Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

waits 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že tuhle nemastnou neslanou krimi dávají furt. Dávno vím, kdo je vrah a kdo má televizi aspoň rok, tak také, pánové! Kodet je sice fajn, ale postava kapitána Exnera sama o sobě charisma nemá (ani na papíře, kdysi jsem jeho příběhy čítával, tuším, v Dikobrazu). Škoda, Kodet by dobře napsaného kriminalistu-bonviána bez problému utáhnul. Hudbu dělal Petřina? Měl to osolit, tak jak to uměl:) Slabé, slaboulinké tři ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ševc bol kedysi predsedom Komunistickej strany na Slovensku a ten teda vôbec talentovaný nebol. Tak ako každý komunista. Takže tak trochu oxymoron. Inak okrem jasného Kodeta je film pomerne nevýrazný, je osviežením len pre nostalgikov, mňa pomerne sušilo okrem scény, kde pán Kodet sťaby nejaký žabotvar skáče v slipoch do vody. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Druhý případ kapitána Exnera (poprvé jako Jiří Vala v Pokladu byzantského kupce) tentokrát s elegánem Jiřím Kodetem. Detektivka je to určitě z toho lepšího průměru, a ačkoli se zde jedná o jeden jednoduchý případ, film nenudí a rozehrává kolem Exnera další love story. Ani Vala ani Kodet nezklamali a ukázali nám také lidskou stránku jindy studených čumáků kriminalistů. Dobrá zábava. Hudba: Otakar Petřina ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Knížky Václava Erbena o kapitánovi Exnerovi jsem četla. MIchal Exner je zde popisován jako sympatický, hezký, mladý elegán, což Jiří Kodet celkem dobře splňuje, Horší už je to u dalšího představitele kapitána Exnera a to v podání Jiřího Valy. Knížní předlohy jsou ve srovnání s filmovým přepisem o dost lepší. No, někdy se to prostě nepovede. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem film ‚Poklad byzantského kupce‘ (1967), kde byl kapitánem Exnerem Jiří Vala, který se mi moc líbil. ‚Smrt talentovaného ševce‘ je v porovnání s ním unylejší, má únavnou písničku, která se pořád opakuje, příběh nemá žádné napětí, vyšetřovatelé jsou bez zaujetí případem, zkrátka tento film nemá šmrnc a lehkost. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Skutečným autorem Rambouskových obrazů je malířka Vlasta Dlouhá. (Fenk)
  • Natáčení bylo těžké pro Janu Bouškovou, která ve filmu hrála postavu průvodkyně Lídy Muršové. V květnu 1982 totiž tragicky zahynul její manžel, herec Petr Svojtka. Celý štáb se k ní ale choval nesmírně ohleduplně a sama herečka při jedné příležitosti zmínila, že od všech kolegů cítila velkou psychickou podporu. (HawkeyP)
  • Jiří Kodet ztvárnil kapitána Exnera pouze jednou, i když Václav Erben si přál, aby se objevil i v dalších filmových zpracováních jeho příběhů. Bohužel narazil – Kodet nebyl u soudruhů v oblibě a u jeho jména v hereckém rejstříku stálo: „Jen malé a záporné role.“ (HawkeyP)

Reklama

Reklama