Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vize světa po atomové katastrofě se záměrně vzdává jakýchkoliv atraktivních prvků a důsledně se soustřeďuje na jediné: jak člověk v takových podmínkách (zde skupina žen, putující zničenou krajinou) klesá na úroveň zvířete, jak v něm začínají převládat zvířecí pudy a instinkty, jak se vytrácejí regulující funkce svědomí jako projevu lidství... Scénář k filmu napsal Pavel Juráček, který se v 60. letech přičinil (jako scenárista a režisér, ale i ve vedení jedné z barrandovských tvůrčích skupin) o vysoký umělecký a ideový kredit české kinematografie, ale později, v období tzv. normalizace, nesměl natáčet ani publikovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl už viackrát a v ohodnotení som opakovane osciloval medzi tromi a štyrmi hviezdičkami. Dnes bez toho, aby som film videl mu definitívne pridávam štvrtú hviezdičku a zaraďujem ho do svojej Top 100. Nie je to film dokonalý. Je vidno, že bol finančne podhodnotený. Nie je komplexný. Je v ňom viacero skreslených obrazov a nelogických činov. Ale má niečo, čím väčšina filmov nedisponuje - zanechá vo vás stopu a tá nezmizne desaťročia. Zabudneme na stovky a tisíce filmov, ale na tento nie. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nejdřív sem padesát minut čekal na to, než se stane něco zajímavého a to jen proto, abych zjistil, že se i poté nic zajímavého nestane. A nejhorší jsou na tom všem ty neskutečně (ale neskutečně) tupé a příšerné dialogy, které pronáší abnormálně protivné a neumětelské herečky při dokonale tupých scénách. Možná se najde jedna, nebo dvě pozitivní věci, ale to fakt nestačí, výsledek působí trošku jako kdyby do post apokaliptického světa někdo vypustil husičky z mexických telenovel a navrch jim vymyl z mozku poslední zbytky normálního uvažování. PS: naprosto zbytečné vraždění zvířat ve filmu je naprosto zbytečné, nechutné a dementní, snad jediný film, u kterého je obhajitelné jeho šoupnutí do trezoru i z mého pohledu ()

Reklama

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Postapo po česku, minimalismus, art. Depresivní pohled na sklon civilizace a bezútěšnost dní nastávajících. Ta krutá autenticita zabíjení zvířat byla možná ale až příliš. Až se divím, že do toho dámské osazenstvo šlo. Dohromady jde ale o velice zajímavý československý počin, který u nás asi nemá obdoby. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

ztráta identity, lidství, duše, lítosti... to všechno (a bohužel jediné) je zachyceno precizně, naturálně a důvěryhodně. ostatní prvky dramatu jsou však prázdné, snímek postrádá pořádný děj, napětí a vysvětlení... to a brutalitu na zvířatech tvůrcům prostě neodpustím. prakticky ztráta času. 40% ()

FritoleXx odpad!

všechny recenze uživatele

Naivní představa postapokalypsy, ještě naivnější příběh o bandě žen, které poprvé v životě vidí muže a celkově se tam v podstatě nic moc neděje. Jen koukáte jak prochazí českým venkovem a masakrují zvířata. A ty jsou tak neskutečně realné, že pochybuju o použití filmových triků. Kor v roce 1966, takže to slovo "realné" zde asi hraje větší roli, než bych si přál. Scéna se psem je pravděpodobně to nejhnusnější co jsem kdy viděl. A chápu že to mělo vypadat drsně a prostě tak, jak bychom se nejspíš chovali bez jídla, ale za celou tu dobu ani jedna z dívek nevypadala moc hladově a ani nebylo řečeno, že by jim něco chybělo. Kor když herecké výkony byly na bodu mrazu. Není divu, že si všechny ty rádoby herečky nikde moc nezahrály už. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Ministerstvu národní obrany se nelíbilo, že by jaderný konflikt - který jediný mohl katastrofu způsobit - neměl vítěze z tábora socialismu, takže film putoval do trezoru. (hippyman)
  • Na festivale vědecko-fantastických filmů v Terstu v roku 1967 získal film hlavní cenu. (corona)
  • Záběr, kdy zastřelí krávu, byl natočen 2x. Obě krávy byly poté štábem snězeny. (kevinh)

Reklama

Reklama