Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

otík 

všechny recenze uživatele

Druhý případ kapitána Exnera (poprvé jako Jiří Vala v Pokladu byzantského kupce) tentokrát s elegánem Jiřím Kodetem. Detektivka je to určitě z toho lepšího průměru, a ačkoli se zde jedná o jeden jednoduchý případ, film nenudí a rozehrává kolem Exnera další love story. Ani Vala ani Kodet nezklamali a ukázali nám také lidskou stránku jindy studených čumáků kriminalistů. Dobrá zábava. Hudba: Otakar Petřina ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nic proti Jiřímu Kodetovi, ale tahle role mu neslušela. Stává se často, že hrdina, kterého si vysním podle předlohy, je pak na plátně zcela jiný. Jenže knižní Exner se zkrátka takhle nechová, netváří, nepohybuje. A jelikož jsem zfilmované Erbenovy knihy viděla v obráceném gardu, našla jsem svého Exnera až mnohem později, ve starším filmu s Jiřím Valou. ()

Reklama

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Co se mi nelíbí: 1) příšerná hudba počínaje úvodní písní (nic proti Petře Janů).  2) Casting: Kodet se snaží, ale není to Exner (Vala i M. Dlouhý se do role hodí víc). Boušková se snaží, ale Steinmasslová by se do role Lídy hodila daleko víc. Obsazení rolí Vlčka a Beránka je daleko lepší v novější verzi s M. Dlouhým.  3) Kostýmy: TAKHLE se knižní Exner vážně neobléká Co se mi líbí: Opočno. Co jsem postrádala (nebo jen přeslechla): nezapomenutelnou Exnerovu hlášku "To ví jen Bůh a svatý Václav". ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% — Jiří Kodet mi na kapitána Exnera sedí asi nejvíc ze všech jeho představitelů, co jsem měl možnost vidět (i když Jiří Vala taky nebyl špatný). Jako detektivka je příběh trochu jednodušší, ale rozhodně nijak neurazí. Škoda, že toho s Jiřím Kodetem alias kapitánem Exnerem nebylo natočeno víc. ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé zpracování knihy Václava Erbena. Kodet jako Exner perfektní. Hudba Oty Petřiny taky. Jediný kdo je podle mě obsazen nevhodně, je Jana Boušková (tím nekritizuji její výkon, ale typ). Do role Lídy bych spíše obsadil Milenu Steinmasslovou (zde také přítomnou). Herecké výkony všech velmi dobré. Mám toto dílo rád. Od roku vzniku jsem tenhle film viděl mnohokrát a vždy mi zvedl náladu. Ještě bych rád vyzdvihl Gýrovou, Čápa, Hardta, Lackoviče, Chromíka, Zounara a hlavně Augustu. Režisér stvořil u tohoto filmu náladu, která mě vždycky přinutí s nostalgií zavzpomínat na počátek 80. let minulého století.  "Víš, že ten Rambousek byl úspěšněj člověk? A to se v Čechách neodpouští." "Je tady náš kapitán? Jo, ale říkal že má dovolenou. No tak už jí nemá." Editace 29. 9. 2022: Původně jsem dal za čtyři, ale za závěrečnou scénu (a hlavně náladu, kterou ve mně vzbuzuje) s odchodem Exnera a Šlajnera přes nádvoří společně s písní Detektiv (Petry Janů, Petřiny a Žáka), to zvedám na pět. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Kapitán Exner (Jiří Kodet) jde do nemocnice za doktorem Hauserem (Vladimír Kratina). Vrátný mu oznámí, že doktor tam není. Následuje scénka v baru, kde klávesista hraje melodii na keyboard. Přitom můžeme vidět, jak levou rukou přestal hrát basový doprovod a místo toho uchopil cigaretu a potáhl z ní. Přitom však basový doprovod nejenže zní dál (dalo by se to vysvětlit dozvukem, sustainem), ale i se mění, jakoby muzikant neustále aktivně levou rukou hrál. (pjotri)
  • Natáčení bylo těžké pro Janu Bouškovou, která ve filmu hrála postavu průvodkyně Lídy Muršové. V květnu 1982 totiž tragicky zahynul její manžel, herec Petr Svojtka. Celý štáb se k ní ale choval nesmírně ohleduplně a sama herečka při jedné příležitosti zmínila, že od všech kolegů cítila velkou psychickou podporu. (HawkeyP)
  • Kvůli Janě Bouškové (Lída) a Jiřímu Kodetovi (Michal Exner), kteří denně hráli ve 150 km vzdálené Praze, se film natáčel pouze od devíti hodin ráno do tří hodin odpoledne. Poté štáb neměl co dělat a začala volná zábava, což se nelíbilo odborářům, kteří chtěli, aby štáb a herci jezdili domů k rodinám. [Zdroj: Aha] (carott)

Reklama

Reklama