako úplná romantická dobrodružná fantasy. +teď jsem tu pohádku zas po nějaké době viděla a mám pocit, že se mi hned tak neokouká. A ta hudba je geniální. ()

Reklama

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější současná pohádka! Všechno se mi na tom líbí. Je to takové hezké, milé a vůbec, když to porovnám s těma příšernostma co se točí teď a tváří se to jako pohádky, Jak si zasloužit princeznu by mělo mít ještě hvězdu navíc. Tak! A navíc tak moc hezkou hudbu jsem v pohádce ještě neslyšela... ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Pohádka nám hezky demonstruje, jak dopadne mladý (no, už moc ne) muž, který příliš dlouho poslouchá maminku, případně chůvu. Ušlechtilá princezna dokladuje věrnou a obětavou lásku, zatímco její milý se hned při nejbližší příležitosti nechá obluzovat krejčovskými dcerkami. Eštěže bílý kůň zasáhl a černý pes to neviděl, pak by se ten prkenný pán v černém nemusel své vyvolené vzdávat tak snadno. Těžko přetěžko také vybírat, kdo zde hrál hůř, i když Dulava má díky dvojroli jistý náskok. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Z vajec, která sebral rybář z obřího hnízda (ano, rybář, ne čihař) se vylíhli tři mladíci oblečení v plátěných hazukách (ne, že bych myslela, že měli nějaké zajímavé fyzické anomálie, jen poukazuji na to, že ptáčata bývají holá). Pak se chytrý, silný a hodný bratr dají na krádež koní. V našich krajích stáda mustangů skutečně nejsou, ale hodný si ulovil jen takového chcípáčka koníka (ne, nevím, v čem byl ten kůň horší, než ostatní). Hodný bratr, který se první třetinu pohádky jmenoval podle vlastního tvrzení Jaroslav, potom záhadně Miroslav zachránil rybu, ptáka a unylého krále, což mu v prvních dvou případech přineslo příslib pomoci v případě problémů, v posledním případě to přineslo ty problémy, aby byl důvod zvířecích služeb využít. Král čeká, až mu někdo najde jeho už rok ztracenou nevěstu. Nečekané, kdo se toho asi tak ujme? No ano, Miroslav (nebo přeci jen Jaroslav?) Pak následuje pomoc zvířátek, sourozenecké tahanice, typicky pohádkový pokus o vraždu, trest za spáchané hříchy a ... pak už si konečně někdo zaslouží i tu princeznu. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Pavel Řezníček se v úvodu pohádky představí jako Jaroslav. Během filmu se ovšem jméno jeho postavy změní na Miroslav. (Nine)
  • Pro lepší odlišení postav, hraných Jaromírem Dulavou, jej v roli černokněžníka nadaboval Jiří Štěpnička. Lenku Jelínkovou pak nadabovala Simona Vrbická mluveným slovem a Vlaďka Lišková zpěvem. (funhouse)

Reklama

Reklama